11 Mayıs 2011 Çarşamba

Köpeklerde Alerjik Astım (BRONŞİAL ASTIM—BRONCHIAL ASTHMA)

Bronşlar ciğerlerdeki hava geçiş yollarıdır. Ani alerjik bir reaksiyona bağlı olarak bronşların mukoza ile dolup, ani daralması sonucu hava yolu tıkanır. Hayvan ciğerlerindeki havayı boşaltamaz ve nefes almada sorun yaşar. Ciğerlerde şekillenen bu hastalığa bronşial astım denir. Hastalığa Köpek Alerjik Astımı da denir.

Astımın belirtileri:
*nefes almada güçlük
*öksürme
*hırıltılı solunum
*tachypnea—sık nefes alma
 *kilo kaybı
 *genel kondüsyonda bozulma
 *hareketlerde azalma
 *uyuşukluk
 *anormal duruş şekli—yere yattıklarında kafayı uzatarak uyumak, dirsekleri arkada tutarak boyluca uzanmak (hava kanalını açık tutmak için)

Astım köpeklerde nadir görülen bir hastalıktır (kedilerde köpeklerden daha sık görülür). İlk belirtiler genellikle genç ve orta yaş döneminde başlar. Obez köpekler bronşial astıma yatkındırlar. Bronşial astıma sebep olan etkeni tespit etmek çok zordur. Stres, çevre değişimi, mevsimler astımı tetikleyebilir. Astım krizleri çok farklılık gösterebilir. Bazı köpeklerde belirtiler hafiftir ve hastalık çok hafif seyreder; bazı köpeklerde gün boyu süren, çok sık tekrarlayan nöbetler görülür. Astım köpeklerin bünyesini çok yoran, yaşam kalitelerini düşüren bir hastalıktır. Tedavi edilmeyen bazı vakalar ölümle sonuçlanabilir.

Astımlı hayvanların bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar:
 *evde sigara içilmemelidir.
 *hava temizleyici kullanılmalıdır.
 *aerosol spreyler (saç spreyi, deodorantlar vb.) kullanılmamalıdır.
 *eğer kediniz kiloluysa mutlaka zayıflatmalısınız.
 * toz halindeki ev kimyasalları (halı temizleme tozları vb.) kullanılmamalıdır.
 *dış paraziter ilaçlama için pire tozu kullanmayın (enseye damlatılan paraziter ilaçları tercih edin).
 *toz şampuan, parfüm kullanmayın.
 *yaşam alanları iyi havalandırılmalıdır.
 *astım krizi esnasında kullanılmak üzere bir oksijen tüpü bulundurulmalıdır (hastalığı ağır seyreden hayvanlar için).
 *hayvan her türlü stresten uzak tutulmalıdır (gürültü vb.)
 *yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Bazı diğer hastalıkların semptomları da bronşial astıma benzer. Bronşial astımın doğru teşhis edilebilmesi için bu olası hastalıkları elemek gerekir. 


Bronşial astıma benzeyen hastalıklar: 
 *akut üst solunum yolları enfeksiyonları
 *heartworm (kalp Kurdu) hastalığı
 *ciğerlerdeki paraziter enfeksiyonlar
 *nasofarenjeal polipler
 *larenjeal hastalıklar
 *pleural effüzyon—göğüs boşluğunda sıvı birikmesi
 *pulmonary ödem—ciğerlerde sıvı birikmesi
 *hava yolunun yabancı bir cisimle veya tümörle tıkanması
 *nefes borusuna veya göğüs boşluğuna isabet eden travmalar
 *ciğerlerde oluşan tümörler, kanser
 *pneumonia—zatüre

Hastalığa neden olan alerjik etkenin tespiti (toz, pollen, duman, mite vb.) çok zordur. Kapsamlı bir alerji testi yapılması gereklidir. Tedavide corticosteroidler, bronchodilator ilaçlar (bronşları açan) ve oksijen takviyesi (küvöz, oksijen kafesi vb.) önerilir. Her 6-12 ayda bir akciğerlerin röntgeni (kontrol amaçlı) alınmalıdır.

8 Mayıs 2011 Pazar

Anneler Günü Kutlu Olsun!

