23 Aralık 2013 Pazartesi

Jessie Ödül Bisküvisi

Jessie ve arkadaşları için dün yaptığım ödül bisküvileri. Biraz şekilsiz şemalsiz olsa da inanılmaz sağlıklı bir içeriğe sahip. Hem de mükemmel lezzette oldukları hem köpeklerce hem de insanlarca onaylandı. Tüm köpüşler etrafımda dört döndü :)

16 Aralık 2013 Pazartesi

Köpeklerimizin Ömrünü ve Yaşam Kalitesini Arttırmak İçin 3 Öneri

Bir önceki yazımda en uzun yaşayan köpek ırklarından bahsetmiştim. Gönül isterdi ki hepsinin ömrü uzun olsun, hep yanımızda olsunlar. Böyle olmasa da ömrü daha kısa olan köpeklerin de daha uzun yıllar genç, zinde ve bizimle kalabilmelerini sağlamak için yapabileceğimiz bazı şeyler var.

1- Düzenli egzersiz, aktif ve stresten uzak bir yaşam tarzı: Aynı insanlardaki gibi yani.:) Pek çok araştırma köpek sahibi insanların, olmayanlara nazaran daha uzun yaşadıklarını gösteriyor. Bunun sebebi düzenli olarak yapılan yürüyüşler ve evcil hayvanımızın bize verdiği huzur/mutluluk gibi duyguların stresi azaltması. Aynı durum köpeklerimiz için de geçerli. Onların düzenli yürüyüş, koşu yapmalarını sağlamak ve sosyalleşmelerine önem vermek hem ömürlerini arttırır hem de yaşam kalitesini. Düzenli dışarı çıkarılmayan köpeklerin en azından yalnız kaldığı saatlerin daha az olmasını öneririm. Ben bütün gün işte olduğum için Jessie'mi sabah 6'da çıkarıyorum. O karanlıkta bile onu yormaya, enerjisini attırmaya çalışıyorum ki ben yokken huzurlu olsun. Gün sonunda eve geldiğimde ne kadar yorgun ya da hasta olsam da onu en az 1 saat gezdiriyorum. Hafta sonları ise bu süreler çok daha uzun.

2- Oyun oynamak, beynini kullanmasını sağlamak: Egzersiz bedenen (dolayısıyla zihnen de) rahatlamasını sağlarken, köpeğimizle oynayacağımız oyunlar da onların daha genç kalmasını sağlar. Nasıl insanlarda bulmaca, sudoku, kakuro gibi oyunlar beyin faaliyetlerini arttırarak unutkanlığı azaltıyor ve beynin yaşlanmasını geciktiriyorsa köpeklerde oyunu da aynı şekilde düşünebiliriz. Saklama bulma, ufak numaralar yapma, evde saklambaç oynama gibi oyunlar köpeklerimizin kafasını kullanmasını ve dolayısıyla daha zinde olmasını sağlar. Jessie ile akşamları oynadığımız bir oyun var. Daha sonra detaylıca yazarım ama kısaca bahsetmek gerekirse 1 top ve 3 plastik bardak kullanarak bulma oynama diyebiliriz. Bir kere alıştıktan sonra oldukça eğleneceğinizi garanti ederim.:)

3- Kaliteli ve düzenli beslenme: Köpeğinizi yaşına ve egzersiz miktarına uygun şekilde kaliteli bir ürünle beslemenizi öneririm. Beslenme konusunda binlerce farklı görüş var ve herkesin doğrusu kendisi için doğru. Bu yüzden kuru mama, kendi yaptığınız besinler ya da barf ile besleseniz de onun yaşına, cinsine, vs uygun olduğuna emin olun. Kilosunu kontrol edin, fazla kilo hiç bir zaman iyi değildir. Besinlerin alerjik bir reaksiyon ya da diğer sağlık sorunları oluşturmadığına emin olun.

Rutin insanlar için sıkıcı olabilir ama köpekler için değildir. Yukarıdaki öneriler ritüelinin bir rutin haline gelmesi onların beklentilerinin net olmasını sağlar ve aynı zamanda kaygı duymalarını önler.

13 Aralık 2013 Cuma

En Uzun Yaşayan Köpek Irkları

Geçtiğimiz günlerde Jessie'nin arkadaşlarından biri vefat etti.14 yaşındaydı; bir Golden Retriever için oldukça uzun sayılabilecek bir ömür olmakla birlikte, bu durum yaşanılan acı ve üzüntüyü azaltmıyor. Hatta belki paylaşımın ve ortak anların fazlalığı dolayısıyla arttırıyor. 

Golden'ların ortalama ömrü 10-12 yıl olarak geçiyor. Ancak kalıtımsal ve genetik faktörler ile nasıl bakıldıkları gibi bir çok etken ömürlerinin daha kısa ya da uzun olmasına neden olabiliyor.

Dünden önceki gün bizim bloğun asansöründe bir beyle karşılaştık. Jessie ve arkadaşını sevdikten sonra kaç yaşlarında olduklarını sordu. Sonra "neyse ki daha zamanları var" dedi. Önce tam anlamadım ama sonra kendisinin de daha önce bir Golden'ı olup, onu kaybettiğini söyledi. Son cümlesi ise beni çok etkiledi gerçekten. Oldukça içten bir şekilde "bir evladımı kaybettim" dedi. 


Allah oğluma, oğullarınıza, kızlarınıza ve tüm canlarımıza uzun ve kaliteli bir ömür versin diyerek ömrü en uzun olan köpek ırklarını aşağıda paylaşıyorum. 

1- Chihuahua (ortalama 18 yıl)
2- Lhaso Apso (ortalama 18 yıl): Kaydedilmiş en uzun ömürlü Lhaso Apso, 29 yaşında ölmüş.
3- Beagle (ortalama 15 yıl)
4- Maltese Terrier (ortalama 15 yıl)
5- Pomeranian (ortalama 15 yıl)
6- Boston Terrier (ortalama 15 yıl)
7- Poodle (ortalama 15 yıl)
8- Dachshund (ortalama 14 yıl): Guiness Rekorlar kitabına giren en uzun ömürlü köpeklerden biri olan Dachshund Chanel, öldüğünde 21 yaşındaymış.
9- Minyatür Schnauzer (ortalama 14 yıl)
10- Pug (ortalama 12-15 yıl)



Jessie ve Çıngıraklı Yılanı :)

Jessie ve oyuncağı Çıngi'nin uyku halleri...
Sanırım Jessie bana bir mesaj vermek istiyor :)