30 Ağustos 2011 Salı

Ramazan Bayramınız Mübarek, Zafer Bayramınız Kutlu Olsun!


Çifte bayram diye buna derler! Bugün hem Şeker Bayram'ının ilk günü, hem de 30 Ağustos Zafer Bayramı! 

Bu sabah 7:30'da Jessie ile sabah gezintimize çıktık. Jessie Mişa'sı ile oynarken, ben de Filiz Hanım ve Hasan Bey ile sohbet ettim, bayramlarını kutladım. Hayatımda gördüğümen hayvan sever aile olan Paçal ailesinin tüm fertlerini çok seviyorum ve Filiz Hanım ve Hasan Bey'i artık kendi annem babam gibi görüyorum desem yeridir. Sağ olsunlar hiçbir zaman güler yüzlerini ve hoş sohbetlerini eksik etmezler. İyi ki varsınız! 

Sonra Jessie ile markete gittik ve minik kuşum beni market kapısında 20 dakika bekledi. Tasmasız bir şekilde ve yerinden bir santimetre bile kımıldamadan, maşallah benim oğluşuma..:) 

Eve dönünce Jessie'me garnitürlü kuşbaşı, kendime de bayram kahvaltısı hazırladım ve afiyetle yedik. Garnitürlü kuşbaşının tarifini ve resimlerini daha sonra paylaşacağım..:) 

Daha sonra ben biraz kitap okudum ve birkaç gündür Jessie de ben de uykusuz kaldığımız için uyuyalım dedik. Tam da o sırada bayram zilleri çalmaya başladı ve Jessie'min çocuk sevgilileri teker teker bayramımızı kutlamaya doluştu. Biz de onlara şeker ve baklava ikram ettik...:) 

Haliyle Jessie onları görünce dışarı çıkmak istedi ve uykumuz yarıda kaldı. Bu yüzden normalden biraz daha erken dışarı çıktık. 5 gibi çıkıp güzelce gezerek 7'ye doğru eve geldik. İşte bizim bayram günümüz de böyle huzur içinde geçti. 

Bizi takip eden herkesin Ramazan Bayram'ını en içten dileklerimizle kutlar; büyüklerimizin ellerinden, küçüklerimizin gözlerinden öperiz. Ayrıca bu günü bizlere armağan eden yüce Atatürk'ümüzü sevgi ve saygıyla anarak Zafer Bayram'ımızı da kutluyoruz. Jessie & Mehtap

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Jessie'nin Balıklı, Sebzeli, Lor Peynirli Erişte

Jessie'ye yaptığım balıklı ve sebzeli erişte o kadar nefis oldu ki yarısını da ben yedim..:) İçerisinde yok yok, misler gibi oldu, afiyet bal şeker olsun oğluşuma..:) 


Malzemeler 
- Erişte 
- Balık 
 - Kabak 
- Havuç 
- Lor Peyniri (yağsız ve tuzsuz olduğu için köpekler yiyebiliyor) 
- Elma sirkesi 




Yapılışı 
- Erişte, kabak ve havuçları suda haşladım, suyunu tam erişte çekecek kadar koydum. (Böylece suyunu süzmeme gerek kalmadı ve suyu ile birlikte vitaminin kaçmasını önledim) 
- Eriştenin suyunu çekmesine yakın temizlenmiş olan balıkları da ekleyerek erişte ile birlikte onları da pişirdim. 
- Erişte suyunu tam olarak çekip, balıklar da pişince lor peynirini ekledim. 


Jessie'nin bu öğünü hem sebze, hem karbonhidrat, hem de protein kaynakları içerdiği için çok sağlıklı ve faydalı oldu. 
- Balık omega 3 ve 6 içeriyor, kas yapısını güçlendiriyor ve köpekler için çok faydalı 
- Lor Peyniri kalsiyum içeriyor, kemikler ve iskelet yapısını güçlendiriyor 
- Elma sirkesi tüyler için çok faydalı, ayrıca bakterileri temizleme özelliği var 
- Sebzeler sindirim sistemini ve bağırsakları düzenliyor.


