26 Mart 2010 Cuma

Marley & Me

Bu filmi izlememi uzun zamandır birçok kişi ısrarla söylemekteydi ama bir türlü oturup da izleyememiştim. Nihayet fıstığımı da yanıma aldım ve play'e bastım. Tek başına film izlemek gibi bir yetisi olmayan ben sonuna kadar da izledim. Birkaç kez Jessie'nin ilgi istemeleri, okşanma krizleri ve cezaları nedeniyle verdiğimiz aralar dışında tek solukta izledik, deli oğlum galiba bu kez de Marley'i kıskandı ve filmin yarısını cezalı geçirdi. :) Normalde cezasını paşa paşa çekmesine rağmen Marley'in sesini duydukça dışarıdan delirdi de delirdi. Hastalığından dolayı son zamanlarda ne kadar kudurtmaya çalıştıysam da hep kuzu kuzu yattığı için kıyamadım, hemen affediverdim. Haliyle o da şımardıkça şımardı ve filmin sonunu Jessie'nin kuyruğu suratımda, elim sürekli karnını okşayaraktan getirdik. Halimizi kameraya çekip yapımcılara yollasam Marley 2 olurdu..:)

Filmden bir replik aktarmak istiyorum; 

A dog has no use for fancy cars, big homes, or designer clothes. A water log stick will do just fine. A dog doesn't care if your rich or poor, clever or dull, smart or dumb. Give him your heart and he'll give you his. How many people can you say that about? How many people can make you feel rare and pure and special? How many people can make you feel extraordinary? 
 
Bir köpek süslü arabalar, büyük evler ya da tasarım kıyafetler istemez; kemirme çubuğu bile onu mutlu edecektir. Zengin veya fakir, zeki veya budala, akıllı ya da bön olmanızı da umursamaz; kalbinizi ona verin, kendininkini size verecektir. Hayatınızdaki kaç kişi için bunu söyleyebilirsiniz? Kaç kişi size kendinizi özel, temiz ve nadir hissettirebilir? Kaç kişi bu kadar olağanüstü hissetmenizi sağlayabilir?

22 Mart 2010 Pazartesi

Kanlı gözler

Jes hasta ve keyifsiz. Gözleri kan çanağı gibi sabahtan beri, şimdi biraz daha iyi olmakla beraber sabah gözlerini neredeyse hiç açamıyordu, gözlerini iyice kısmıştı ve sadece kan ve üst kısımda küçücük siyah gözbebeği görünüyordu. Ve de sersem sersem düşüyordu durup dururken. Birkaç göz damlası (biri Onadron) birazcık gözlerini açmasını sağladı ama hala nazlı nazlı dolanıyor ayaklarımın dibinde.
Bebeğim beni çok korkuttu, umarım sabaha daha iyi olur.


Geçen haftadan beri yüklemeyi planladığım Whiskey'nin resimlerini de paylaşıyorum nihayet, pır pır dönüp durduğu için adam gibi bir poz yakalayamamışım..:(
Resimler pek iyi olmasa da Burcu için link, 2 tanesi pek fena sayılmaz en azından. :)
Jes, Whiskey ve Çakıl


21 Mart 2010 Pazar

Pozitif Eğitimin Esasları

Köpek eğitimi,köpeğinizin nasıl düşündüğünü,sesinizin tonunu,beden dilinizi,ödül ve disiplini nasıl kullandığınızı onun nasıl yorumladığını anladığınızda basittir.Yaklaşımınızda tutarsızsanız,çözülmesi zor sorunlar yaratırsınız.Ona zaman ayırın ve köpeğinizle nasıl başa çıkacağınızı öğrenin;her köpek eğitilebilir ama ne kadar genç olursa,bu o kadar kolay olur.Sizin vereceginiz eğitim yavru köpeğiniz evinize gelir gelmez başlanmalıdır.

1- Tutarlı Olun
Köpeklerin,neye izinleri var,neye yok şeklinde kuralları bilmeleri gerekir.Tutarlılık çok önemlidir,özellikle de ödül vermeye veya sözlü disiplin konularında;bu yüzden ailenizin tüm üyelerinin bu kuralları anladığından ve onlara sıkı sıkıya bağlı kaldığından emin olun.
Köpeğinizi ödüllendirirken veya disiplin kurarken,iyi sonuçlar iyi zamanlamaya bağlıdır.Köpeğiniz dogru olanı yapmaya çalıştığında ödülü verin.Çok geç verilen ödüller,olayın sadece üç saniye sonrası bile,özellikle küçük yavrularda kafa karışıklığına neden olur.


