28 Eylül 2010 Salı

Sağlıklı Tüyler: Dökülmeyi Neler Arttırır & Azaltmak İçin Öneriler

Ve geldik tüy dökülmesi yazı dizimizin son yazısına..:) "Tüylerle ilgili kısa bilgiler" ve "Az tüy döken ırklarla ilgili yazı"larımızdan sonra tüy dökülmesini nelerin arttırdığını ve nasıl azaltabileceğimize de bir göz atalım mı?
Tüy Dökülmesini Arttıran Etkenler:

  • Sık yapılan banyolar ve uygun olmayan şampuanlar deri ve tüy sağlığını bozabileceğinden tüy dökülmelerinde artış olabilir. Köpeğin cinsine, deri ve tüy yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte ev içinde yaşayan köpekler de ayda bir kez yapılacak banyo çoğunlukla yeterlidir.
  • Sağlıksız ve dengesiz beslenme, köpeği gereğinden fazla beslemek, abur cubur gıdalarla beslenmesine izin vermek aşırı tüy dökülmesi olarak geri dönecektir.
Mevsimsel tüy dökülmesi nedir?

  • Mevsimsel olarak özellikle bahar aylarında tüy değişiminin başlayacağını ve oldukça fazla tüy dökeceğini unutmamalısınız. Bu dönemlerde sizi endişelendirecek boyutta bir tüy dökülmesi olabilir ki bu da gayet normaldir. Özellikle bu dönemde fırçalama sayısının artırılması tüy değişim dönemini kısaltmasa da etrafa saçılacak tüyleri önlemek açısından önemlidir. 
Tüy Dökülmesini Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır? 

  • Köpeğinizin herhangi bir deri problemi yoksa günde en az bir kez yapılan fırçalama ile köpeğinizin üzerindeki ölü tüyleri alarak etrafa saçılmalarını önleyebilirsiniz. Bazı uzun tüylü ırklarda günde iki kez dahi fırçalama yapmak gerekebilir.
  • Ayrıca normal zamanlarda da deriyi güçlendiren çeşitli spesifik ürünleri düzenli olarak kullanarak aşırı tüy dökülmelerini önlemek mümkün olabilir. Bu ürünler veterinere danışılarak alınmalıdır.
Unutmayın ki tüy dökmeyen veya çok az tüy döken bir kaç ırkın dışında tüm köpekler tüy dökerler ve bunu tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.