31 Ağustos 2010 Salı

Köpek Tüyü Kist Yapar mı?

Bu soru köpek almayı düşünenlerin veya köpeği olup da bebek bekleyenlerin en çok aklına takılan şeylerden biridir. Zira toplumumuzda "hayvan tüyü kist yapar" veya "hamilelikte düşüğe sebep olur" gibi inanışlar mevcut. Bu düşünceler tamamen gerçek bir bilgi ve bilinç eksiği nedeniyle gelişmiştir ve maalesef pek çok hayvanın önce sahiplenilip, daha sonra sokağa bırakılmasına neden olmuştur.

Kedi veya köpeğin tüyü belli başlı bakım şartları yerine getirildiği müddetçe asla kist yapmaz. Onların tüylerinin, biz insanların saçlarından hiçbir farkı yoktur. Herhangi bir nedenle tüy yutulursa değişmeden bağırsaklar aracılığıyla atılır. Tüy boyutundaki yabancı bir cismin mide tarafından kan damarları aracılığıyla emilmesi imkansızdır. Solunum yoluna girdiğinde ise hapşırık, kaşıntı gibi etkilerle dışarı atılır. 


Kiste neden olabilen şey tüy değil, bir tür iç parazittir (echinococus) ve iç parazit tedavisi düzenli olarak ve zamanında yapılan hayvanlarda bulunmaz. Aslında, korktuğumuz ve sağlığımızı tehdit ettiğini sandığımız kedi veya köpeğimizin, bizden çok daha sağlıklı ve çok daha kontrollü olduğunu da unutmamak gerekir; zira biz insanlar bu şekilde bir tedavi olmadığımız için parazit bulundurma ihtimalimiz daha fazladır. Özellikle de yedikleri besinlerin hijyenine dikkat etmeyen kişilerde bu ihtimal daha da yüksektir denebilir.