30 Ağustos 2010 Pazartesi

CESAR MILLAN'dan: Köpeğinizi Çılgına Çeviren 5 Şey


Cesar Millan'In bir makalesini Türkçe'ye çevirdim. Buyrun köpeklerinize fısıldayın efendim..:)


Köpeğinizi Çılgına Çeviren 5 Şey
Köpeğiniz konuşabilseydi size eler derdi hiç merak ediyor musunuz? Kocaman, sıcacık, kahverengi gözleryle size ağlamaklı bir halde baktığında acaba aklından neler geçiyor?
Biz, köpek sahipleri olarak köpeğimizi şaşkınlık içerisinde bırakacak birçokşey yaparız. Ve işte köpeğimizle ilişkimizi sarsacak en kötü 5 alışkanlığımız;

1) Benim bir çocuk olduğumu düşünüyorsun, ama ben bir köpeğim!

O bir köpek ve tüm köpekler gibi koşmak, bazı şeyleri takip etmek ve iz sürmek için burnunu kullanmayı seviyor. Tüm bunlara disiplinli bir şekilde olmak kaydıyla izinvermelisiniz. Ancak en önemli kuralı unutmayın; disiplin kapsamında egzersiz ve sonra sevgi.

2) Bana bir iş ver, sıkıldım!
Pekçok insan köpeklerinin kötü bir alışkanlık edindiğinden şikayet etmektedir; halıyı kemirmek, evin içerisinde daireler çizerek koşmak, saldırganlık sergilemek, vs.. Esasen sebep çoğu zaman nettir: Köpeğiniz sıkkın ve birşeyler yapmak istiyor. Zira köpekler acıktıklarında doyurulup, her istedikleri yapılsın diye doğmamışlardır. Yiyeceklerini kazanmak için onu haketmeleri gerektiğini düşünürler. Yürüyüşe çıktığınızda ona taşıması için birşeyler verin, ya da evde getir götür işlerini ona yaptırın; ne kadar mutlu olduğuna inanamayacaksınız.

3) Liderim mi yoksa oyun arkadaşım mısın?

Köpeğiniz ailenizeilk katıldığı andan itibaren onun lideri olmanız çok önemlidir. Oysa bir gün eve gelirsiniz, köpeğiniz heyecanlı bir şekilde oyun istemektedir ve sonrasında hatırladığınız köpeğinizle birlikte arka bahçede top peşinde koştuğunuzdur. Ancak oyunun yalnızca sakin ve uslu olduğu zamanlarda olabileceğinin sinyallerini ona vermelisiniz. Böylece oyun için etrafınızda dönüp durmayı da bırakacaktır.


4) Garip şeyler söyleme! Çince ya da İspanyolcayı bile anlarım!
Köpeğiniz için söylediğiniz kelimelerin ötesinde vücut diliniz ve ona yansıttığınız elektriğiniz önemlidir. Hangi kelimeleri kullandığınız pek az önemlidir, zira sizin ona yaydığınız enerjiyi hissedebilirler. İşte bu yüzden köpeğinize yalan söylemeniz, onu klandırmaya çalışmanız bir işe yaramaz. Onunla konuşurken kelimelerin ötesinde vücut dilinizle, aklınızla, içinizde hissederek ve kalbinizle konuşmalısınız ki sözünüzü dinlesin.

5) Sakin ol! Beni sinirlendiriyorsun!

Köpeğimiz bizim enerjimizle beslenir. Başkalarına olan sinirinizi, stresinizi bilmez ve anlamazlar. Bu yüzden ona karşı her zaman aynı şekilde sakin ve pozitif bir enerji yaymalısınız. Siz sinirli olursanız, o da sinirli olacaktır ve bir yerden sonra bu asabiyet kavga ve saldırganlık olarak ortaya çıkacaktır. 


Köpeğinizi dikkatli bir şekilde dinlerseniz onu tatmin etmenin o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. Çünkü onlar basit şeyler isterler ve kolayca mutlu edilebilirler. Bu da aslında beraber mutlu olmanız anlamına gelecektir.