26 Ağustos 2011 Cuma

Dişi Köpeklerde İstenmeyen Gebelik

İstenmeyen gebelikler oldukça sık görülen bir durumdur. Tabii ki köpeğinizin kontrolünüz dışında çiftleşmesi bir takım problemler yaratabilir. Bu problemlerin başında da farklı ırklarla çiftleşme gelir. Ayrıca doğacak yavrulara bakamayacak veya sahiplendiremeyecek durumda da olabilirsiniz. 

Böyle bir duruma düşmemek için alınabilecek en iyi önlem köpeğinizin oestrus döneminde çok dikkatli olmak ve onun erkek köpeklerle bir araya gelmesini engellemektir. Bu dönemde göstereceğiniz bir dakikalık dalgınlık bile köpeğinizin çiftleşmesi için yeterli bir süredir. 

İstenmeyen gebeliği önlemenin yöntemlerini sıralayacak olursak; 
  •  Östrus döneminin hormon kullanılarak bastırılması 
  •  Kısırlaştırma
  •  İstenmeyen çiftleşme gerçekleşti ise hormon kullanılarak yavru oluşumunun önüne geçilmesi 

Köpeğinizin çiftleştiğini gördüğünüzde eğer onun hamile kalmasını önlemek istiyorsanız vakit geçirmeden veteriner hekiminize baş vurmalısınız. Üç gün ara ile yapılacak hormon uygulaması ile bu sorun büyük ölçüde çözümlenebilir. Ancak bu konu da dikkat etmeniz gereken önemli unsur zamandır. Çiftleşmeden sonraki 3 gün içinde yapılan uygulamalarda başarı şansı yüksektir. Hormon uygulamalarında amaç döllenmiş yumurtanın uterus'a yerleşmesini yani implantasyon denilen bağlanmayı önlemektir. 

İstenmeyen gebeliklerde uygulanabilecek diğer bir yöntem ise operatif olarak yavrunun alınmasıdır. Operasyon ile sadece yavru alınabileceği gibi tüm uterus ve yumurtalıklar alınarak bir kez daha köpeğinizin istenmeyen bir gebelik yaşamasını tamamen önlemiş olabilirsiniz. Bu yöntem veteriner hekimler tarafından daha çok önerilmektedir. 

Uzun süreli hormon tedavisi ile oestrusun ertelenmesi veya bastırılması bir takım problemlere sebep olabilmektedir. Bu sebepler arasında en sık görüleni rahim iltihaplarıdır. Bunun dışında vajina ve rektum prolapsusu, meme tümörü, yumurtalıklarda kist ve atrofi sayılabilir.

25 Ağustos 2011 Perşembe

22 Ağustos 2011 Pazartesi

Yavru Köpeklerde Sosyalleşme Hakkında Notlar

  • Yavru köpeğin sosyalleşmesi onun tüm hayatını ve karakterini etkileyecek bir süreçtir. Bu süreçte amaçlananlardan bir kısmı şunlar olmalıdır;
    - Yavrunun toplum ve şehir içerisinde karşılaşacağı her türlü olay ile küçük yaşlarda tanışması
    - Yavrunun istenmeyen davranışlarının engellenmesi
    - Alışmamış olduğu durumlara adapte olması ve bu olaylar karşısında güven duygusunun kuvvetlenmesi

  • Yavru köpeğinizin sosyalleşme süresince dikkat etmeniz gereken hususlardan bazıları;
   - Köpeğiniz ile rahatlatıcı bir ses tonunda konuşun, bağırmayın ve sabırlı olun
   - Yavruyu tasmasından çekiştirmeyin
   - Sevdiği yiyecekleri ve oyuncakları yanınızda bulundurun; sık sık oyun oynayın
   - Yavrunun kafasını karıştırmayın; aynı olaylara karşı verdiğiniz tepkilerin aynı olmasına gayret edin.
   - Yavruyu korkutacak ani hareketlere izin vermeyin