2- Ödüller
Köpekler eğitilirken sürekli cesaretlendirilmek ister. Köpeğinize olumlu davranışı geliştirmek için ödül verin. Lezzetli bir ödül yiyeceği çoğu köpeğe verebileceğiniz en etkili ödüldür; bu en iyi köpeğiniz aç olduğundan işe yarar.Çiğnenebilir ve gıcırtılı oyuncaklar da çok gülü etki gösterir.Oyuncakları yapıları gereği açgözlü olmayan köpeklerde ödül olarak kullanın.


3- En İyi Noktada Bitirin
Eğitimi her zaman köpeğinizin hoşlandığı birşeyle bitirin.Yavru köpeğiniz bir şeyi öğrenmek için mücadeleediyorsa,örneğin,iyi bildiği bir göreve geri dönün ve eğitime bu egzersizle son verin.
Ama en güçlü ödülü en sona saklamamak konusunda dikkatli olun.Böyle yaparsanız köpeğinizi istemeksizin en sevdiği ödülü alabilmek için eğitimin sona ermesini arzulamaya yönlendirmiş olursunuz.


4- Disiplin
Köpeğinizin neyin kabul edilebilir neyin kabul edilemez olduğunu öğrenmesi için uygulayabileceğiniz çeşitli disiplin biçimleri vardır ; bunlar asla kötü bir davranışın intikamını almak için kullanılmamalıdır.
''Hayır '' güçlü bir kelimedir ama onu akıllıca kullanın ve ancak köpeğinizi yanlış bir şey yaparken gördüğünüzde söyleyin.Hiçbir zaman ''Hayır'' diye çığlık atmayın,mırıldanmayın veya sızlanmayın,yoksa kullanımını önemsemeyecektir. Kullanmanız gerektiğinde,derinden ve keskin olarak hırlama biçiminde söyleyin ve aynı zamanda köpeğinizin gözlerinin içine sertçe bakın. Köpeğinizin yanında dikilip ''Kötü Köpek ! '' demek,ardından gözlerinizi sürdürmek iyi bir disiplin yöntemidir.
Etkili bir disiplin biçimi olarak sembolik izolasyonu kullanın: Köpeğiniz kötü davranıyorsa,onu boş bir odaya götürün,kapıyı kapatın ve 30 'a kadar sayın,ardından dışarı çıkmasına izin verin ama bir dakika daha onu görmezden gelin.
Daha dramatik bir şeylerin gerektiği zamanlar olacaktır.Su tabancaları,kaynana zırıltıları,hatta boynun yelesinden tutarak sembolik sallama da etkilidir.Disiplin kullanırken asla köpeğinizi olumsuz bir noktada bırakmayın.Biz azardan sonra sakinleşin ve ardından olumlu bir şey yapın.


5- Dokunun
Eğitim sırasında fiziksel ödüller kullanmak önemlidir:Köpeğinizin sırtını sıvazlarken onu övün.Dokunmayı yiyecek ve oyuncak ödüllerle bağlantılandırın ve aynı zamanda sözlü bir ödül verin.Köpeğiniz kısa sürede ''İyi Kız '' '' İyi Oğlan '' sözlerini anlayacaktır.

20 Mart 2010 Cumartesi

Jes'in arkadaşları: Xuxu (Zuzu)

Her akşam Nişantaşı'nı talan etmekten harap ve bitap bir halde eve geliyoruz, min 2 saat. :) İlk başlarda "ohh bee, şimdi bu yorgunlukla horul horul uyur" derken farkettim ki kendim de bitap hallerdeyim. :) Olsun ama hem bir sürü yeni arkadaşımız oldu çok sevdiğimiz. Çoğunun resmini çekemedik ama önümüzde güneşli günler bizi bekler, hem gezer hem çekeriz.

