15 Ocak 2011 Cumartesi

Köpeklerde İç Parazitler ve Tedavi Yöntemleri

Bir canlıdan faydalanarak yaşayan canlılara parazit denir. Köpeklerde iç parazitler pire, kene, bit gibi dış parazitler vasıtasıyla veya direkt temas yolu ile geçebilir. Dış parazitler köpeği ısırdıklarında bu iç parazitlerin larvalarını bulaştırırlar. Kimi yavrular bu parazitleri anne karnında alır, kimi köpekler ise başka bir köpeğin dışkısından, vücut sıvısından alır. Sivrisinekler de köpeklere iç parazit bulaştırırlar. İç parazitlerle mücadele için veterinerinizin önereceği rutin ilaçlamayı hiç aksatmadan uygulamalısınız. Köpeğinizi iç parazitlerden korumak için dış parazitlere karşı da mücadele etmeniz gerekir.

Başlıca İç Parazitler
İnce bağırsak kıl kurtları & askaritler: Gebelikte anne köpek plasenta yolu ile yavrulara geçirebilir. Dışkı, vücut sıvıları ile yetişkin köpekten köpeğe geçebilirler. Köpeklerin dışkılarında kolaylıkla görülebilen, yaklaşık 6cm. uzunluğunda , spagettiye benzeyen, ince beyazımsı parazitlerdir. Bazı köpekler kusarak bu parazitleri dışarı atmaya çalışırlar. Bağırsağa yerleşip, üreyen parazitlerin larvaları bedende dolaşır. Köpeklerde büyüme bozukluğu , ishal,kusma,dışkıda kan,su kaybı görülebilir. Parazitten etkilenen yavruların göbekleri balon gibi şiştir.

Kancalı kurtlar: Yavru köpeklerde daha sık görülürler. Bu parazit kanca benzeri dişleri ile bağırsağa tutunur, bağırsak duvarlarını parçalayarak kanamaya sebep olur. 50-100 tane kancalı kurt bir yavru köpeğin ölmesine sebep olabilir. Kusma, ishal, karında şişkinlik, dışkıda kan ve mukoza başlıca belirtileridir. Köpek ya dış ortamdaki larvaları yutar, ya da larvalar deriden kendileri girer. Gebelikte anne yavrulara plasenta yolu ile paraziti bulaştırabilir. Bazen de anne memesinden emdikleri sütle paraziti alırlar. Parazitin yumurtaları taze dışkının mikroskopla incelenmesinde görülerek teşhis edilir.

Yassı kurtlar & tenyalar: Anüs çevresindeki tüylerde görülebilirler. Köpeğin bağırsağına yerleşip, ishal ve kilo kaybına sebep olurlar. Kırık beyaz (şeffafımsı) , yassı, ileri geri sallanan, pirinç tanesine benzeyen parazitlerdir.Köpeğinizin yattığı yatağa da dökülebilirler. İlaçlama yaptıktan sonra yatağını da yıkamalısınız.

Kalın bağırsak kurtları: Sindirim sisteminin alt kısımlarına yerleşirler. Bazı büyük köpeklerde hiçbir belirti görülmeyebilir. Mikroskopla yapılan dışkı muayenesinde teşhis edilir. Köpekler etrafı koklayıp yalarken bu parazitleri alırlar. Öbür parazitlerin de sebep olduğu gibi, kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler görülür.

Kalp kurdu: İç parazitlerin en tehlikelisidir. Sivrisinekler ısırma yolu ile paraziti köpeğe bulaştırırlar. Subtropikal iklimlerde daha sık rastlanır. Sivrisineklerin yaşamasına ve üremesine uygun su, göl, nehir kenarlarındaki bölgelerde yaşayan köpekler daha büyük risk altındadır. Parazit kalbe yerleşir ve yaklaşık 13-30 cm. uzunluğa erişir. Kalp- akciğer hastalığı, öksürük, durgunluk, bitkinlik, kilo kaybı, solunum problemi gibi belirtiler gösterir. Kalp kurtlarını öldürmek için ilaç kullandığınızda, ölen kurtlar damarları tıkar. Bu sebepten tedavide başarı şansı çok düşüktür. Amerika’da kalp kurdu taşıyan köpeklerin çoğuna ötenazi uygulanmaktadır. Tedavisi hemen hemen imkansız olan bu parazitten korunmak , veterinerinizin önereceği korumaya yönelik ilaçlarla son derece basittir.