Yavrularda tırnak bakımından sonra şimdi de yetişkin köpeklerde tırnak bakımıyla ilgili tecrbelerimizi araştırdıklarımızla harmanlayarak paylaşıyoruz.
Bizim tecrübelerimiz;
Jessie düzenli olarak dışarı çıkmaya başladıktan sonra tırnak kesimi hiç yapılmadı. Kendi kendine törpülendiği için buna hiç gerek duymadık. Ancak köpeği düzenli olarak dışarı çıkmayan ya da tırnak yapısı farklı olan yetişkin köpeklerde kesim ya da törpüleme gerekebilir.
Bunun dışında tırnak bakımı için çok da ekstra şeyler yapmıyoruz, günlük rutinimiz içinde tüm yaptıklarımız. Dışarıdan her geldikten sonra ayaklarımız iyice yıkanır ve kurulanır. Patilerimizin araları kontrol edilir, taranır. Jessie de masaj keyfi edasıyla mayışır her gün..:)
Tırnak bakımı ile ilgili çeşitli bilgiler;
Özellikle ev dışında yaşayan, av gibi yürüyüş gerektiren görevler yüklenmiş bulunmakta olan köpeklerin ayaklarında aşınmalar, yaralanmalar, çizilmeler, tırnak kırılmaları görülebilmektedir. Dolayısıyla, yapılan bakım sırasında ayaklar da gözden geçinilmeli, hayvana rahatsızlık veren bir durum olup olmadığı araştırılmalıdır. Ayak ve tırnaklar bu iş için kullanıma elverişli bir fırça ile fırçalanmalı, şayet varsa, tırnak arasına sıkışmış olan kurumuş çamur parçaları, toz ve kinler temizlenmelidir.
Dolaşılan yerlerde bulunmakta olan keskin kenarlı kayalar veya kırık cam parçaları, köpeğin taban yastıklarında derin kesiklere neden tırnaklarda kırılmalar olabilir, taban yastıklarına kıymık, diken batabilir. Bu gibi durumların bakım ve tedavisi esnasında yapılmalı, kesik, çizik ve tırnak yaralarının ihmal edildiğinde zaman zaman büyük problemler çıkartabileceği unutulmamalıdır. Kırılan tırnaklar gibi aşırı uzayan tırnaklar da bakım gerektirir.
Normalden fazla uzayan tırnaklar kimi kere kıvrılarak köpeğin etine batar ve iltihaplanmalara yol açar. Kimi kere ise, sağa sola takılarak köpeği rahatsız eder ve sonunda kötü bir şekilde kırılır. Tüm bu nedenlerle tırnakları uzayan ya da kırılan köpeklerde zaman zaman köpeğin tırnağını kesimi gerekebilmektedir. Köpeğin tırnağı, ya bu iş için özel olarak yapılmış bulunmakta olan papağan gagası adıyla anılan özel bir makasla, ya da manikür takımlarında bulunmakta olan gelişi hoş bir tırnak pensi ile kesilebilir.
Tırnak kesilmesi düşünüldüğü kadar basit bir iş değildir. Yanlış ve hatalı kesim büyük problemler yaratabilir. Tırnağın kesim sırasında fazla derin alınması kanamalara ve iltihaplanmalara yol açar. Tırnak fazla derine gitmeden ve tırnak ucu kütleştirilmeden kesilmelidir. Pürüzlü ve kırık tırnaklar törpüleme de gerektirebilir. Bu hedefle bildiğimiz tırnak törpüleri kullanılır. Törpülemenin, tırnağın çıkış yönünde olması gerekmektedir, ters yöne doğru yapılan törpüleme tırnak köklerini zedeler ve iltihaplandırır. Bu nedenle kesim ve törpüleme gerekip gerekmediğine veterineriniz ile birlikte karar vererek ondan yardım istemeniz daha uygun olabilir.
Bakımlı ve sağlıklı bir köpeğin ayaklarında, tırnaklar arasında yabancı gelişi hoş bir madde bulunmaz. Tırnaklar bakımlı ve düzgündür. Uzamış, çatlamış, kırılmış tırnak yoktur, taban yastıkları bakımlıdır, kesikler, yaralar ve kabuklanmalar görülmez.