27 Mayıs 2010 Perşembe

En güzel dişler benimkiler > Köpek Diş Sağlığı ve Bakımı


 •  Köpekler, insanlar gibi dişsiz doğarlar. İlk dişlerini 2-3 haftalık olduklarında çıkarırlar. 8 Haftalık olduğunda yavru bir köpeğin ağzında 28 diş olmalıdır. Bu bazı ırklar için değişik olabilir. Bunlar küçük azı dişleri, kesici dişler ve köpek dişleridir. 

•  3 aylık olduklarında yavrular süt dişlerini değiştirmeye başlar. İlk farkedilenler genellikle köpek dişleridir. 

•  Süt diş düştükten sonra birkaç gün içinde yeni dişler çıkar, bu dönemde yavru köpek herşeyi kemirmek ister.
•  Yetişkin bir köpeğin ağzında alt çene kemiğinde 22 adet, üst çene kemiğinde ise 20 adet olmak üzere toplam 42 diş bulunur. (12 adet kesici diş, 4 tane köpek dişi, 16 adet küçük azı dişi ve üst çenede 4 adet, alt çenede 6 adet olamk üzere 10 adet azı dişi) 

 Temel Diş Bakımı 

Yöntem 1: Haftada bir kere veya daha sık dişlerin fırçalanması
Köpeklerle ilgili malzeme satış noktalarında köpekler için üretilmiş çeşitli diş macunları ve diş fırçaları bulunabilir.

Kullanması en kolay olanlarından biri parmağınıza takabileceğiniz parmak fırçasıdır. Köpeğiniz elinizi yenebilecek bir şey olmadığını ildiği için ırımayacaktır ve rahatça dişlerini temizleyebilirsiniz.

Yöntem 2: Kemikler ve Tartar oluşumunu engellemek için KEMİK
Köpeklerin de insanlar gibi dişlerinde tartar oluşur. Güzel, ilikli ve eklemli çiğ bir dana kemiği köpeğinizin tartar oluşumuna engel olur. Ayda bir ya da iki kere ona esas yiyeceği olan sağlıklı çiğ bir kemik verebilirsiniz... 

Ancak ASLA TAVUK KEMİĞİ VERMEYİN ! Tavuk kemikleri kırılınca sivri uçlar oluşturdukları için tehlikelidirler. Köpeğinizin gırtlağına, midesine veya barsaklarına batarak enfeksiyona ve ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. (Ayrıca onlara tavuk derisi de vermeniz sakıncalı olabilir. Beslenme ile ilgili olarak Köpeklerin Beslenmesi bölümünü inceleyebilirsiniz.) Onun iç parazit tabletlerini almayı aksatmadığınız sürece özellkile kış mevsiminde Çiğ DANA kemiği vermenizde bir sakınca yoktur. