31 Temmuz 2010 Cumartesi

Sabahki Maçka Parkı Gezimiz ve Videolarımız

Bu sabah 9'da Maçka Parkı'nda buluşmak üzere Başak ile sözleşmiştik. Tam 9'da Bonbon ve Başak'ı Küçük Çiftlik Cafe'nin yanında gördük. Sayfamızı takip eden arkadaşlarımızdan Aslı ile köpeği Ares de gelecekti hatta ama evlerindeki tadilattan kaynaklanan aksaklıklardan dolayı gelemediler. Aslı ve Ares'i göremediğimize pek üzüldük ama nasılsa kısa zamanda tekrar haberleşir ve görüşürüz..:)

Günümüz çok yoğundu; hem arkadaş hem de aktivite açısından.:) Yanımıza gelip giden Labrador ve Dogo Argentino dışında Golden arkadaşımız Bobo da saat 10 gibi bize katıldı. 

Bobo inanılmaz güzel bir Macar Golden. Nasıl bir top canavarı olduğunu ve bizimkilere pabuç bırakmadığını videolarda göreceksiniz zaten..:) Jessie'nin kaç kere havuza atladığını sayamadım, parkın aşağı kısmındaki havuzu temizlemişler, en son saat 12'ye doğru orada temizlenip evin yolunu tuttuk..:)

Başak ve benim birlikte topu bizimkilere kaptırmamaya çalışma çabalarımız..:)

golden retriever jessie macka parkinda | izlesene.com

Bobo ve Jessie'nin yüzme ve temizlenme halleri..:)

golden retriever jessie macka parkinda yuzuyor 2 izlesene.com

Jessie ve Bonbon'un oyunları, daha doğrusu Jessie'nin azgınlıkları..:)

golden retriever jessie ve bonbon mackada oynuyor | izlesene.com

Hachiko'yu izlediniz mi?

Hachiko'yu izlediniz mi? Eğer ki izlemediyseniz izlenecek filmler sıralamasında 1 numaraya koymanızı tavsiye ederim. Gerçek hayat hikayesinden alınan bu filmde Richard Gere oynuyor.
Öylesine güzel, içten ve duygusal ki ben filmin son yarım saatini ağlayarak geçirdim, boğazım düğümlendi. Filmi anlatmak istemiyorum, sadece bu köpeğin heykelini Japonya'da yaşamış olduğu yere dikerek ölümsüzleştirdiklerini eklemek istiyorum. 

Hatciko filminden bir video:


Hatciko filmi ile ilgili kısa bilgi:

Hachiko A Dogs Story Filmi 2009 yapımı Richard Gere, Sarah Roemer, Joan Allen gibi ünlü oyuncuların oynadığı bir yapıttır..Richard Gere filmi olan Hachiko A Dogs Story bir profesör ile bir köpek arasındaki müthiş dostluğu konu edinecek..1987 yılında Hachiko Monogatari isimli Japon filmine konu olan gerçek olaylar bu defa Stephen Lindsay tarafından senaryolaştırılıyor.

30 Temmuz 2010 Cuma

La Vita Resimlerimiz

La Vita Nişantaşı Valikonağı'nda bir pastane. Jessie ile neredeyse hergün uğrayıp bir kahvelerini içiyoruz. Çalışanlar çok sempatik ve hayvanlara karşı çok ince ve ilgililer, ne zaman gitsek ilk olarak Jessie'nin suyunu getirirler sağolsunlar..:) Hatta dün cappucino'mun üzerine kremayla Jessie yazmışlar..:) 

İşte bugünkü kahve keyfimizden birkaç görüntü..:)

29 Temmuz 2010 Perşembe

Köpeklerde Diş Sağlığı

Köpeklerde diş sağlığı oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Bu konudaki bilgileri soru cevap şeklinde vermeye çalışalım. 
Sağlıksız dişlerin belirtileri nelerdir?
   Kötü ağız kokusu
   Dişin kaybı
   Gingivitis (dişetinde yangı ve kızarıklık)
   Diş gıcırdaması veya dişin sallanması
   Ağızda aşırı sulanma, salya artışı
   İştah kaybı
   Dişetinde kanama


Periodontal hastalıklar ağrı vericidir. Hayvanlar konuşup bunu belirtemediklerinden bu sorumluluğu bizim üstlenmemiz gerekmektedir. Eğer petinizin dişlerinde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız lütfen veteriner hekiminizle görüşün.

Diş bakımında neler yapılır?
Profilaksi dediğimiz diş muayenesi ve diş temizliği, periodontal hastalıklardan korunmak için standart tedaviyi içermektedir. Bu sırada dişeti sınırında gelişen plaklar manuel veya ultrasonik olarak alınır, genel diş temizliği ve flouride uygulaması yapılır.