  • Yavrunun sosyalleşme süresince tanışması gereken durumlardan bazıları;
   - Diğer köpekler (değişik ırk ve boylarda)
   - Farklı insan çeşitleri (çocuk, genç, yaşlı, üniformalı, güneş gözlüklü, şapkalı, vs)
   - Diğer hayvanlar (kedi,koyun, at,keçi vb) 

   - Çeşitli araç ve vasıtalar (araba, kamyon, motosiklet, bisiklet, kaykay vb)

19 Ağustos 2011 Cuma

Paşa'ya Veda! (Annesi Nimet Genco Ersoy'dan)

Dünyanın en hayvan sever, en sevgi dolu insanlarından biri Nimet Ablam'ın çok sevdiği Paşa'sı melek oldu. Öylece vurmuşlar Paşa'yı katiller! 

Kalakaldım! Benim gözlerim yaşlanıp boğazıma tükürükler takılırken sevgili Nimet Ablam kim bilir neler yaşıyordur? Nimet Ablacığımın Paşa'ya yazdığı veda mesajını paylaşmak istiyorum. Bir de şunu söylemek istiyorum: "Paşa çok şanslı bir köpekti Nimet Abla, o çok sevildi ve çok iyi bakıldı. Cennetten sizi izlediğine ve sizi beklediğine eminim. Allah sabır versin." 

Nimet Genco Ersoy'un Paşa'sına Vedası:
PAŞAM, ASIL DÜN GECE BENİ VURDULAR PAŞAM. SEN ŞİMDİ SONSUZ UYKUNDA IŞIKLAR İÇİNDESİN, YA BEN ANNEN NE HALDEYİM BİR BİLSEN? SEN BENİM AĞLAMAMA DAYANAZDIN SENDE AĞLARDIN GÖZYAŞLARIMI YALARDIN, O DİLİN DIŞARDA TOPRAK OLMUŞ OYYY KURBAN OLDUĞUM, UĞRUNA TÜM KIRŞEHİR'İ KARŞIMA ALDIĞIM SEN GİTTİN KÖR BİR KURŞUNA PEKİ BEN NE OLACAM? SEN BENİM HAVAM SUYUM TOPRAĞIM GÜNEŞİMDİN. BABAN DÜNYADA EN ÇOK KİMİ SEVİYORSUN DİYE BANA SORDUĞUNDA PAŞA HARİÇ DİYE BİDE EKLERDİ, BİLİRDİ SIRALAMADA SEN HEP İLK BEŞDİN SENDEN SONRA HERKES GELİRDİ. YAA BETTY'İM SIRF SEN YALNIZ KALMAYASIN BİZ YOKKEN ÜZÜLMİYESİN DİYE GELDİ SANA KARDEŞ OLDU, ŞİMDİ O YAVRUM YALNIZ. BEN ÖLDÜM, BEN KALDIM BU ŞEHİRDE SENZİZ, NE OLACAM PAŞAM, NEYAPACAM PAŞAM? ADINI DUYMAK SENDEN BAHSETMEK BENİM İÇİMİ ÇOŞTURURDU ŞİMDİ ADIN ACIM OLDU ADIN, KANIM OLDU. OYYY PAŞAM BEN SENSİZ NE YAPACAM, NE YAPACAM NE YAPACAM NE YAPACAM ?.........

Golden Retriever Irk Özellikleri

Golden Retriever ırk özelliklerini daha önce BURADA tablo olarak vermiştim ama düz yazı olarak hiç yazmamışız. Bu eksiğimi hemen kapatmak istiyorum izninizle.:) 
Golden Retriever ırk özelliklerinden bir kısmı aşağıda bulunuyor. Bununla birlkte onların özellikleri ve onlarla yaşam yazılarla anlatılamaz demeden edemiyorum..:) 

Golden Retriever 
Golden Retriever, kremden altın rengine kadar değişebilen kürküyle güzel ve sağlam yapılı bir köpektir. Dış tüyler su geçirmez, iç tüyler ise sıktır. Kafa, uca doğru incelen, ama yine de geniş ve güçlü görünen ağız kısmı ile iridir. Dişleri makas ısırışı ile kapanır ve belirgin bir alın çıkıntısı vardır. Burun siyahtır. Gözler koyu renk, göz kenarları ile kahverengidir. Kulaklar orta büyüklükte ve düşüktür. Boyun ve baldırlar adaleli, göğüs geniştir. Kuyruk uzun ve düzdür ve genellikle kıvrık tutulmaz. 