Bu arada Jes yürüme konusunda baya ilerleme kaydetti, ilk çıkmaya başladığımızda gayet isyankar bir şekilde ben çekiştirdikçe yere geğik postu misali uzanıyordu. Şimdi ise baya akıllı uslu yürüyor maşallah. Kısa sürede büyük başarı gösterdi. İlk başta boyun tasması kullanıyorduk, sonra 3-4 gün boyunca göğüs kullandık ve 2 gündür tekrar boyuna geçtik. Boyuna dönüşümüz kısa sürede olmasına rağmen göğüs tasmasının etkisi midir bilinmez, daha doğru düzgün yürümeye başlamıştı bile.
Zuzu en sevdiği arkadaşı, ve de en akıllısı aynı zamanda, beraber saatlerce oynuyorlar ve bir başka Golden gelince birbirlerini kıskanıyorlar. Zuzu kızım hem çok güzel hem de tam bir akıl küpü nazar değmesin, annesi Gülden de çok sempatik ve candan. Zuzu ile Jes birçok açıdan çok benziyor. Konuşkanlık, araştırmacılık ve paylaşımcılık açısından da Gülden ve ben benziyoruz sanırım. Her akşam buluşur olduk.:) Jes onların evinin kapısını daha ben öğrenemeden öğrenmişti ve şu an oradan geçip de zili çalmamamız mümkün olamıyor Jes'in çekiştirmelerinden dolayı. Tabii Gülden annesi oğlumu el bebek gül bebek sevip en güzel yiyeceklerle beslediği için oğlumun 1 numaralı favorisi.


İşte Zuzu ve Jes, inşallah Gülden ve ben de portreye girip bir aile tablosu çekeriz yakında :)


Kimden Zuzu and Jes

Kimden Zuzu and Jes

Kimden Zuzu and Jes

Kimden Zuzu and Jes

Kimden Zuzu and Jes

14 Mart 2010 Pazar

Jes, Whiskey ve Çakıl

Çok eğlendim, hem de çook!
 

3 tane mini boy Golden'ı bir araya koyarsak neler olur? Whiskey'i biliyoruz zaten, hem de çok seviyoruz o güzel koca gözlerini.:) Her ne kadar ben Whiskey'nin resimlerine baktıkça Jes kıskanıyorduysa da ama kendisini pek sevdi tahmin ettiğim üzere. Çakıl ise gayet cadaloz bir şekilde oğlanları 2 saniye rahat bırakmayıp, "benimle oynayın, ben kızım" şeklinde diş gösterdi. Çekebildiğim kadarıyla izleyelim...




12 Mart 2010 Cuma

3 aylık eğitim videomuz

Jes 3 aylıkken şimdi yaptığı komutların bir çoğunu yapabiliyordu. Fakat biraz hızlı öğretmiş olduğum için arada bir durup düşünüyor yahut tereddüt ederek yapıyordu. Bebişim o kadar istekliydi ve eğitilmek için paçalarımı çekiştiriyordu ki neredeyse 2 günde bir komut öğretiyordum. Ama sonradan öğrendim ki hızlı öğretmek iyi değil, zira komutları o an uyguluyor belki ama tam oturması için aynı komutu çok fazla tekrar etmek gerekiyor.

Bir komut öğretildikten sonra yaklaşık bir hafta boyunca o komut sürekli çalışılmalı ve iyice otomatiğe bağlaması için tekrar edilmeliymiş. Özellikle dışarı maceralarımız başladığında bunun ne kadar da doğru olduğunu görmüş oldum. Evde süper söz dinleyen, itaatkar bir köpek dışarıda tamamen başına buyruk, kesinlikle söz dinlemeyen bir hale gelebiliyor. Çünkü orası yeni ve çok farklı bir dünya. Keşfedecek milyonlarca şey varken otur komutu için alacağı ödülü gözleri görmüyor. Yani itaat yavrularda kapıdan çıkılan ana kadar, çıkış kapısından ilerisinde sizin borunuz fazla ötmüyor.. :)

Çok konuştum, işte 3 aylık videomuz. :)

Golden Retriever > Irkına Has Temel Özellikler

Karakter Özellikleri 
Başka köpeklerle geçinme
Başka petlerle geçinme
Çocuklarla anlaşma
Yabancılara davranış
İtaat seviyesi
Eğitilebilirlik
Koruma özelliği
Egzersiz ihtiyacı
Oyunculuk