Bu hastalıkların teşhisi için, ayrıca oluşumunu engellemek için profilaktik diş bakımı her yıl yapılmalıdır. Ancak yine de bir veteriner hekim yalnız başına periodontal hastalıkların oluşumunu engelleyemez. Evde de iyi bakım şarttır. Ancak bu sayede diş ve dişeti sağlığının sürekliliğini sağlayabilirsiniz. En önemlisi köpeğinizin dişlerini günlük olarak fırçalamaktır.

Köpeğimin dişini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?
Köpeğinizin dişlerini ne kadar erken fırçalamaya başlarsanız bu işleme o kadar kolay adapte olur. İdeal olanı 8-12 haftalık dönemde fırçalamaya başlamaktır. Ama her güzel alışkanlık gibi bu işe de başlamak için hiçbir zaman geç değildir.

Fırçalama işlemi 30 saniyeden fazla sürmemelidir. Bu işlemden sonra köpeğinize bir ödül vermek iyi bir fikirdir. Örneğin bir parça köpek bisküvisi verebilirsiniz. Köpeğinizin aklında fırçalama işleminden çok ödülün kendisi kalacaktır. Böylece sonraki uygulamaları daha kolay yapabilirsiniz. İnsanlar için kullanılan diş macunu ve karbonat kullanmamanız gerektiğini de unutmayın.

Köpeğimin dişleri neden kırmızı görünüyor?
Bazı köpeklerin dişetlerinde kırmızı bir dokunun geliştiği izlenir. Çoğunlukla bu dokunun altındaki diş minesi zarar görür, yıkımlanır. Hasarlı bölge dişin damar ve sinirlerinin bulunduğu orta kısma kadar ilerlerse dişin çekilmesi gerekir. Bu çok ağrı verici bir olaydır. Mine yıkımlanmasının asıl sebebi bilinmemektedir. Ancak dişlerde haftalık flouride kullanımı bu sorunun oluşmasını engelleyebilir. Bunun için diş fırçalamaya özen göstermek gerekir.

Köpeğim sadece kuru mama ve köpek bisküvisi yiyor. Yine de dişlerini fırçalamalı mıyım?
Sert, kuru diyetler dişleri temiz tutabilmektedirler. Ancak dişeti sınırı için bu söylenemez. Köpek bisküvileri bir kısım plağın diş üzerinden ayrılmasına neden olabilmektedir, ancak dişeti kökünü temizleyememekte dolayısıyla periodontal hastalıklardan koruma sağlayamamaktadır. Bu gıdalar köpeğinizin diş sağlığı açısından iyi olmasına rağmen günlük diş fırçalamaya bir alternatif değildirler.

Köpeklerle İlgili Özlü Söz ve Bir Karikatür

Mark Twain demiş ki;
Eğer aç bir köpeği alıp doyurursanız o sizi ısırmayacaktır; işte insanlar ve köpekler arasındaki temel fark budur. 
Original: If you pick up a starving dog and make him prosperous, he will not bite you; that is the principal difference between a dog and a man.”

Mark Twain

Köpeklerde Alerji Belirtileri ve Alerjinin Sık Görüldüğü Yerler

Köpeklerde alerjinin en sık görülen belirtileri: Yüzün sağa sola sürtülmesi, derinin ısırılması, deride kızarıklık ve deride yaralar 


Alerjinin en sık görüldüğü yerler: Vücudun yan tarafları, ayaklar ve yüz. Bununla birlikte kısmen gözlerin çevresi, ağız ve kulaklar ile kuyruğun kökünde görülebilir


Köpeklerde alerjiler çoğunlukla deri hastalıklarına yol açar. Ancak burada tüm kaşıntıların nedeninin alerji olmadığını da belirtmek gereklidir. Tiroid hastalıkları, pireler, ciddi enfeksiyonlar(mantar gibi) da aynı belirtilere neden olabilir. 

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Köpek Alerji Testleri

Jessie'ye geçtiğimiz günlerde deri alerji testi yaptırmıştık, dün onun sonuçlarını aldık. Sanıyorum birçok veterinerde olan bir uygulamadır ama yine de kısaca anlatmak isterim.

Önce veterinerde Jessie'nin kızarmış olan bölgelerinden kanatarak kazıntı alındı ve bu kazıntılar veterinerlik faültesine yollandı. Gelen sonuçlarda bu bölgede bakteri ya da virüs gibi üremeler olup olmadığı çıkıyor. Hemen bu bilgilerin yanında bulunan bir diğer kolonda ise kullanılabilecek ilaç isimleri ve köpeğinizin bu ilaçlara karşı tepkisi bulunuyor. Dirençli, Hassas veya Az Hassas gibi seçenekler var. Eğer ki köpeğiniz o ilaca "Dirençli" ise onun kullanılmaması gerekiyor, "Hassas" yazan ilaçlar kullanılabiliyor.