  - Karakteri 
Goldenlar sevgi dolu, uslu ve zeki köpeklerdir. Kolaylıkla eğitilirler ve çocuklarla iken güvenilir ve naziktirler. Sadık, kendine güvenen, tatlı ve sahibini memnun etmeye hevesli bir ırktır. Aktif, güvenilir ve mükemmel bir aile köpeğidir. Golden Retriever itaat etmeye hazır yapısı nedeniyle itaat eğitimi onlarla çok keyifli geçer. Diğer hayvanlar dahil herkesle dost canlısı olduğundan ondan koruma görevi beklenmemelidir. Saldırganlık göstermemelerine rağmen Golden'lar gelen yabancıya havlayarak haber vererek iyi bekçilik edebilirler. İtaat yarışmalarında büyük başarı kazanmıştır. İnsandan izole edildiğinde ya da uzun süre sevdiklerinden uzak tutulduğunda yaramazlık yapmaya başlar. Çok hareketli ve ilgi isteyen köpeklerdir. İz sürme, vurulan avı geri getirme, narkotik köpeği, itaat yarışmaları yeteneklerininden sadece bir kaçıdır. Bu köpekler yüzmeye bayılırlar. 

  - Yaşam Ortamı 
Bu ırk yeterli egzersiz sağlandığında apartmanda yaşayabilir. 

  - Egzersiz İhtiyacı 
Golden Retriever günlük egzersize ihtiyaç duyar. Çoğunlukla top ya da sopa getir oyunu oynayacağından egzersizi nispeten kolaydır. Kolay kilo aldığından diyetine dikkat edilmelidir. 

  - Bakımı 
Bu düz ve çifte tüylü ırkın tüy bakımı kolaydır. Alt tüylere de dikkat ederek günlük tarama genel bakımı sağlayacaktır. Mevsim değişimlerinde orta derecede tüy döker. 

  - Kökeni 
Golden Retriever ilk defa muhtemelen sarı düz tüylü Retriver, kısa tüylü Tweed Su Spanieli, diğer spanieller ve hatta Newfoundland çaprazlanarak İngiliz Adalarında üretilmiştir. Aslında ırk showlara başlarda "Altın Düz Tüylü" (Golden Flat-Coated) adıyla çıkarılıyordu. Golden dünyanın en popüler aile köpeklerinden biridir. Dünya üzerindeki en iyi itaat yarışmaları birincilerinin çoğu Golden Retrieverlardır. Golden, karada ve suda iyi bir kuş avcısıdır. Mükemmel burnu sadece avını değil narkotik departmanı için uyuşturucu bulunmasında da kullanılır. İnsanı memnun etmeye eğilimi ve öğrenmeye açıklığı, bu ırka hastalar için terapi ve körler için rehber köpeklikte de büyük başarı kazandırmaktadır.

18 Ağustos 2011 Perşembe

Cesar Millan'ın Kitabı Türkçe'ye Çevrildi!

Cesar Millan'ın Türkçe yayınlanan ilk kitabı geçtiğimiz aylarda çıktı. Köpeklerle ilgili bir kitap almak isteyenlere ilk önerim bu kitap olacaktır. Kitabın arka kapak bilgileri ile D&R'ın internet sitesindeki satış linkini bulabilirsiniz. 


Arka Kapak Bilgileri 
Fotoğraflarla, açık talimatlarla ve en sık sorulan soruların cevapları ile AİLENİN BİR ÜYESİ en yakın arkadaşınızla mutlu ve uzun bir hayat geçirmek için bilmeye ihtiyaç duyduğunuz her şeyi kapsıyor: 
- aileniz için doğru köpeğin seçilmesi 
- en başından evin kurallarının koyulması ve uygulanması 
- bir veterinerde olması gereken özellikler 
- beslenme düzeni 
- bir köpeğin ailedeki diğer hayvana alışması 
- köpeğiniz için "egzersiz, disiplin, sevgi" planı oluşturma 
- köpeğinize yeni doğmuş bir bebeği tanıtma 
- ve daha fazlası! 


