29 Eylül 2010 Çarşamba

Cesar Millan'dan Çeviri: Saplantı ve Aşırı Sahiplenme Nasıl Engellenir?

Cesar Millan'ın kitabından köpeklerde sahiplenme ve saplantılarla ilgili kısmın çevirisine kaldığım yerden devam ediyorum. Daha önce takıntı ve saplantının ne olduğunu ve nasıl tespit edebileceğimizi yazmıştık. 
Bu yazımızda ise bu hareketlerin nasıl durdurulması ve düzeltilmesi gerektiğini okuyabilirsiniz. 


  
Köpeklerde Saplantı ve Takıntının Engellenmesi:
1. Köpeğinizin takıntılı hareketlerini engellemek için ilk adım oyununun yoğunluğunu gözlemlemek olmalıdır. Aynen çocukların oyunlarını gözlemler gibi; şöyle ki çocuklar arasında bir tanesi daha hızlı, bir diğeri fiziksel olarak kuvvetli ya da zayıf olabilir. Oyunlarının yoğunluk derecesi orta derecede tutulabildiği sürece birbirlerini fiziksel veya duygusal olarak incitemezler. Bununla birlikte hala eğlenebilirler. 

Esas nokta şudur: Köpeğiniz her oyunun limitleri olduğunu bilmelidir. Bu en sevdiği oyuncağı, kedileri kovalamak, vs. olsun böyle olmalıdır. Bu limitler ise köpek sahibi tarafından belirlenmelidir, kesinlikle köpeğin kendisi tarafından değil.

Saplantı ve Sahiplenmenin Düzeltilmesi
1. Köpeğinizin düzenli ve düzgün bir egzersiz programı olmalı ve içinde bastırılmış enerjisi olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki takıntılar çoğu zaman köpeklerimizin atamadıkları enerji, sıkıntı ve asabiyetleri sonucu oluşur.
 

2. Sahiplenme ve savunma gösteren hareketler olay anında engellenmelidir. Bu noktada sizin köpeğinizi iyi tanıyor ve gözlemliyor olmanız çok önemlidir. Köpeğinizin sahiplenme ve saplantı hareketlerine başlayacağını belli eden fiziksel ipuçlarını ve işaretleri çok iyi bilmelisiniz. Bu sayede o birinci aşamadan onuncu aşamaya gelmeden siz onu engelleyebilir, dikkatini başka kanallara yönlendirebilirsiniz. 
En ideal itaat için; sahiplenme gösterdiği nesneden gönüllü olarak ayrılana dek o nesneyi yanında tutmalısınız. Çoğu köpek sahibi bu durumda oyuncağı bir kenara atar ve "hayır" der. Ancak bunu yaparsanız saplantısı bir üst aşamaya geçmekten başka bir işe yaramayacaktır. Çünkü bu durumda hem söz konusu nesne daha erişilmez olacak, hem de köpeğiniz zamanla sizi kendine karşı görmeye başlayacaktır. Köpekler aile bireylerine zarar vermek istemezler; fakat saplantılı anlarının köpeğinizin kendini durduramadığı anlar olduğunu ve köpeklerin rasyonel bir mantığa sahip olmadığını unutmamalısınız.