Tırnak bakımı köpeğimizin bakımının önemli bir kısmını oluşturur; çünkü köpeğimiz sürekli olarak 4 patisi üzerinde bulunup farklı yüzeylere temas etmektedir. Neler yapmamız gerektiğini kendi tecrübelerimi de göz önüne alarak farklı başlıklar altında toparlamaya çalışacağım, ilk olarak yavru köpeklerden bahsedelim.
Yavru Köpeklerde Tırnak Bakımı:
Jessie yavruyken tırnakları 3 kez veteriner tarafından kesildi, sonrasında ise tekrar tırnak kesimi yapılmadı. Kendi tecrübelerimizi ve veterinerimizden öğrendiklerimizi göz önüne alarak yavrularda tırnak kesimi yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum, çünkü;
- Jessie yavruyken dışarı çıkamadığı için tırnakları doğal bir şekilde törpülenemiyordu, uzun tırnakları evdeki parke ve taşlarda çok fazla kaymasına ve düşmesine neden oluyordu. Koşup durmaya çalıştıkça tırnaklardan dolayı kayıp duvarlara ve eşyalara çarpıyordu.
- Bunun yanısıra uzamış olan tırnaklar bize de fazlasıyla batıyor ve her yerimizi yara bere içerisinde bırakıyordu.
- İlaveten fazla uzayan tırnaklar bir yerden sonra kıvrılıp köpeğin patilerine batarak iltihaplanma riski oluşturabiliyor. Bu tırnak batmaları ve tırnakta uzayan canlı doku ileride daha ciddi sorunlara ve kanamalara yol açabiliyor.
- Özellikle yavru köpeklerde tırnak kesimini veterinerin yapması daha uygun diye düşünüyorum. Çünkü bu işlem için özel tırnak makasları gerekmesinin yanısıra, yanlışlıkla tırnağın orta kısımdaki damar ve sinirleri içeren canlı dokuyu keserseniz kanamaya yol açabilrisiniz. Bu konuda kendinize güvenmiyorsanız kesinlikle veterinerinizden yardım isteyin.
- Yavruların çoğu tırnak kesiminden korkarlar, bu işlem sırasında onu sakin bir ses tonuyla rahatlatın ve bitiminde ödüllendirin derim.