Antibiyotik verilecek köpeklerde antibiyotik çeşidinin test sonucuyla belli olan bu bilgiye göre belirlenmesi önemli. Sonuçta köpeğinize antibiyotik veriyorsunuz ve eğer ki bir işe yaramayacak veya köpeğinizde başka tepkilere yol açacaksa bu detaylar bilinmeden verilmemesi gerekir.

Bizim yaptırdığımız kazıntı alınarak yapılan bir test çeşidi; fakat kan alarak yapılan detaylı alerji testleri de mevcut. Alerjik reaksiyonlar tek tip olmadığı, birçok yolla ortaya çıkabileceği, vücudun değişik bölümlerinde ve çeşitli şiddetlerde meydana gelebileceği için kortizon ya da antihistaminik gibi ilaçlar kullanılmadan önce kan testi yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Sağlıklı günler..:)


26 Temmuz 2010 Pazartesi

Köpek Mamaları İle İlgili Bir Uyarı!

Bloğumuzu takip eden bir arkadaşımızın mamalar ile ilgili kötü bir tecrübesini dikkatli olunması için herkesle paylaşmak istiyorum. Bunu bizimle paylaştığı için Aslı'ya çok teşekkür ederim. 
Ares'e de çok geçmiş olsun ve acil şifalar. Umarım bir an önce iyileşir ve enerjisini toplayıp şirinliklerine kaldığı yerden devam eder.:)

Arkadaşlar,

Türkiye de GDO lu maddeler ilgili yasadan sonra maalesef mama bulmakta zorlanıyoruz. Mama tedarik etmekte sıkıntı yaşanmasından dolayı, pet shoplar tarafından depoda kalan tüm mamalar şimdi raflara konuyor. Ancak bu mamaların çoğunun ya tarihi geçmiş ya da son kullanma tarihi çok yakın. Tarihi geçmiş mamalar çocuklarımıza çok ciddi zararlar verebiliyor. Biz Ares ile maalesef yine kötü bir deneyim yaşadık.

Veterinerimizden aldığımız tarihi geçmiş mama Ares te şiddetli kusma ve ishal olarak kendini gösterdi. İshal o dereceki popodan sürekli kan şeklinde akıyordu, kusma o dereceki artık midenin özsuyunu çıkarıyordu çocuk. Şu an için iyi çok şükür, birde acı bir yan var ki bozuk mamanın yerine başka bir yerden yeni bir mama almak istedik, ama onun da tarihi geçmişti. Mama almak istediğimiz bu iki yerde çok büyük ve bilinen yerler.Sonuçta hepimiz çocuklarımızı bırakıp işe gitmek zorundayız, tüm gün yalnız kalıyorlar. Eğer bu durum hafta sonu yani ben evde iken gerçekleşmeseydi allah korusun çok daha kötü durumlar olabilirdi.

Lütfen bu durumu tüm arkadaşlarınıza iletin, mamaların tarihleri konusunda çok çok dikkatli olmak gerek.

Yavrularınız ile sağlıklı ve uzun ömür dileğiyle...

Güzel Tüyler ve Sağlıklı Deri İçin Balık Yağlı Vitamin

Geçtiğimiz Cumartesi tüy ve deri sağlığına faydası olan bir ürün aldık. Henüz 3 gündür kullanıyor olduğumuz için faydalarını tecrübe etmiş değiliz, ancak Omega yağları içeren bu ürün köpeğinizin yağ ihtiyacını karşılamak amacıyla hazırlanmış. Ürün detayları aşağıdaki gibidir, farketmeye başladıkça gelişmeleri de paylaşırım.  

 
Caniglo Köpeklerinizde Sağlıklı Deri Ve Parlak Tüyler İçin Balık Yağı 200ml
Caniglo köpekler için geliştirilmiş %100 saf balık yağı içeren tamamlayıcı beslenme ürünüdür. Caniglo esensiyal yağ asitlerinden Omega 3 ve Omega 6 bakımından çok zengindir. Doğal yağ asidi Omega 3(DHA ve EPA) genel sağlığın korunması desteklenmesinde çok önemli bir role sahiptir ve alınması gereklidir. Caniglo köpeklerde sağlıklı deri ve parlak tüyler için günlük diyetlerine katılarak uygulanan üründür.
%100 saf balık yağı içerir.

