30 Ağustos 2010 Pazartesi

Köpeğiniz ve Rüzgarlı Havalar

Jessie dünden beri biraz haylaz ve sürekli olarak koklanarak iz sürme çabası içerisinde. Hatta bu sabah sözümü dinlemeyip sürekli başka şeylerin peşinden gitme çabasından ötürü onun için planlamış olduğum uzun yürüyüşü kısa kestim.

Oysa ki dün akşama kadarki son günlerde gayet akıllı uslu ve söz dinler hallerdeydi. Çağırınca geliyor, gözümün içine bakıyordu ve birkaç kere Taksim'e kadar tasmasız bir şekilde dibimden ayrılmadan gidip gelmişti. Başka köpek ve kedilere de hiç tepki vermemişti.

Dün akşamki sürekli koklanır ve aranır halleri bu sabah da devam edince bunun nedeninin rüzgarlı hava olabileceğini düşündüm. Zira rüzgarın esmesi ve esiş yönü köpekler üzerinde büyük etkiye sahip. Bu durum çok fazla olduğunda av köpekleri ve arama kurtarma köpekleri için de zaman zaman etkili olabiliyor; zira çok fazla koku dağılımı olduğu için köpeğiniz asıl odaklanması gereken şeye yönelmekte güçlük çekebiliyor.

Rüzgarın köpekler üzerindeki etkisiyle ilgili kısa bir bilgi:

Köpeğin koku almasını etkileyen önemli etmenlerden bazıları çevre ve iklimdir. Kokuyu hani şu sivrisineklere sıktığımız aerosol gibi düşünün; onun gözle görülemeyen halini. Bunlar havada serbest olarak geziniyor ve bunların havadaki durumunu da nem ve rüzgar belirliyor. Çok rüzgarlı günlerde bu koku zerrecikleri çok hızlı hareket edeceği ve kokuyu alıp götüreceği için koku almayı olumsuz yönde etkileyebiliyor. İstisnai durumları göz ardı edersek, bir çok deneyimli avcı serin, nemli ve aşırı rüzgarlı olmayan sakin günlerin koku almak için ideal günler olduğunu belirtmektedir.