"Millan sakin ve şaşırtıcı biri... Bir maskeyi ve pelerini hak ediyor."
New York Times 
"Cesar köpeklerin kaos yüklü ortamına giriyor ve ardında huzur bırakıyor."
The New Yorker 


Yazar:Cesar Millan 
Çevirmen:Perran Yavuz 
Sayfa Sayısı: 360 
Dili: Türkçe 
Yayınevi: Epsilon Yayınları 


D&R Satış Linki: http://www.dr.com.tr/0000000343948,0000000367218/Eser/Kitap/Hobi/Hayvan-Bakimi/Ailenin-Bir-Uyesi

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Jessie ve Arkadaşlarının Müzikli Videosu

2-3 haftadır çektiğim resimlerle yaptığım müzikli videomuzu izlerken keyifli zaman geçirirsiniz umarım..:) Sevgiler!

14 Ağustos 2011 Pazar

Doğum Günüm, Oğlum, Huzur..

Doğum günümün büyük bir kısmını oğlumla huzur içinde geçirmek istedim. İyi ki de öyle yapmışım. Sabah oğlum yanaklarımı öperek doğum günümü kutladı. Sonra da ona kabaklı kuşbaşı yaptım..:) O afiyetle yerken ben "bu işte bir terslik var sanki" diye düşünüp gülerek onu izledim..:) Akşam gezimiz, güzel oğlum ve ben..:) Tüm yaşlarımda yanımda ol güzel fıstığım, seninle yaşlanmak çok güzel..




12 Ağustos 2011 Cuma

Köpekler Neden Kazarlar?

Köpekler zaman zaman yerleri kazarak çukur açarlar. Jessie de bazen çukur açma girişiminde bulunduğu için bunun nedenlerini araştırdım. Öğrendiklerimden bazıları beni biraz şaşırttı. 


  • Toprak altındaki kemik, oyuncak ve yiyeceklerin kokusunu alıyor olabilirler. Kemik ve yiyeceği tahmin ederdim ama oyuncak aklıma gelmemişti daha önce. Oldukça mümkün. Çünkü Jessie ağaçların en tepesindeki topların kokusunu bile alıp bir şekilde bana göstermeyi başarıyor. 
  • Özellikle hamile köpekler annelik içgüdüsü ile yavrularına yuva yapmak için sık sık toprağı kazarlar. 
  • Sıcak havalarda taze ve serin havayı yaymak amacı da kazma gerekçelerinden biri. Jessie bu kategoriye giriyor. Çünkü benim görmediğim bir anda kazmayı başarırsa, burnunu deliğin içine sokup serinlemeye çalışıyor. Eve gidince burun ve pati aralarını temizlemek de bana kalıyor..:) Ancak kazdığını görürsem hemen müdahale ediyorum, "hayır" dediğimde duruyor. 
  • Çit, duvar ve tel önlerini kazan köpekler bulundukları kapalı alandan kurtulmak için kazarlar. 
  • Enerjisini atamayan ya da kendisine bir iş/oyun verilmediği için sıkılan köpekler kazma çabasına girebilirler. Eğer köpeğiniz bu yüzden kazıyorsa onu daha sık gezdirip, enerjisini iyice attırmaya çalışmanızı öneririm. Ona vereceğiniz görevler ve oyunlar da sıkılmasını önleyecektir. Ben genelde Jessie'nin topunu saklıyorum, ona bir şeyler taşıtıyorum, çekiştirme oynuyorum, vs. 
  • Tırnakları uzayan köpekler tırnaklarının törpülenmesi için toprağı kazarlar. 
  • Kazma nedeni genetik olabilir, terrier gibi bazı ırklar kazmaya yatkındır. 