Uygulama şekli;
Caniglo köpeklerin gıdalarının içine iyice karıştırılarak verilir. Uygulama miktarı her bir köpek için:

5 kg 2.5ml - 5ml
5-15 kg 5ml - 7.5ml
15-30 kg 7.5ml - 10ml
30kg 10ml 15ml

25 Temmuz 2010 Pazar

Çak Komutunu Nasıl Öğretilir ve Bir Eğitim Videomuz

Köpeğimizin zıplayarak elimize çakması (çak komutu) nasıl öğretebileceğimizi birkaç kişi sorduğu için elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım..:) 
1. Yol:
  • Öncelikle köpeğimizin zıplaması için elimize onun sevdiği bir oyuncak alıyoruz. 
  • Köpeğimiz zıpladığında elimizle onun patisine dokunurken hemen öncesinde "çak" komutunu veriyoruz.
  • Clicker kullanıyorsak köpeğimiz çaktığı anı hemen işaretleyip köpeğimizi ödüllendiriyoruz.
  • Bir süre bu şekilde uyguladıktan sonra köpeğimizle oyuncak olmadan denemeler yapıyoruz. Elimizi  havada tutarak "çak komutu" veriyoruz ve zıplayarak patisi ile elimize dokunmasını bekliyoruz. 
  • Yaptığı zaman ödüllendirip  bol bol seviyoruz..:)

2. Yol:
İkinci bir yöntem ise "pati ver" komutu ile benzerlik gösteriyor. Pati vermeyi öğretmek için köpeğimizin patisini elimize alıp, aferin diyerek ödüllendiriyorduk. "Çak komutu" için ise yine köpeğimizin patisini kendimiz elimizle çaktırarak, kendisi yapmamış olsa bile hemen aferin deyip ödüllendirebiliriz. Pati ver komutu ile karışmaması için patisini biraz daha yükseğe doğru kaldırmanız gerekecektir. Bu uygulamanın tekrarlarını yerde yaptıktan sonra yavaş yavaş ayağa kalkarak çak komutu verin ve elinize dokunmasını bekleyin. 


3. Yol:
Ben Jessie'ye çakmayı öğrettiğim zaman "zıpla" komutunu biliyordu, bu yüzden ilk önce "zıpla komutu" vererek sonrasında 2. yöntem ile çakmayı öğretmiştim. Yani 2. yöntemi sondan baş doğru uygulamıştım, önce zıplatıp sonra patisine dokunmak şeklinde. 


Umarım anlatabilmişimdir.:) Kolay gelsin ve sevgiler!

golden retriever jessie 9 aylık egitim - 2 | izlesene.com

23 Temmuz 2010 Cuma

Tuvelet Eğitimi - Kafes Yöntemi

Esas tuvalet eğitimi, köpeğe tuvaletini evde gazete üzerine değil ihtiyacını dışarıda yapması gerektiğini öğretmektir ve hiç de kolay bir eğitim değildir.  
En Başta köpeğimize bir mağara sağlamalıyız. Kafes kullanmak yavruya açık bir mesaj vermektir ''Çişini, kakanı TUT!''.  
Kafes kullamak tuvaletini ev dışına yapma eğitimine hazırlıktır ve bu süreci hızlandırır. Yavru (15-17 haftadan küçük) çoğu zamanını kafesinde geçirmelidir, sadece sizin denetiminizde çıkmalıdır. 

Peki kafes eğitimiyle tuvaletini öğretirken hangi içgüdülerden faydalanıyoruz acaba?
  1. Köpeklerin ataları kurtlar tuvalet ihtiyaclarını yaşadıkları mağara dışına çıkarak yaparlar. Biz de genlerine işlenmiş bu doğallıklarından faydalanabiliriz.  
  2.  Köpekler bulundukları mekanları pisletmek istemezler.Yattığı yere tuvalet yapmama detayından da faydalanacağız.
Adım adım tuvalet eğitimi;
  1. İlk başlarda tuvalete havlu gazete parcaları vb. yumusak malzeme koymayın. En azından 15-20 gün tuvaletini tutmayı becerene dek. Yavru tuvaletini yapın bu parçaları bir köşeye itebilir. 
  2. Tuvalet saatlerini siz belirleyin 1-3 saat arasında zamanlar belirleyin, zamanla kademeli olarak arttırın, (unutmayınki yavrular sünger gibidir, yerler ve çok çabuk çıkarırlar)
  3. Yavrunun tuvaletinin geldiği çıkardığı seslerden veya etrafında dönmeye başlamasından anlaşılır. Yavruyu kafesten çıkarır çıkarmaz önceden belirlediğiniz tuvalet alanına getirin.
  4. Köpeğinizi ihtiyac için dışarı çıkardığınızda daha önceden tespit ettiğiniz yerde 3-5 dk bekleyin, tuvaletini yaptığı anda clicker ya da sözle etiketleyin (temiz ol, işine bak, hadi yap, vb). 
  5. Tuvaletini yaparsa ödül olarak biraz oynayın, eğer yapmazsa direk kafesine koyun, 20-30 dk sonra tekrar dışarı çıkarın.
Önemli!!! 
!!! Kafesinde bulunan yavru iniltilemeye havlamaya başlarsa duymazdan gelin, sustuğunda dışarı çıkarın. Belirli aralıklarda çıkarıp oyunlar oynayın, ama çoğu zamanını kafeste geçirsin. En azından tuvaletine hakim olana kadar. Sık sık kafesine koyup yalnız bırakın her zaman onunla olamayacağınızı öğrenmesi lazım. Unutmayın ki köpeğiniz kafesini severse onun en güvenli yeri kafesi olacaktır.
    !!! Büyük olasılıkla evde küçük kazalar olacaktır, bir zaman cizelgesi oluştuup tuvalet saatlerini kestirebilirsiniz.

