8 Ekim 2010 Cuma

Köpeklerimiz İçin 10 Soğuk Hava Önerisi

Havaların birdenbire soğuduğu şu günlerde köpeklerimiz için soğuk havalarda nelere dikkat etmemiz gerektiğine değinmek istiyorum. Özellikle İstanbul'da mevsim geçişini pek yaşayamadığımız için içinde bulunduğumuz günlerde onların bakımı ve sağlığına özen göstermek ekstra önemli.

1. Köpeğinizin dışarıdaki aktivitesi ve geçirdiği zamanda azalma olmadı mı? Yine de soğuk havalarda daha fazla enerji ve besin takviyesine ihtiyaç duyacağını unutmayın. Enerjisini koruması için ilave protein ya da ufak ara öğünler verebilirsiniz.

2. Yağmur ya da kar üzerinde giderken köpeğinizin tasmasını takmanız tavsiye edilir. Özellikle fırtınalı havalarda köpeğinizin dengesini kaybetmesi ya da kaybolması olasıdır.

3. Dışarı gezintilerinden geldiğinizde köpeğinizin ayaklarını, karnını ve patilerini temizleyip iyice kurulayın. Dışarıdan ıslak geldiğinde uzun süre bu şekilde kalmamasına özen gösterin.

4. Köpeğinizin daha sıcak kalması için onu traş ettirmemeniz önerilir.

5. Köpeğinizi yıkadıysanız dışarı çıkmadan önce tam olarak kuru olduğuna emin olun; köpeklerin derisi geç kuruduğu için yıkanıp kurulandıktan sonra evde birkaç saat geçirmiş olmasına çalışın.

6. Kısa tüylü köpeklerde kıyafet seçiminiz sıcak tutma özelliği olan, içi polarlı modellerden yana olsun.

7. Yavru köpeklerin soğuğa daha az dayanıklı olduğunu unutmayın, dışarıda geçirdiği süreyi çok uzun tutmamaya çalışın.

8. Aynı şekilde yaşlı ve hasta köpeklerin de soğuk havada uzun süre kalması sağlık sorunlarını arttırabilir.

9. Köpeğinizin sıcak bir yerde uyuduğuna emin olun. Eğer dışarıda yatıyorsa kulübesini gözden geçirin, gerekiyorsa battaniye veya yastık koyun. Özellikle çok soğuk havalarda onu içeri alabilirsiniz.

10. Arabanızda kullanılan antifriz köpek ve kediler için zehirlidir. Arabanız ve etrafının köpeğinizin antifrize maruz kalmayacağı kadar temizlendiğine emin olun.