29 Kasım 2010 Pazartesi

Ödül Mamaları Dışındaki Ödüllendirmelerin Faydaları

Köpeklerimizi eğitirken ve doğru bir hareket yaptıklarında yaptığımız ödüllendirme genel olarak ödül mamalarıyla oluyor. Ancak onları daha farklı ödüllere de alıştırmanın ve bu ödülleri sevdirmenin de faydalı olacağı inancındayım. Sebeplerini aşağıda maddeler halinde açıklamaya çalışacağım;
 

 > Ödül mamaları yüksek kalorili olabileceği için köpeğimizin beslenme ve diyetini negatif yönde etkileyebilir, ödül mamalarının üzerinde genel olarak günde verilmesi gereken miktarlar yazmaktadır. Etiketleri okuduğunuzda ödül mamalarınının çoğunun 4-5 taneden fazla verilmemesi gerektiğini görebilirsiniz.

> Sürekli ödül maması kullanımı köpeklerimizde mama olmadan istenen hareketi yapmama gibi bir alışkanlık ve mamaya bağımlılık yaratabilir. Bir yerde sonra da rüşvet ve ödül arasındaki denge bozulabilir.

> Mama dışında farklı ödüller kullanmak köpeğimizi heyecanlandıracak ve hareketi daha isteyerek yapmasına yardımcı olacaktır. Çünkü alacağı ödülün ne olduğu merakı ve heyecanıyla dikkati, odaklanması, motivasyonu ve dolayısıyla performansı artacaktır. Mama dışındaki ödüllendirmelerin de onları en az mama kadar mutlu edebileceğini unutmamamız gerekir.

Daha sonraki yazılarımda diğer ödüllendirmelerin neler olabileceği ile ilgili çeşitli öneriler de paylaşıyor olacağım, takipte kalın..:)