11 Ocak 2011 Salı

Evde İkinci Köpek İçin 7 İpucu

Evine ikinci bir köpek alan ve iki köpeği birbirine alıştırmaya çalışan bloğumuzun takipçisi bir arkadaşımız bu konuda bilgim olup olmadığını sormuş. Bu konuda bireysel tecrübem bulunmuyor ama biraz araştırma yapıp ingilizce makaleleri okudum. Bunun neticesinde edindiğim bilgileri kendi tecrübe ve yorumlarıma göre aşağıdaki gibi derlemiş bulunuyorum. Umarım bu ipuçlarının faydası dokunur, kolay gelsin..:)

Evde İkinci Bir Köpek - Öneriler ve İpuçları
1. Evdeki diğer köpeğiniz artık sizin bir numaranız olmadığını düşünerek kırgın ve kızgın davranışlar gösterebilir, hatta kendi mekanını fazlasıyla korumaya çalışabilir. Bu davranışları normal olarak karşılayın ama kesinlikle köpeğinize bu yüzden normalden daha fazla ilgi göstermeyin. Çünkü bu yalnızca davranışının artmasına neden olacaktır.

2. Köpeklerin ilk karşılaşma anının evde değil dışarıda olmasına dikkat edin. Her ikisi de tasmada, yani aynı şartlarda olsun. Bu sayede evdeki mevcut köpeğinizin mekan koruma içgüdüsünün önüne geçilebileceği gibi köpeklerin birbirlerini koklayarak arkadaşlık kurma ihtimali de artar.

3. Her iki köpeğinize de aynı derecede sevgi ve ilgi gösterin. Köpeklerden birinin diğerini kayırdığınızı düşünmesine neden olacak hareketler yapmayın. Köpeklerinizden biriyle oynarken diğeri de oyuna katılmak isteyecektir. Bu durumda yaklaşan köpeği uzaklaştırmaya çalışmayın ve onu da oyuna dahil edin. Her ikisine de dokunarak aynı derecede değerli olduklarını hissetmelerini sağlayın.

4. Herşeyi ikisiyle birlikte aynı anda yapmanız da tabii ki mümkün olmayacaktır. Bu yüzden onlara yeri gelince sıralarını beklemeleri gerektiğini öğretin. Köpeklerinizi ayrı ayrı çağırarak size karşılık verdiklerinde onları ödüllendirin. Ancak komutlarınıza ve çağrınıza uymyanz veya agresiflik gösteren olursa onları hemen ayırın ve sakinleşene dek ayrı mekanlarda tutun.

5. Köpeklerinize güveniniz tam olmadıkça gözetiminiz olmadan onları aynı mekanda yalnız bırakmayın.

6. Köpeklerinizle birlikte bol bol ve uzun süreli egzersizler yapın, onları iyice yorun. Böylece birbirleriyle uğraşamayacak kadar yorgun olurlar. Hem de enerjilerini ve streslerini atmış olacakları için daha sakin ve uzlaşmacı tavırlar gösterirler.

7. Lider olan ve kararları alıp yöneten daima siz olmalısınız. Köpeklerden birinin kendi istediğini yaptırmasına asla izin vermeyin; yoksa bunun önüne geçemezsiniz. Köpeklerinizin negatif veya agresif hareketlerini düzeltin. Onlara verdiğiniz mesaj her kim yaparsa yapsın yanlış davranışlara tolerans göstermeyeceğiniz yönünde olmalıdır.