    Dışarıda Tuvalet Eğitimi - Tecrübelerimiz

    Birkaç kişi dışarıda tuvalet eğitiminin nasıl verilebileceğini sorup bu konuda bilgi istemiş. Ben de Jessie'nin tuvalet eğitimi konusunda neler yaşadığımızı ve tecrübelerimizi anlatarak yardımcı olmaya çalışacağım.
    • Jessie küçükken tuvaletini evde ya da balkonda bulunan köpek tuvaletine yapıyordu. Ugodog marka köpek tuvaleti almıştım gazetelerle uğraşmamak ve kolayca temizlemek için. Bu ürünün resmi aşağıdadır. 

    • Dışarı çıkmaya başlayınca ilk başlarda dışarı yapmak istemiyordu, evde doğru yere yaptığında ödüllendirdiğim için doğrunun ev olduğunu sanıyordu. Tutamayıp dışarıda yapınca vicdan azabı içerisinde, özür dilercesine suratıma bakıyordu. Ben de hemen bol bol sevip ödüllendiriyordum. Çişini yapacağını anladığım zaman hemen "hadi çiş yap oğlum" diyordum ki tuvalet komutunu iyice anlasın. Bu dönemde dışarı gazete taşıdığım zamanlar da oldu, gazetenin mürekkep kokusu tuvalet yapmasını tetiklediği için hemen yapıyordu. 

    • Jessie gün içerisinde 12 saat yalnız kaldığı için balkonu hep açık bırakıyordum. Daha sonra 2 hafta boyunca evde kaldım ve oğlumu günde 4-5 kez dışarı çıkarıp tuvaletini yaptırdım, balkon hep kapalı kaldı ve hiç kaza olmadı. 
    • 2 haftanın sonunda işe giderken balkonu kapadım, Jessie 7 aylık kadardı artık. Eve geldiğimde hiçbir şekilde tuvaletini yapmadığını ve tuttuğunu gördüm. O zamandan beri hep dışarı yapıyor. 

    Aslında bu süreç gündüz 12 saat evde olmamamdan dolayı uzadı, çok daha erken öğrenilebileceğini düşünüyorum.Yeter ki siz onu bol bol dışarı çıkarın ve dışarıda tuvaletini yapınca bolca ödüllendirin, sevin..:)

        22 Temmuz 2010 Perşembe

        Bir Köpeğin Dostluğu Bir Dostun Köpekliğinden Çok Daha İyidir!

        Söyleyen güzel söylemiş, takdir edip başlık yaptık Jessie'yle..:)
        Bir de dünkü park resimlerimizi, çok tatlı köpüşlerimizi ekliyorum.. Hepsi de harika köpekler, arkadaşlarımızın hepsini çok seviyoruz..:) İyi ki varsınız..:)







        Resimlerin tamamı aşağıdaki linktedir..


        Dün çektiğimiz tüm resimler için:
        http://pets.webshots.com/album/578229766MkMrmG > Dün çektiğimiz tüm resimler

        21 Temmuz 2010 Çarşamba

        Jessie'nin Bugünkü Eğitim Videosu

        Bu sabah yavrumu uykusundan kaldırıp çektim, huysuz halleri ondan. :) Ama yine de güzel söz dinlemiyor mu zıpırcan'ım?..:)



        golden retriever jessie egitim 9 aylık | izlesene.com

        Köpeğimizin Boy ve Vücut Uzunluklarını Nasıl Ölçmeliyiz?

        Golden Retriever Irkı Boyut ve Ağırlığı 

        Irk boyutu: Büyük Irk


        Yükseklik Erkekde 56 - 61 cm 


        Yükseklik Dişide 51 - 56 cm 
        Kilo Erkekde 27 - 36 Kg 
        Kilo Dişide 25 - 32 Kg 


        Not: Köpeğinizin boyunu ölçmek için patisinden omuz hizasına kadar olan yeri almanız gerekiyor.  Resimde B ile gösterilmiş kısım.

        Kalça Çıkığı (Hip Dysplasia) - Olmaması İçin Alınabilecek Önlemler

        Köpeklerde kalça displazisi doğum sonrası iskelet sisteminin gelişimi sırasında birçok faktöre bağlı ortaya çıkar. 
        • Kalça eklemindeki gevşekliği kemiklerin hızlı ve fazla gelişimi ile eklemlerin aynı oranda gelişememesi tetikler. 
        • Eklem sıvısı azaldığı için kemikler birbirine sürter ve bir ses çıkar.
        Kalça çıkığı riski Golden'lar gibi büyük ırk köpeklerin çoğunda bulunmaktadır. Daha ziyade genetik olan bu durum kader olarak görülmemelidir, zira çeşitli önlemler alarak oluşması engellenebilir.


