28 Eylül 2010 Salı

Az Tüy Döken Köpek Irkları ve Apartmanda Bakıma Uygunluk

Az Tüy Döken Cinsler ve Apartmanda Besleme Değerlendirmesi 
Her köpek tüy dökmekle birlikte bazı cinsler ırksal özelliklerinden dolayı daha az tüy dökerler. Bu ırkların apartmanda bakılma durumunu değerlendirecek şekilde kısa bilgileri ve ırksal özelliklerinin detaylarını bulabileceğiniz linkleri aşağıda görebilirsiniz. Bu konuda çok soru geliyordu, umarım işinize yarar..:)

Yorkshire Terrier ve Papillon: Yorkshire Terrier'ler neredeyse hiç tüy dökmezler. Papillon da temiz, kokusuz ve oldukça az tüy döken bir ırktır. Her ikisi de ev için uygun köpeklerdir; fakat bu köpeklerde yalnız kalmaya fazla tahammül edemezler. Gün içinde ne kadar yalnız kalacaklarsa ona göre belli bir süre buna alıştırılmaları gerekir. Gürültücüdürler, herşeye havlayabilirler, özellikle yalnız kaldıklarında havlamaları komşuları rahatsız edebilir. (Komşuların rahatsız olmasından önce evde yalnızken havlayan köpeğin bir sorunu olabilir ve bu halledilmelidir.)


Basenji: Basenji temiz, köpek kokusu olmayan ve çok az tüy döken bir ırktır. Özellikle allerji problemi olan insanlar için idealdir. Tüyler için haftada bir kez fırçalama yeterlidir. Basenji yeterli egzersiz yaptırılırsa bir apartman dairesinde yaşayabilir. Ancak unutulmamalıdır ki günlük egzersiz gereksinimi fazla olan bir ırktır. Uzun yürüyüşler, yorucu egzersizler ve oyunlarla hem fiziksel hem zihinsel açıdan dinç tutulmadığı takdirde şişman ve tembel bir köpeğe dönüşme eğilimi vardır. 

Basenji Irk Özellikleri

Shih-tzu: Bu ırk hemen hemen hiç tüy dökmez ve apartman yaşamı için ideal bir köpektir. Alerji problemi olan kişiler tarafından oldukça sık tercih edilmektedir. Ev içinde yeteri kadar hareket edebilir ve bahçesiz bir evde bakılması problem yaratmaz. Az tüyü dökülmekle birlikte günlük en az yarım saat süren bir tüy bakımına ihtiyacı vardır. Shih-Tzu sahiplerinin bir kısmı kürkün bakımının daha kolay olması ve daha az zaman gerektirmesi açısından tüyleri traş ettirmektedir.  
Shih Tzu Irk Özellikleri
 

Poodle: Poodle ise ev ortamında bakılacak en ideal köpeklerden biridir. Hatta ilk sırayı alır. Hemen hemen hiç tüy dökmez ve yine bu ırk da alerji sorunu olanların gözdesidir.
Eğitilebilirlikte ilk sıralardadır. Bütün sirklerde poodle'ları görmeniz mümkündür. 3 boyu vardır. Toy yani oyuncak, minyatür ve standart. Az tüy dökmekle birlikte tüylerinin bakıma fazlaca ihtiyacı vardır. Sık sık taranmalıdır ve gerektiğinde kesilmelidir.

Poodle Irk Özellikleri