30 Mart 2012 Cuma

Jessie ve Benim Balık Yemeğimiz

Jessie ile aynı yemekleri yiyoruz. Dün akşam haftada 2 kez yaptığımız balık günlerimizden biriydi. Bu kez fırında hamsi buğulama tarzında bir yemek yaptık ve Jessie de ben de afiyetle yedik. İçinde hamsi, patates, havuç, kabak, zeytinyağı, elma sirkesi, kekik ve defne yaprağı bulunuyor. 

Dipnot: Baharatların pek çoğu köpekler için zararlıdır. Tuz, kırmızı biber, kara biber, kimyon, vs gibi baharatları köpekler tüketmemelidir. Bununla birlikte kekik, zencefil, biberiye, karanfil, nane gibi baharatlar makul ölçülerde kullanılabilir. Kullanılan baharata göre rahatlatıcı, antioksidan, bağışıklık güçlendirici gibi faydaları bulunmaktadır.

29 Mart 2012 Perşembe

Merdivenden Korkan Köpek - Tamer Dodurka

Tamer Dodurka son kitabı Merdivenden Korkan Köpek'te mesleğini uygularken yaşadığı ilginç olayları anlatmış. Bu kitaptaki öyküler minik dostlarımızın psikolojisini ve bundan yola çıkarak da insan psikolojisini anlamamıza yardımcı oluyor. 

Kitabı daha yeni aldım ve tamamını henüz okuyamadım. İlginç bulduğum öyküleri arada sizlerle de paylaşmayı düşünüyorum. Yine de her köpek sahibinin alması gereken bir kitap olduğunu düşünerek herkese öneriyorum. 

Merdivenden Korkan Köpek 
Yazar:Tamer Dodurka 
Sayfa Sayısı: 200 
Dili: Türkçe 
Yayınevi: Remzi Kitabevi 

Arka Kapak Yazısı 
Öykülerle, Evdeki ve Çevredeki Dostların Psikolojisi Onları o kadar küçümsedik ki, aslında aramızdaki farkın çok da belirgin olmadığını, psikolojilerinin bize ne kadar da benzediğinin farkına varamadık bir türlü… 

Bırakın psikolojilerini, bir canları olduğunu, bizler gibi acı çekebildiklerini görmezden gelip onları adeta bir mal olarak nitelendirdik. Bu nedenle hâlâ ülkemizde, hükümet konağı ya da kaymakamlıkta Veteriner Müdürlüğü yerine yanlışlıkla Mal Müdürlüğüne gidenler olmaktadır. Kısacası bizim "hayvan" anlayışımız hem komik hem de trajiktir. 

Bu kitapta Prof. Dr. Tamer Dodurka, hayvan psikolojisini ne hale getirilebildiğimizi, onların mal değil duyguları olan varlıklar olduğunu, bazen komik bazen de dramatik öykülerle sergiliyor.

26 Mart 2012 Pazartesi

İkiz Kuleler Faciasından Kör Sahibini Kurtaran Kahraman Roselle

Michael Hingson ve köpeği Roselle’in hikayesini yabancı bir sitede okudum ve çok etkikendim. Türkçe'ye çevirerek sizlerle paylaşıyorum. İşte Michael'ın ağzından yeniden yaşama tutunmalarının hikayesi ve ibretlik hayat dersleri; 

11 Eylül 2001 tarihinde, Dünya Ticaret Merkezi Kuzey Kulesi 78. katta masamda çalışıyordum. Dolaptan kağıt almak için ayağa kalkmıştım ki büyük bir “BOMM” sesi duydum. Saatler 8:46’yı gösteriyordu. 

O gün ben Dünya Ticaret Merkezi’ndeki binlerce insandan biriydim. Ancak binadaki hemen herkesin aksine “kör ve rehber köpek kullanan” biriydim. 

Uçak binaya çarptığında köpeğim Roselle masamın altında uyukluyordu. Çarpmadan sonra artık uyanma zamanı olduğuna karar verdi ve masamın altında sessizce benden gelecek bir işaret beklemeye koyuldu. “İleri” dedim usulca. “İleri” komutu rehber köpeklere öğretilen ilk komutlardan biridir ve birlikte yol almak için kullanılır. Roselle ve ben önce yavaşça ofisten dışarı kafamızı uzattık, sonra da karışıklık, duman ve gürültüye doğru yol olmaya başladık. Her bir kulede üç merdiven vardı. Roselle etrafı yokladıktan sonra bizi B merdivenine yönlendirdi. İlerlerken her zamanki gibi sakin ve kendinden emindi; etrafımızda alev, duman ya da başka bir tehlike hissetmedi. Bense onu yargısına güvenmeyi seçtim. Çünkü biz bir ekiptik, birbirimize güvenir ve asla yarı yolda bırakmazdık. 1463 merdiven basamağını Roselle’in tasmasını ondan emin bir şekilde takip ederek temiz hava ve özgürlüğe tekrar kavuştum. 

11 Eylül 2001 günü New York’un merkezi katliamcı ve şiddet yanlısı fanatikler tarafından tahrip edildi. Ama yine de onlar kazanamadı; sevgi, güven ve takım çalışması kazandı. 

Hayatımızda her zaman bizi yıkmaya çalışanlar olabilir, sosyal ya da ekonomik nedenlerle klostrofobik merdiven boşluğuna itilebiliriz. 
Yıkılmayıp tekrar güvenle ayağa kalkmak için her zaman Roselle’in bana öğrettiği 3 şeyi hatırlarım. 

1. Takım çalışması ve güven: Bize yardımcı olan, güvenen, takdir eden kişiler varsa onları asla yarı yolda bırakmamalıyız. Ben komutlarımla Roselle’e yardımcı oldum ve onun bana sunduğu yola güvendim. Takım çalışmamız ikimizin de hayatını tekrar başlattı. 

2. Sakin ve kendinden emin olmak: Merdiven boşluğundaki dumanlar ve alevler biz panikletip geriletmek için elinden geleni yaptı. Ama biz sakin ve birbirimizden emin durduk. Bu zor anımızda bile ufak kelimeler, şakalar ve dokunmalarla birbirimizi destekledik. Hatta Roselle merdivenlerden yukarı çıkan itfaiyecilere sakin bir şekilde öpücük vererek onlara moral aşıladı. Sonuç olarak paniğe izin vermedik, her ne olursa olsun birbirimizden emindik. 

3. Sevgi: Takım çalışması ve güvenden daha önemli bir şey varsa o da sevgidir. Tartışmalar ve çatışmalar dozajında, sevgi ve saygı sınırlarında olduğu sürece önemlidir. Sorunlara akıllıca çözümler bulmak içinde sevgi olanların seçeceği makul yoldur. 

İçinde nefret olanların yapacakları ise fanatik teröristlerin yaptığına benzer eylemlerdir. Koşulsuz sevgiye karşı nefretin alabileceği yol çok sınırlıdır.