20 Temmuz 2010 Salı

Kediler ve Köpekler Neden Anlaşamaz?


  • Kedilerin gözüyle: Kedilerin canlılara karşı savunma mekanizmaları gelişkindir ve güvende olmak ve kalmak onlar için herşey demektir. Bir canlı ile karşı karşıya geldiklerinde öncelikle güvende olup olmadıklarını anlamak isterler ve söz konusu canlı eğer bir köpekse bu durumda tehlike sinyalleri yükselir çünkü hem kendisinden irice hem de kendisi kadar hızlı hareket edebilen bir canlıdır köpek. Ayrıca köpeklerin kendilerine özgü kokuları kediler için ayrı bir sinyaldir. Zira geçmişte bir kez olsun köpekle bir kavga yaşamış olan kedi bu kokuyu asla unutmaz ve işini de asla şansa bırakmaz.
  • Köpeklerin gözüyle: Köpeklerin eğer şartlandırılmamışlarsa kedilere hiçbir zaman saldırmadığı görülür. Fakat kedi, kendisine yaklaşan köpeği tehlike olarak gördüğünde önlem alır; tüylerini kabartıp, sırtını kamburlaştırarak görünümünü korkunç bir hale getirir. Böylelikle kedi, köpek için tehlikeli bir durum almıştır ve köpek kendini korumak için kediyle çatışabilir. 
  • Hem kedi hem de köpeklerin gözüyle: Her iki canlı için de saldırıya geçme nedeni sahibini, bulunduğu mekanı ve yiyeceğini paylaşmak istememesi veya yavrularını korumaya çalışma çabası olabilir.