Hayvanların yapmış olduğu bir çok şey bize iğrenç ya da ters gelsede onlar için normal olabiliyor. Bazı köpekler kendi dışkılarını ya da başka köpeklerin dışkılarını yer. Hatta İnsan, at, inek ve kedi dışkısı yiyen köpekler bile vardır.
Yapılan son araştırmalara göre dışkı yemeyle ilgili bazı ilginç bulgular;
Yapılan son araştırmalara göre dışkı yemeyle ilgili bazı ilginç bulgular;
* Geçmişte, dışkı yemenin yani “Coprophagia” nın sebebi olarak zayıf diyet ya da sağlıksızlık gösteriliyordu. Ama günümüzde yapılan araştırmalar bu teoriyi desteklemiyor.
* Illinois Veteriner fakültesinde görev yapan Dr. Jo Ann Eurell, “Davranışsal araştırmalar Dışkı yemenin diet eksikliği ya da pankreas enzimlerinin eksikliğinden kaynaklandığı fikrini çürütmüştür. Köpekler leşçi ve çöpçü hayvanlar olduğu için dışkı yemenin buradan geldiği düşünülebilir.” demektedir.
* Bilmiyorum kaç kişi bir köpeğin doğumunu, doğum sonrası annenin yavrularına bakımını izleme şansına sahip olmuştur. Yeni doğmuş yavrular yaklaşık ilk 10 gün boyunca çişlerini ve kakalarını yapabilmeleri için uyarılmaları gerekmektedir. Anne sırayla bütün yavruların çişini kakasını onları yalayarak yaptırır ve çişi yalar kakayı yer yani bunları yok eder. Anne köpeğin bunu yapmasının iki sebebi vardır; Ortamı temiz tutmak ve yavrularına zarar verecek vahşi hayvanların bu kokuyu almalarını engellemek. Bazı yavruların dışkı yeme davranışını annelerinden öğrendiği söylenir ki bu bana mantıklı geliyor. Hatta bazılarının kendi kendini uyardığı ve kakayı yediği görülmüş.
Çoğu yavru sütten kesildiğinde bu davranışı bırakır. Zira biz köpek sahipleri olarak yavruları sürekli gözetlediğimiz için istenmeyen bu davranışı hemen engelliyoruz ve alışkanlık haline gelmesini önlüyoruz. Zira başlangıçta dışkı yeme eğilimi görülse de bunun alışkanlık haline gelmemesi sağlanmalı ve bir an önce önlenmelidir.
Yetişkin köpeklerin sağlıklı ve iyi diyetle beslendikleri halde niçin dışkı yediklerini anlamak zordur. Ve bazen buna çözüm bulunamıyor.
Sebeplerine gelince, bununla ilgili birkaç temel sebep yazabiliriz bunlar;
* Anneden ya da diğer köpeklerden öğrenilmiş bir davranış,
* Anksiyete ve sıkıntıdan,
* İlgi çekme isteğinden,
* Kötü bir şey yaptığını düşündüğü için kakayı yok etme isteği (Bunu düşünmemi sağlayacak bir şey yaşatmamak gerekir. Yani yavru köpek eve kakasını yaptığında O’na o kakayı yedirtecek kadar korku yaşatılmamalıdır)
Yukarıdaki sebeplerden dolayı dışkı yemenin ortaya çıkması mümkün olsa da bir çok durumda köpeklerde dışkı yeme isteğini doğuran güdünün tam olarak sebebi bilinmemektedir ya da sebepleri değişmektedir diyebiliriz.
Köpek sahipleri bunu iğrenç ve kabul edilemez bulur ama asıl büyük problem dışkı yiyen köpeğin bu yolla parazitlere ve diğer hastalıklara maruz kalabilir olmasıdır.
Köpek sahipleri ne yapmalı?
Dışkı yemeyi engellemek, tedavi etmekten çok daha kolaydır.
* Bunun ortaya çıkması için uygun ortam yaratmamak,
* Köpeği izlemek, gözetlemek ve engellemek.
* Köpeğin bulunduğu ortamı daima temiz tutmak,
* Kaka yapıldıktan sonra alanı derhal temizlemek,
* Temiz alanlarda dolaşmak, (Eğer köpeğin gezdiği alan temiz ise dışkı yemesi mümkün değildir. )
* Dışarıda köpeğini tasmada taşımak,
* Dışarıda tasmasızken muzzle (ağızlık) kullanmak.
Bunu tamamen ortadan kaldırmak için yapılması ve yapılmaması gereken bir kaç madde;
* Cezalandırma uygulanmamalıdır. Hem davranış alışkanlık olmuşsa işe yarama ihtimali düşüktür, hem de köpeğiniz sizin görmediğiniz anlarda kaka yemeyi devam ettirecektir.
* Kakanın tadını çok kötü yaptığı söylendiği için Monosodium Glutamate (Kimyasal tatlandırıcı, nerede bulunur bilmem) Sarımsak, Balkabağı yedirilir. Bu kakayı daha az çekici hale getirir.
* Aslında en iyi çözüm köpeği gözetlemek, izin vermemek ve bunun alışkanlık haline dönüşmesine izin vermemektir diye düşünüyorum.
Yazıyı derleyen: Erdinç Sarımusaoğlu
Yazı yukarıdaki yazara ait ve ALINTI'dır. Ancak cezalandırma ile ilgili kısımda değişiklikler yaptım (Mehtap Arslan) ve yazıyı biraz düzenledim.