        • Kilo kontrolü
        • Egzersiz ihtiyacının düzenli olarak sağlanması
        • Kalsiyum kaynaklarının azaltılması
        • Eklem geliştirici takviyesi yapılması (Glikozamin, kıkırdak ve eklem sıvısı için yapıtaşı sağlar, kıkırdak üretimini uyarır)
        • Yeşil kabuklu midye ekstresi (Green-lipped muscle extract) (GLM) omega 3 yağ asitleri ETA yönünden benzersizdir. (Balık yağında bulunan aynı miktardaki omega 3’ten 200 kat daha fazla anti-enflamatuar etkiye sahiptir)
        • Eklem gelişimi için uygun mama kullanılması

          20 Temmuz 2010 Salı

          Nişantaşı'nın Sevgilisi Jessie

          Jessie ile uzun gezilerimiz ve herkesle konuşmamızın sonucu olarak artık Nişantaşı'nda Jessie'yi bilmeyen kalmadı..:) Özellikle Vali Konağı ve çevresindeki tüm esnaf ve ev sahipleri Jessie'yi çok yakından tanıyor. Nereden geçsek biri sesleniyor, oğlum yolda giderken kafasını nereye çevireceğini şaşırıyor..:) Hem yakışıklı hem de ünlü olmak  pek zahmetli..:)

          Şaka bir yana gerçekten benim tanıdığım, tanımadığım herkes bilir oldu bizi. Bugün bir cafe'de otururken bir bayan masamıza boş sandalye almaya geldi, aldıktan sonra geri gelip Jessie'ye "Jessie naber, sen çok tatlısın, tanışmıyoruz ama ben senin ne kadar akıllı olduğunu biliyorum" dedi. :) O kadar hoşuma gitti ve duygulandım ki anlatamam. :)



          Ben insan ayrımı yapmam, yolda her tabakadan insanla konuşurum, çöpçü olsun, evsiz olsun ne olursa olsun bana gülümsediği sürece herkesin halini hatırını sorarım, konuşurum. Bu hep böyleydi ve çenem de düşük olduğundan ben her evden çıkışımda yarım saatlik yolu 1 saatte alırdım. Jessie geldikten sonra onun da sevecenliği ile bu durum iyice katlandı ve şimdi oğlumun da sayesinde artık bizim tanımadığımız insanlar da bizi biliyor ve selam veriyorlar. Bunun ne kadar güzel ve güven veren bir duygu olduğunu anlatamam. 


          Tanıdığımız, tanımadığımız bir şekilde bizimle yolu kesişen ve bizden gülümsemesini ya da selamını eksik etmeyen herkese çooook teşekkür etmek istiyoruz, sizi seviyoruz! Jessie de herkese öpücük yollayıp, pati sallıyor..:)

          Kediler ve Köpekler Neden Anlaşamaz?


          • Kedilerin gözüyle: Kedilerin canlılara karşı savunma mekanizmaları gelişkindir ve güvende olmak ve kalmak onlar için herşey demektir. Bir canlı ile karşı karşıya geldiklerinde öncelikle güvende olup olmadıklarını anlamak isterler ve söz konusu canlı eğer bir köpekse bu durumda tehlike sinyalleri yükselir çünkü hem kendisinden irice hem de kendisi kadar hızlı hareket edebilen bir canlıdır köpek. Ayrıca köpeklerin kendilerine özgü kokuları kediler için ayrı bir sinyaldir. Zira geçmişte bir kez olsun köpekle bir kavga yaşamış olan kedi bu kokuyu asla unutmaz ve işini de asla şansa bırakmaz.
          • Köpeklerin gözüyle: Köpeklerin eğer şartlandırılmamışlarsa kedilere hiçbir zaman saldırmadığı görülür. Fakat kedi, kendisine yaklaşan köpeği tehlike olarak gördüğünde önlem alır; tüylerini kabartıp, sırtını kamburlaştırarak görünümünü korkunç bir hale getirir. Böylelikle kedi, köpek için tehlikeli bir durum almıştır ve köpek kendini korumak için kediyle çatışabilir. 
          • Hem kedi hem de köpeklerin gözüyle: Her iki canlı için de saldırıya geçme nedeni sahibini, bulunduğu mekanı ve yiyeceğini paylaşmak istememesi veya yavrularını korumaya çalışma çabası olabilir. 

          Köpeklerle İlgili Birkaç Özlü Söz!