Jessie tüm annelerin ve pati annelerinin anneler gününü kutlar, tüm vefakar annelerimize öpücükler yollar..
Jessie & Mehtap


7 Mayıs 2011 Cumartesi

Patiler Ev Bulsun Standı Bilgi Üniversitesi Şenliklerinde

"Patiler Ev Bulsun" sahipsiz hayvanlara yuva bulmayı amaçlayan bir facebook grubu. Arkadaşım Nilay'ın yöneticisi olduğu bu grup 11-12 Mayıs tatihlerinde Bilgi Üniversitesi'nde bir stand kurarak hem katılımcıları bilinçlendirmeyi hem de satacakları ürünlerden kazanacakları parayı barınaklara bağışlamayı amaçlıyor. Siz de destek vermek ister misiniz?

Nilay'ın konuyla ilgili detaylı mesajı aşağıdadır;
herkese merhabalar, ben patiler ev bulsun grubunun yöneticisiyim. bu grup okulumun (istanbul bilgi üniversitesi) hayvan hakları koruma kulübü olan rintintin hayvan hakları kulübüne ait bir sosyal proje olarak devam etmektedir. rintintin kulübünün ve patiler ev bulsunun amacı evsiz, yuva arayan CANlara kalıcı yuvalar bulmak, kedi köpek sahiplenmek isteyenlere bakımları, eğitimleri ile ilgili bilgiler vermek, sahiplendirdiğimiz CANların yeni yuvalarındaki yaşamlarını kontrol etmek, onları ve bütün sokak hayvanlarını korumak, onlara yardım etmek ve insanları bu konuda bilinçlendirmektir. geleneksel bilgi üniversitesi mayfest şenliklerinde (10-11-12 mayıs tarihleri içinde) kulüp olarak standımızı kuracağız ve okul öğrencilerimizi bilgilendireceğiz.. standımızda bazı ürünler satmak ve bunlardan kazandığımız parayı barınaklara bağışlamayı istiyoruz. kulüp olarak sizin desteğinizle ve yönlendirmeleriniz ile daha çok insana ulaşarak daha çok yardım etmeyi istiyoruz. maalesef okulumuzun yönetim kuralı olarak direk olarak bağış toplayamıyoruz, bu yüzden bir şeyler satmamız gerekiyor. bu tarihler arasında sizleri ve diğer bütün hayvan severleri standımıza bekliyoruz, sizleri de yanımızda görmekten ve sizlerle tanışmaktan büyük onur duyacağız ve destekleriniz bizi daha çok motive edecektir. standımızı istanbul bilgi üniversitesi silahtarağa santral kampüsünde ziyaret edebilirsiniz... dilediğiniz kadar insana bu mesajı iletip paylaşırsanız çok seviniriz... teşekkürler... 

Patiler Ev Bulsun:
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_189618164388934&ap=1

6 Mayıs 2011 Cuma

Elma Sirkesinin Köpeklere Faydaları Nelerdir, Nasıl Verilebilir?

Jessie'nin yemeklerine arada elma sirkesi karıştırıyorum. Pek çok faydası olan elma sirkesinin faydalarını, nasıl ve ne kadar verilmesi gerektiğini sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Elma Sirkesinin Faydaları
- Midedeki asit oranını dengeler
- Sindirime ve besin emilimine yardımcı olur
- Hastalıklara karşı direnş sağlar
- Mide gazını önler, bağırsak kokusunu azaltır
- İdrar yolları enfeksiyonunu önler
- Zehirlenmelere karşı direnç verir
- Böbrek yollarında taş oluşmalarını önler
- İştah açar

Elma sirkesi ne kadar verilmelidir?
30kg için günde bir sofra kaşığı

Elma sirkesi nasıl verilebilir?
1- Elma sirkesini köpeğinizin suyuna, yemeklerine ya da mamasına karıştırabilirsiniz.


2- Yarı yarıya suyla karıştırılmış elma sirkesiyle köpeğinizi silerseniz (bez/havlu kullanarak) derisinin PH dengesi korunur ve tüyleri parlar. Varsa derisindeki kepeklenmeler, pul pul dökülmeler ve kaşıntılar azalır. 

3- Midesi çok hassas ve mayaya karşı alerjisi olan köpeklere elma sirkesi vermemenizi tavsiye ederim. Ayrıca aç karna sade elma sirkesi vermemek gerekir.