Köpeğinizin kazmasının önüne geçmek için işe neden kazdığını anlamakla başlamalısınız. Bahsettiğim gibi Jessie genelde sıcak havalarda kazıyor. Kazmaya başladığı anda "Hayır" diyorum, onu pozitif bir işe yönlendiriyorum ve böylece kazma eyleminin aklından çıkmasını sağlamaya çalışıyorum. 


Köpeğinizi çukur kazdığı için cezalandırmanızı önermem, en azından ben yapmıyorum. Ancak bunu yapacaksanız da onu iş üzerinde yakalamadıkça yapmamalısınız(tüm cezalarda olduğu gibi). Çünkü siz onu kazdığı çukur alanına götürseniz bile neden ceza aldığını anlamayacaktır.
Sizin köpeğinizin kazma huyu var mı ve farklı bir kazma sebebi gözlemlediniz mi?

9 Ağustos 2011 Salı

Jessie'nin Yemek Keyfi Videosu

Jessie'min 1 yaşına yeni girdiği zamanlardan kalma bu yemek videosunu çekeli uzun zaman olmuştu. Kameramın derinliklerinde kalmış..:) 
Jessie'nin yemeği sebzeli, kıymalı esmer pilinç pilavı. Her zamanki gibi yağsız ve tuzsuz tabii ki. İçerisinde ilave olarak omega 3 ve 6 içeren yağlar, keten tohumu ve 1 diş sarımsak olduğunu hatırlıyorum. 


Jessie maması konduktan sonra ben "tamam" diyene kadar oturarak ya da yatarak uslu bir şekilde bekler. O gün yatarak bekletmiştim ve sonra tamam dediğimde kalk demediğim için mamasını da yatarak yemişti kerata..:)

5 Ağustos 2011 Cuma

Dünyayı Kurtaran Süper Kahramanların Klibi

Bu videoyu izlerken tüylerim diken diken oldu. Hem şarkı hem de klip tek kelimeyle mükemmel. "Swedish House Mafia" grubunun "Save The World" şarkılarının resmi klibini izlemeden geçmeyin ne olur.

Süper kahramanlarımız bir gün dünyayı klipteki gibi kurtarır mı dersiniz? Önlerinden çekilirsek belki..:)

2 Ağustos 2011 Salı

Köpeklere Fısıldayan Adam - Bölüm 4 part 2

Köpeklere Fısıldayan Adam'ımız Cesar Millan'ın 4. Bölümünün ikinci kısmı.

Kaç Aylık Yavru Köpek Almalıyım?

Yavru köpek alırken çoğunluk bir aylık ya da daha küçük köpekler almakta. Ancak bir köpeğin bu kadar küçük alınması tavsiye edilen bir durum değildir.

Yavru köpeğin mutlaka annesinin ve kardeşlerinin yanında kalması, köpek olduğunu hatırlatan kuralları ve köpek davranışları öğrenmesi gerekmektedir. Eğer yavru annesinden ve kardeşlerinden çok erken ayrılırsa hayata adapte olmakta zorlanacaktır. Bu da çeşitli davranış sorunlarını ortaya çıkarabilir. Bunu önlemek için yavru köpeğinizi mutlaka 7-8 haftalık iken alınız. Bu sürede 
minimum 4-5 haftayı annesinin yanında, geri kalan 3 haftayı ise kardeşlerinin yanında oyun oynayarak geçirdiğine emin olunuz.

Yavru Sekiz (8) haftadan önce alınırsa:
Gereğinden önce kardeşlerinin yanından ayrılır ise,yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı köpek kuralları ve kendini ifade etme bilincinden yoksun kalacağı için hemcinsleri ile olan ilişkilerinde ve hayata adepte olmada sorun çıkaracak,muhtemelen kendine güveni olmayan bir köpek olacak.

Yavru Sekiz (8) haftadan sonra alınır ise:
Bu süreden sonra alınan köpeğin üretici tarafından sosyalleştirilmiş olduğunu sorgulamak önemlidir.Çünkü sosyalleşmedi ise
 ilk aşamada insanlar ve şehir içinde karşılaşacağı durumlarda sorun çıkararak topluma uyum sağlamakta zorlanabilir.