          • Bir köpek bu dünyada kendinden daha çok sizi seven tek şeydir.
          • Kusursuz dostlarımın asla dörtten az ayağı olmaz.
          • Marley ve Ben'den alıntı; "Köpeklerin lüks arabalara ihtiyaçları yoktur, büyük evlere ya da süslü elbiselere..
            Biraz yemek ve su yeterlidir.
            Zengin ve fakir olmanıza bakmaz, zeki veya aptal olmanıza da..
            Kalbini size karşılıksız açar.
            Kaç insan için aynı şeyi söyleyebiliriz?
            Başka kaç kişi size sıra dışı olduğunuzu hissettirebilir?
            Kaç kişi size kendinizi bu denli eşsiz ve özel hissettirebilir
            ?"
          • Köpekler tanrılarını görmüş olan tek canlılardır.
          • Köpekler her açıdan mükemmeldir, tek zayıflıkları hayatlarının çok kısa olmasıdır.
          Daha fazla özlü söz için Özlü Sözler Sayfamıza buyrun: http://goldenjessie.blogspot.com/p/kopeklerle-ilgili-ozlu-sozler.html

          19 Temmuz 2010 Pazartesi

          Arkadaşımız Çaylak'la Videomuz!

          Jessie ve Çaylak'ın geçen hafta çektiğim videosu. Arkada sürüne sürüne gelen Carmen, en sonda kameranın önünden geçen Püskül ve başka köpeklerimiz de fonda çıkmış..:)

          18 Temmuz 2010 Pazar

          Kolay bir Barf Tarifi - Süper Mix Karışım 2

          Süper Mix karışım tariflerimize devam ediyoruz.:) İlk tarifimize tekrar göz atmak isterseniz BU LINK'te bulabilirsiniz. Bu seferki hakikaten çok daha süper bir karışım oldu. İçeriğinde Barf'ın neredeyse tüm besin kaynakları bulunuyor.
          • İçine bir yumurta kırıyoruz ve dilersek yumurta kabuklarını da içine atıp mixer ile iyice çırparak püre haline getiriyoruz. 
            Jessie nasıl afiyetle yedi ve şu an nasıl mutlu ve huzurlu anlatamam..:) Tabii ben de..:)


            Jessie'nin Son Öğrendiği Komutlar

            Jessie'ye son günlerde yine yeni komutlar öğretmeye başladım. Bir süredir sürekli bildiklerinin tekrarını yapıyorduk; amacım dışarıda her dediğimi yaptırır konuma gelmekti. Ama baktım ki dışarıda dikkati her an söz dinlemesini önleyecek kadar çok dağılıyor ben de yeni komutlara tekrar başladım. Şu delikanlı halleri geçince dışarıda her dediğimi yaptırmak daha kolay olur belki.Ve son öğrendiklerimiz: Cee yap (bacaklarımın arasından kafasını kaldırıp bana bakıyor), 2 kere havla, kuyruk salla, al tasmanı yürü. 


            Cee ve kuyrugu güzel öğrendi. Tasmasını alıp yürümeyi bu sabah gösterdim, yolda sabah yanımda o şekilde parka kadar yürüdü. Komik oluyor ama dikkati tasmaya yoğunlaştığı için sağa sola çok takılmıyor. 2 kere havlamayı da sabah gösterdim, tek kereyi ve yavaş havlamayı yapıyordu zaten. Şimdi üçünü karıştırmaması için bol tekrar yapmamız lazım.

            17 Temmuz 2010 Cumartesi

            Köpeklerde Egzama İçin Alınabilecek Önlemler

            Yaz aylarında egzama olan köpeklerin sayısı iyice arttı. Jessie'nin böyle bir sorunu yok çok şükür şimdilik. 
            Yine de egzama olur mu diye korkumdan egzamayı önlemek için yapılabilecekler, alınabilecek önlemler var mıdır diye merak ettim. İşte araştırmamın sonuçları;
            • Islak sert ve taşlı zeminde yürüyüş, toz ve kirler, katran, zift gibi maddeler ile bulaşma egzamayı tetikler. Bu gibi ortamlardan köpeğinizi uzak tutun.
            • Tek yönlü beslenmeden kaçının.
            • Köpeğinizi mamayla besliyorsanız sık sık mama değiştirmeyin.
            • İç ve dış parazit tedavilerinin zamanında yapılmasına çok dikkat edin.
            • Köpeğiniz yüzdükten sonra deri ve tüylerdeki klor, tuz gibi maddelerden arınması için mutlaka yıkayın.
            • Köpeğinizin kirlenmesini beklemeden yıkayın, derisinde toz birikmemesine dikkat edin.
            • Köpeğinizin tüylerini sık sık tarayarak derisini havalandırın.
            • Köpeğinizin tasmasını evde çıkarın. Tasma, tahriş ve kaşıntıya neden olarak egzamayı tetikler.
            • Deterjan ve alkali sabunlar köpeğinizin derisinin koruyucu katmanı için çok zararlıdır, bunları kesinlikle kullanmayın.
              Köpekleriniz ve size sağlıklı ve mutlu günler dilerim..:)