Boyut ve Ağırlık 
Irk boyutuBüyük
Yükseklik Erkekde56 - 61 cm
Yükseklik Dişide51 - 56 cm
Kilo Erkekde27 - 36 Kg
Kilo Dişide25 - 32 Kg
Tüy Özellikleri
Tüy UzunluğuUzun tüylü
Tüy YapısıÇift tabakalı, Sık, Hafif Dalgalı, Yumuşak, Su geçirmez.
Fırçalanma İhtiyacıHaftada bir kaç kez fırçalamak gerekir
Traş ve BanyoTraş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde yıkanabilir.
Tüy DökümüOrta derecede tüy döker
Taşıdığı RenklerKrem, Altın

Irk Özellikleri 
KişilikUysal, Sevgi dolu, Zeki, Güvenilir, Nazik, Sadık, Kendine güvenen, Sahibini memnun etmeye hevesli, Aktif, Yüzmeyi sever.
Kötü Huyları-
Yetenekli Olduğu GörevlerBekçi, İz sürücü, Polis.
Yaşadığı iklimIlıman İklim
En uygun yaşam alanıOrta Boyutlu Ev
Yatkın Olduğu HastalıklarKalça displazisi, Kongenital kalp hastalıkları, Kongenital göz hastalıkları, Deri alerjileri.
Yaşam Süresi10 - 12 Yıl

Diğerleri 
Irk grubuSportif
Diğer İsimleriYellow Retriever, Russian Retriever
Bağlı Olduğu klüpAKC, ANKC, CKC, FCI (Group 8), KC (GB), UKC
Kökeniİngiltere

Köpeğinizin sizden 10 ricası

Bu yazıyı çok seviyorum, her kim yazdıysa tanımak ve bu kadar güzel bir şekilde kelimelere dökebilmiş olmasından dolayı kendisini çok tebrik etmek isterdim.
Herkes bilse veya en azından içinde hisedebilse keşke bu yazanları.

BİR KÖPEĞİN 10 RİCASI

1-Benim hayatım 10-15 yıl sürer. Senden ayrılığım bana acı verir. Beni almadan önce bunu düşün.
2- Bana, senin benden istediklerini anlayacağım bir süre ver.
3- Benim içimde sevgi duygusu uyandır ben bununla yaşarım.
4- Bana hiç bir zaman uzun süreli darılma ve cezalandırmak için bir yere kapatma.
Senin hayatında iş, eğlence ve arkadaşların var. Benim hayatımda ise sadece sen varsın.
5- Arada sırada benimle konuş. Sözlerini anlamasam bile bana yönelttiğin sesini anlarım.
6- Bana daima nasıl davranılması gerektiğini bil. Ben hiç bir zaman unutmam.
7- Beni dövmeden önce aslında dişlerimle kemiklerini un ufak edebileceğimi, ancak asla böyle bir yola başvurmayacağımı düşün.
8- Beni "isteksiz, tembel ve inatçı" diye azarlamadan önce düşün: Belki yediğim yemek dokunmuştur, belki güneşin altında uzun zaman kalmışımdır veya halim kalmamıştır.
9- Yaşlandığımda benimle ilgilen, bir gün sen de yaşlanacaksın.
10- Her zor anımda yanımda ol, "benim içim kaldırmaz" veya "ben görmeden olsun" deme, çünkü benim için her şey seninle birlikte daha kolay.

10 Mart 2010 Çarşamba

İlk gün

Bebeğim evimize geldiğinde o denli tecrübesiz ve şaşkınmışım ki! Ancak güzel fıstığım hep buradaymış gibi hiç yadırgamadı geldiği yeri ve hiç yabancılık çekmedi. Sanki bizde doğmuştu da kardeşleriyle burada oynamıştı hep. Muhtemelen çok hazırlık yapmamama rağmen bu kadar kolay adapte olmama Jessie'min bu denli yakın ve sıcak olmasının çok katkısı oldu.

İlk günden enstantaneler, 12.10.2009, neredeyse 2 aylık ve 3 kilodan fazla değil.

Tatlışım



Bebek yüzlüm





 

Timsahından küçük..:)



İlk günden gülen güzel yüzü



 

Peluş gibi değil mi?



Jessie'mle tanışın!

Akıllı Golden'ım Jessie 5 aylık olmak üzere, ne kadar çabuk büyüdüğüne inanamıyorum, el kadarcıktı. Bir hafta öncenin resimlerine bile baktığımda "Aman tanrım, ne kadar da büyümüş" diyorum. Bu bebiş halleri daha uzun sürse, daha bir tadını çıkara çıkara yoğursam minik oyuncan ayımı keşke. :)

İşte benim bebeğim, hala bebek denirse..:)