29 Temmuz 2010 Perşembe

Köpeklerde Diş Sağlığı

Köpeklerde diş sağlığı oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Bu konudaki bilgileri soru cevap şeklinde vermeye çalışalım. 
Sağlıksız dişlerin belirtileri nelerdir?
   Kötü ağız kokusu
   Dişin kaybı
   Gingivitis (dişetinde yangı ve kızarıklık)
   Diş gıcırdaması veya dişin sallanması
   Ağızda aşırı sulanma, salya artışı
   İştah kaybı
   Dişetinde kanama


Periodontal hastalıklar ağrı vericidir. Hayvanlar konuşup bunu belirtemediklerinden bu sorumluluğu bizim üstlenmemiz gerekmektedir. Eğer petinizin dişlerinde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız lütfen veteriner hekiminizle görüşün.

Diş bakımında neler yapılır?
Profilaksi dediğimiz diş muayenesi ve diş temizliği, periodontal hastalıklardan korunmak için standart tedaviyi içermektedir. Bu sırada dişeti sınırında gelişen plaklar manuel veya ultrasonik olarak alınır, genel diş temizliği ve flouride uygulaması yapılır.

Bu hastalıkların teşhisi için, ayrıca oluşumunu engellemek için profilaktik diş bakımı her yıl yapılmalıdır. Ancak yine de bir veteriner hekim yalnız başına periodontal hastalıkların oluşumunu engelleyemez. Evde de iyi bakım şarttır. Ancak bu sayede diş ve dişeti sağlığının sürekliliğini sağlayabilirsiniz. En önemlisi köpeğinizin dişlerini günlük olarak fırçalamaktır.

Köpeğimin dişini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?
Köpeğinizin dişlerini ne kadar erken fırçalamaya başlarsanız bu işleme o kadar kolay adapte olur. İdeal olanı 8-12 haftalık dönemde fırçalamaya başlamaktır. Ama her güzel alışkanlık gibi bu işe de başlamak için hiçbir zaman geç değildir.

Fırçalama işlemi 30 saniyeden fazla sürmemelidir. Bu işlemden sonra köpeğinize bir ödül vermek iyi bir fikirdir. Örneğin bir parça köpek bisküvisi verebilirsiniz. Köpeğinizin aklında fırçalama işleminden çok ödülün kendisi kalacaktır. Böylece sonraki uygulamaları daha kolay yapabilirsiniz. İnsanlar için kullanılan diş macunu ve karbonat kullanmamanız gerektiğini de unutmayın.

Köpeğimin dişleri neden kırmızı görünüyor?
Bazı köpeklerin dişetlerinde kırmızı bir dokunun geliştiği izlenir. Çoğunlukla bu dokunun altındaki diş minesi zarar görür, yıkımlanır. Hasarlı bölge dişin damar ve sinirlerinin bulunduğu orta kısma kadar ilerlerse dişin çekilmesi gerekir. Bu çok ağrı verici bir olaydır. Mine yıkımlanmasının asıl sebebi bilinmemektedir. Ancak dişlerde haftalık flouride kullanımı bu sorunun oluşmasını engelleyebilir. Bunun için diş fırçalamaya özen göstermek gerekir.

Köpeğim sadece kuru mama ve köpek bisküvisi yiyor. Yine de dişlerini fırçalamalı mıyım?
Sert, kuru diyetler dişleri temiz tutabilmektedirler. Ancak dişeti sınırı için bu söylenemez. Köpek bisküvileri bir kısım plağın diş üzerinden ayrılmasına neden olabilmektedir, ancak dişeti kökünü temizleyememekte dolayısıyla periodontal hastalıklardan koruma sağlayamamaktadır. Bu gıdalar köpeğinizin diş sağlığı açısından iyi olmasına rağmen günlük diş fırçalamaya bir alternatif değildirler.