              Goldenlar Hakkında Yanlış Bilinenler

              • Golden evde beslemek için en uygun ırktır!
              Golden çok iyi bir aile köpeği olmakla birlikte evde beslemek için en uygun ırk değildir. Baska pekçok ırk başta ebatları, tuyleri ve karakteristikleri nedeniyle evde beslemeye daha müsaittir. Golden’lar makul koşullarda sorunsuzca apartmanda da beslenebilir tabii ki ancak oldukça aktif ve doğada olmayı seven bu köpeği surekli urban bir yasama adapte etmeye çalışmak büyük vicdansızlıktır. Yeterli egzersiz imkanı verilmeyen bir golden evde son derece hareketli, sakar ve zarar verici olabilir. Ayrıca yine peluş mantığı ile mıncıklanmak adına alınmış Golden’lar çok çabuk sımarmaya müsait olmaları nedeniyle hayatınızı zindan edecektir. Dolayısı ile mıncıkable olması nedeniyle, golden tercih edilmemelidir. Böylesi bir secimin sonu sizin içinde köpek içinde hüsran olur.
              • Golden’lar bekçilik yapmaz!
              Golden da en nihayetinde bir köpektir ve ortalama bir köpeğin yapabileceği kadar hatta daha da üst seviyede bekçilik yapabilir. Bekçilikten kasıt gelen bir yabancıyı, kapının önündeki sesi vs.'yi haber vermektir. Ancak geleni durdurmak veya eve giren yabanciyi etkisiz hale getirmek Golden’dan beklenebilecek işler değildir.

              16 Temmuz 2010 Cuma

              Köpeklere Tavuk Kemiği Verilir mi?

              Soru: Tavuk kemiği tehlikeli midir?
              Cevap: Çiğ tavuk kemiği köpek için ideal bir yiyecektir. Kolayca bükülebilecek kadar yumuşaktır ve kolayca sindirilebilsin diye küçük parçalara kırılabilir.
              Fakat; pişmiş tavuk kemiği gerçekten bir problemdir ve kesinlikle pişmiş tavuk kemiği verilmemelidir!
              Bazı insanlar köpeklerin kemiklerden boğulacaklarını düşünerek endişelenirler. Bu tarz olaylar çok nadir gerçekleşir. Daha büyük kemiklerin verilmesi çiğnemenin artması ve bu tip olayların önüne geçilmesinde faydası olur. Kemik tükemi köpeklerin diş taşından uzak, bembeyaz dişlere sahip olmasını sağlar

              15 Temmuz 2010 Perşembe

              Köpek eğitiminde rehber kurallar - Ödüllendirme (3. Kısım)

              Ödüllendirme
              1 Daima istenen davranış yapılır yapılmaz ödüllendirin
              2 İlerlemeyi her seferinde ödüllendirin
              3 Öğrendiği davranışı her seferinde daha az sıklıkla ödüllendirin ve iyice yerleştikten sonra nadiren ödüllendirin
              4 Olumlu olun (özellikle ses tonunuzda)
              5 İkinci bir ödül geliştirin: Önce ‘Aferin’ deyin ya da clicker kullanın ve ödüllendirin (sıralamada tersini yapmayın)
              6 Ödüllendirmek, rüşvet vermek değildir (diğer deyişle, ödüller harika sürprizlerdir, sözleşmeli bir ücret gibi düşünülmemelidir)

              14 Temmuz 2010 Çarşamba

              Maçka Parkı Ekibimiz

              Dün akşam da yine Jes ile birlikte Maçka Parkı'ndaydık. Çıkmadan önce Jessie'ye kıymalı ıspanak yaptım ve kardeşimin "vay bee, kendine en son ne zaman yemek yaptın acaba?" sözleri arasında yedirdim.:) Afiyetle mideye indirdi sıpa, sonra da evden çıktık.

              Gittiğimizde şen şakrak ekibimiz köpekleriyle beraber oradaydılar. Arkadaşlarımız Hale, Meliha Abla, Sedat Abi, Hakan, Ümit, Barış, Aysun,... ile köpeklerimiz Puffy, Carmen, Body, Çaylak, Lucy, Rocky, Püskül, Rokko vs... hep beraber oturduk. Sözde dün erken kaçacaktım ama yine başarılı olamadım, eve vardığımda saat 10 olmuştu sanırım.


              Jessie'yi yolda artık herkes tanıdığı için tüm durak noktalarımızda biraz takılmadan eve gidemiyoruz. Hiç sevmiyoruz ya sanki, illaki sevdiriyor kendini herkese kerata. 
              Evimize yakın otoparktaki abileri, La Vitaa'daki garson abileri ve ablaları, Nişantaşı Market'teki abileri, oyuncakçıdakiler, kuruyemişçidekiler falan derken 10 dakikalık yol oluyor bize yarım saat.


              Neyse lafı uzatmadan dün telefonumla çektiğim birkaç Maçka Parkı resmini paylaşayım, çenem düştü yine..:)