21 Mart 2010 Pazar

Pozitif Eğitimin Esasları

Köpek eğitimi,köpeğinizin nasıl düşündüğünü,sesinizin tonunu,beden dilinizi,ödül ve disiplini nasıl kullandığınızı onun nasıl yorumladığını anladığınızda basittir.Yaklaşımınızda tutarsızsanız,çözülmesi zor sorunlar yaratırsınız.Ona zaman ayırın ve köpeğinizle nasıl başa çıkacağınızı öğrenin;her köpek eğitilebilir ama ne kadar genç olursa,bu o kadar kolay olur.Sizin vereceginiz eğitim yavru köpeğiniz evinize gelir gelmez başlanmalıdır.

1- Tutarlı Olun
Köpeklerin,neye izinleri var,neye yok şeklinde kuralları bilmeleri gerekir.Tutarlılık çok önemlidir,özellikle de ödül vermeye veya sözlü disiplin konularında;bu yüzden ailenizin tüm üyelerinin bu kuralları anladığından ve onlara sıkı sıkıya bağlı kaldığından emin olun.
Köpeğinizi ödüllendirirken veya disiplin kurarken,iyi sonuçlar iyi zamanlamaya bağlıdır.Köpeğiniz dogru olanı yapmaya çalıştığında ödülü verin.Çok geç verilen ödüller,olayın sadece üç saniye sonrası bile,özellikle küçük yavrularda kafa karışıklığına neden olur.


2- Ödüller
Köpekler eğitilirken sürekli cesaretlendirilmek ister. Köpeğinize olumlu davranışı geliştirmek için ödül verin. Lezzetli bir ödül yiyeceği çoğu köpeğe verebileceğiniz en etkili ödüldür; bu en iyi köpeğiniz aç olduğundan işe yarar.Çiğnenebilir ve gıcırtılı oyuncaklar da çok gülü etki gösterir.Oyuncakları yapıları gereği açgözlü olmayan köpeklerde ödül olarak kullanın.


3- En İyi Noktada Bitirin
Eğitimi her zaman köpeğinizin hoşlandığı birşeyle bitirin.Yavru köpeğiniz bir şeyi öğrenmek için mücadeleediyorsa,örneğin,iyi bildiği bir göreve geri dönün ve eğitime bu egzersizle son verin.
Ama en güçlü ödülü en sona saklamamak konusunda dikkatli olun.Böyle yaparsanız köpeğinizi istemeksizin en sevdiği ödülü alabilmek için eğitimin sona ermesini arzulamaya yönlendirmiş olursunuz.


4- Disiplin
Köpeğinizin neyin kabul edilebilir neyin kabul edilemez olduğunu öğrenmesi için uygulayabileceğiniz çeşitli disiplin biçimleri vardır ; bunlar asla kötü bir davranışın intikamını almak için kullanılmamalıdır.
''Hayır '' güçlü bir kelimedir ama onu akıllıca kullanın ve ancak köpeğinizi yanlış bir şey yaparken gördüğünüzde söyleyin.Hiçbir zaman ''Hayır'' diye çığlık atmayın,mırıldanmayın veya sızlanmayın,yoksa kullanımını önemsemeyecektir. Kullanmanız gerektiğinde,derinden ve keskin olarak hırlama biçiminde söyleyin ve aynı zamanda köpeğinizin gözlerinin içine sertçe bakın. Köpeğinizin yanında dikilip ''Kötü Köpek ! '' demek,ardından gözlerinizi sürdürmek iyi bir disiplin yöntemidir.
Etkili bir disiplin biçimi olarak sembolik izolasyonu kullanın: Köpeğiniz kötü davranıyorsa,onu boş bir odaya götürün,kapıyı kapatın ve 30 'a kadar sayın,ardından dışarı çıkmasına izin verin ama bir dakika daha onu görmezden gelin.
Daha dramatik bir şeylerin gerektiği zamanlar olacaktır.Su tabancaları,kaynana zırıltıları,hatta boynun yelesinden tutarak sembolik sallama da etkilidir.Disiplin kullanırken asla köpeğinizi olumsuz bir noktada bırakmayın.Biz azardan sonra sakinleşin ve ardından olumlu bir şey yapın.


5- Dokunun
Eğitim sırasında fiziksel ödüller kullanmak önemlidir:Köpeğinizin sırtını sıvazlarken onu övün.Dokunmayı yiyecek ve oyuncak ödüllerle bağlantılandırın ve aynı zamanda sözlü bir ödül verin.Köpeğiniz kısa sürede ''İyi Kız '' '' İyi Oğlan '' sözlerini anlayacaktır.