29 Eylül 2010 Çarşamba

Cesar Millan'dan Çeviri: Köpeklerde Saplantı Nedir, Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

Cesar Millan'ın kitabını okumaya devam ediyorum. Son facebook paylaşımlarımız üzerine köpeklerde savunma, koruma ve sahiplenme olarak nitelendirdiğimiz hareketlerle ilgili bir kısmı Türkçe'ye çevirdim. Bu hareketler daha genel bir tanımla aşırı bağlılık, saplantı ve takıntı olarak adlandırılıyor. 

Bu yazıda saplantı ve aşırı bağlılık duygularının ne olduğuna, nasıl anlayabileceğimize ve ne gibi sonuçlar doğurabileceğine bakacağız. İkinci bir yazıda ise takıntıların nasıl engellenebileceğini çeviriyor olacağım.  
(Çevirim blog kaynak olarak gösterildiği sürece paylaşılabilir) 
Köpeklerde tutkuyla bağlanma ve saplantılar insanların bağımlılıkları kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Bir oyuncağa, kemiklere, gidip getirme oyunlarına ya da kedilere tutkuyla bağlı olduğu için gülüp geçmek sokakta sarhoşluktan düşen birine gülmekle benzerlik gösterir. 

Anlık olarak bu hareket komik görünmekle birlikte asıl gerçek köpeğinizin tutkusu söz konusu olduğunda kendi üzerinde fiziksel ve psikolojik kontrolünün olmadığıdır. Ve bir gün bundan dolayı kendini ya da etrafındakileri incitmesi gayet olasıdır; zira saplantı ve aşırı düşkünlük köpekler için bir çeşit bağımlılıktır. Köpeklerimizin davranışlarının aşırı bağlılığa dönüşmesine izin verdiğimiz takdirde onları mutsuzluk ve hayal kırıklığına itmiş oluruz.

Aşırı Bağlılık ve Saplantının Anlaşılması
1. Normal bir köpek sizinle, çocuklarla ve diğer köpeklerle güzel ve sorunsuz oynar. Dengeli köpekler bazı oyunları ya da oyuncakları diğerlerinden daha çok sevebilirler; ancak bu hiçbir zaman oyun olmaktan çıkıp, ölüm kalım meselesi haline gelmemelidir. Saplantılı bir köpek saplantılı olduğu oyun ve oyuncakları çok ciddiye alır ve oynama şekli farklı bir yoğunlukta gerçekleşmeye başlar.

2. Bir köpeğin takıntıları ortaya çıkmaya başladığında yüzü ve vücut dili anlaşılır bir şekilde değişir. Vücudu sabitleşir, gözlerini belli bir noktadan ayırmaksızın bakmaya başlar, öyle ki  gözbebekleri sabitleşir ve bakışını oradan ayırmakta güçlük çekersiniz. Dışarıdan çoğu zaman transa geçmiş gibi görünebilir. Bu durumlarda köpeğiniz artık oyununda kaygısızlık, rahatlık ve eğlence olmayan bir bölgeye adım atmıştır. Bir kumar makinasının başında kilitlenmiş bir şekilde makinanın kolunu sürekli çekmekte olan birini düşünün; odaklanmış ve artık kesinlikle eğlenmeyen birini. Saplantı ve tutkular, içinde bulunulmaktan mutlu olunan sınırlar içinde yer almazlar; çünkü bu bölge etraftaki mutluluk verebilecek herşeye karşı körlüğün başladığı bölgedir