22 Ekim 2010 Cuma

İyi Huylu Bir Köpeğe Sahip Olmanın 5 Yolu

Köpeğimizin daha iyi huylu olması için yapabileceklerimizin altında yatanları kavramak ezberimizde tutmaktan çok daha önemlidir. Aşağıda bahsedeceğimiz 5 maddeyi bir kez kavrayınca bunları köpeğimizle ilişkilerimizi geliştirmek için sürekli bir rehber edinebiliriz.

1) Köpeğiniz, "iyi" bir şey yaparken farkına varın. Pek çok ailede, köpek en fazla ilgiyi "yanlış" birsey yaparken çeker.
Örneğin, oyuncağı yerine masanın ayağını kemirirse, bütün ailenin ilgisi ona yönelecektir ve kısa zamanda köpek bu yaramazlıkları bir dikkat çekme aracı olarak kullanacaktır. Halbuki, köpeğiniz "iyi" bir sey yaparken, örneğin sessizce oyuncaklarını kemirirken, onunla ilgilenir, onu över ve severseniz, ilgi çekmek için bu olumlu davranışı tekrar etme eğiliminde olacaktır.

2) Sizi kızdıran "dikkat çekme davranışlarını" dikkate almayın. Köpeğiniz, azarlanmak pahasına dahi olsa, ilgi çekmek için havlayabilir ya da insanların üstüne atlayabilir. çünkü bu sekilde, olumlu ya da olumsuz, dikkat çekmeyi başaracaktır.
Örnegin, ısrarla havlayan bir köpeğin talebini yerine getirmek yerine, sadece duymazlıktan gelmek en iyisidir. Köpeğiniz bu davranıştan vazgeçene kadar, şiddetini arttıracaktır. Ama bir kez sabredebilirseniz, sonunda kazanan siz olacaksınız. En sonunda ise, mutlaka istediğini yerine getirin ve onu ödüllendirin. Köpeğiniz bu şekilde, sessiz kalmanın ödüllendirildiğinin farkına varacaktır.

3) Hayatta hiçbir şey karşılıksız olmamalıdır. Köpeğiniz istediği herhangi bir şeye (mama, gezinti, ödül, oyuncak, okşama) karşılıksız kavuşmamalıdır.
örneğin, sadece sevgi görmek için bile, basit komutları (otur, yat) yerine getirmelidir. Bu şekilde köpeğin gözünde, kumanda masasında "siz"in olduğunuz kesinleşecektir. Köpek, istediğini elde etmek için, kontrolü sahibine bırakması gerektiğini anlayacaktır. Bu şekilde, iki taraf da kazanır, köpeği kendisini dinleyen "sahip" de, istediğini elde eden "köpek" de...

4) Köpeğin yasadığı çevreyi siz yönetin. Köpekler, özellikle aileye yeni katılan genç köpekler, çok fazla denetim gerektirirler.
Aileler, köpeğin eşyalara zarar vermeden evin içinde serbest gezebilecekleri günlerin hayalini kurarlar. Köpeğin yaşadığı ortamı öyle bir düzenleyin ki, bütün gün bahçede başıboş kalıp sürekli havlamasın ya da salondaki eşyalarin düzenini altüst etmesin. Alışkanlık haline gelmeden önce, istenmeyen davranışları engelleyebilmek çok önemlidir.

5) Sahibine boyun eğmeyi, eğlenceli bir deneyim haline getirin. Köpeğiniziz size boyun eğmesi için, dominant-alfa (baskın-otoriter) rolü oynayarak, zor kullanıp onu sırtüstü yere yatmaya zorlamayın. Bu şekilde size boyun eğecektir, ama bu, köpek için son derece negatif bir deneyim olacaktır.
Bu davranış, korkuyla hatta saldırganlık ile sonuçlanabilir. Bunun yerine, istediğinizi yaptırtmak için kullanacağınız küçücük bir parça peynir, boyun eğmeyi onun için pozitif bir deneyim haline getirecektir. Sonunda ödül alacağını bildiği için, vereceğiniz komutu sabırsızlıkla yerine getirecektir.

Genel olarak;

  • Yaklaşımınız asla su şekilde olmamalıdır: "İstemediğim şekilde davranırsa onu cezalandırırım." 
  • Davranışlarınız daima şu şekilde olmalıdır: "Köpeğim benim istediğim şekilde davranırsa onu ödüllendiririm."