4 Mayıs 2011 Çarşamba

Köpeğinizi Çiftleştirmeye Karar Verdiyseniz Dikkat Edilmesi Gerekenler

Geçen hafta köpeğinizi çiftleştirmeden önce düşünmeniz gerekenleri yazmıştık. Bu yazıdaki her şeyi göze alarak çiftleştirme kararını alanlar için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

1- Her şeyden önce veteriner hekiminizle görüşerek köpeğinizin doğumuna engel bir şey olup olmadığını öğrenin ve genel bir kontrolden geçirtin.

2- Köpeğinizle çiftleştirmeyi düşündüğünüz erkek köpeğin sağlık durumunu,mizacını ve genetik bir probleminin olup olmadığını öğrenin.

3- Erkek köpeğin boyutlarının kendi köpeğinizin boyutlarına uygun olmasına özen gösterin.

4- Çiftleştirmenin nerede yapılacağına karar verin. Genelde dişinin daha rahat ve huzurlu olabilmesi kendi mekanında olması uygundur.

5- Erkek köpek sahibi ile görüşerek yavruların ne şekilde paylaşılacağını kararlaştırın. Bu daha sonra yaşanabilecek tatsız durumların önüne geçecektir.

6- Çiftleştirme sırasında, köpeğiniz erkek köpeğe izin vermeyebilir veya erkek köpek çiftleşmek istemeyebilir. Bu durumda veteriner hekiminizden ne yapabileceğiniz konusunda yardım alınız.

7- Sakın ve sakın çiftleştirme sırasında her iki köpeği de aşırı zorlamayınız. İstenmeyen durumlar yaşayabilirsiniz.

1 Mayıs 2011 Pazar

Ayşe'nin Lokum'unun Doğum Maceraları

Sevgili Ayşe arkadaşımızın güzel Lokum'u geçtiğimiz hafta anne oldu. Ayşe bebişlerin verdiği heyecanı ve tecrübelerini bizlerle paylaştı. Çok içten ve sevgi dolu olan bu güzel mesajı sizlerle paylaşmak için Ayşe'den izin istedim ve sağolsun beni kırmadı. 

Ayşe Yurdakul Aybak'ın kaleminden Lokum ve Lokumcukların doğum maceraları
Doğum zor olcak diye korkuyordum ama hiç de öyle olmadı. Lokum içgüdüsel olarak herşeyi halletti, bende ucundan yardım ettim birazcık. Zarları açmasına yardım ettim; zaten kendisi göbek bağlarını ısırarak koparttı, yaladı, kuruttu, sonra diğerini doğurmaya geçti. Birini doğurup yalayıp kurutup emzirmedikten sonra diğerini doğurmuyor ne müthiş bişey değilmi?

Valla bebişler şimdi beni yormuyolar daha, Lokum hallediyo herşeyi, bana sevmek kalıyor. Doğum olduğu gece uykusuzluktan öldüm sabah oldu çünkü başında. 1 saat uyuduk hep birlikte sonra işe gittim.

Bana bol bol yemek hazılamak işi kalıyor kızım için, çok acıkıyor doğal olarak, bol bol süt üretiyoruz bebişlerimize. Çok tatlılar, çoookkkkkk. Tabi ki sık sık foto video çekiyorum atarım sayfaya, yeni yeni kuyruklarını sallamaya başladılar. Hergün yeni heyecanlar yaşatacaklar, hele de gözleri açılınca napıcaz evde bilmiyorum, bıcır bıcır ayağımızın altında dolanan 6 canavar,
biri paçadan tutacak biri ayaktan :))))

Kızım herkese göstermek istemiyo bebişleri, e taze anne kıskanıyoruz azcık ama annesine herşey serbest. Alıyorum koynuma teker teker hepsini. Lokum da eski hareketliliğine kavuştu, yavruları uyutuyor sonra geliyor yanıma kapıya gidiyor gezmeye gidelim diye. Çıkıyoruz bi sahil turu, bi park gezisi; hoplayıp zıplamayı özlemiş çocuğum :)) gelişmeleri bildireceğiz yine, hoşçakal Jessie ye kocaman bi öpücük kondur benim için :))


Ayşe Yurdakul Aybak