13 Aralık 2013 Cuma

En Uzun Yaşayan Köpek Irkları

Geçtiğimiz günlerde Jessie'nin arkadaşlarından biri vefat etti.14 yaşındaydı; bir Golden Retriever için oldukça uzun sayılabilecek bir ömür olmakla birlikte, bu durum yaşanılan acı ve üzüntüyü azaltmıyor. Hatta belki paylaşımın ve ortak anların fazlalığı dolayısıyla arttırıyor. 

Golden'ların ortalama ömrü 10-12 yıl olarak geçiyor. Ancak kalıtımsal ve genetik faktörler ile nasıl bakıldıkları gibi bir çok etken ömürlerinin daha kısa ya da uzun olmasına neden olabiliyor.

Dünden önceki gün bizim bloğun asansöründe bir beyle karşılaştık. Jessie ve arkadaşını sevdikten sonra kaç yaşlarında olduklarını sordu. Sonra "neyse ki daha zamanları var" dedi. Önce tam anlamadım ama sonra kendisinin de daha önce bir Golden'ı olup, onu kaybettiğini söyledi. Son cümlesi ise beni çok etkiledi gerçekten. Oldukça içten bir şekilde "bir evladımı kaybettim" dedi. 


Allah oğluma, oğullarınıza, kızlarınıza ve tüm canlarımıza uzun ve kaliteli bir ömür versin diyerek ömrü en uzun olan köpek ırklarını aşağıda paylaşıyorum. 

1- Chihuahua (ortalama 18 yıl)
2- Lhaso Apso (ortalama 18 yıl): Kaydedilmiş en uzun ömürlü Lhaso Apso, 29 yaşında ölmüş.
3- Beagle (ortalama 15 yıl)
4- Maltese Terrier (ortalama 15 yıl)
5- Pomeranian (ortalama 15 yıl)
6- Boston Terrier (ortalama 15 yıl)
7- Poodle (ortalama 15 yıl)
8- Dachshund (ortalama 14 yıl): Guiness Rekorlar kitabına giren en uzun ömürlü köpeklerden biri olan Dachshund Chanel, öldüğünde 21 yaşındaymış.
9- Minyatür Schnauzer (ortalama 14 yıl)
10- Pug (ortalama 12-15 yıl)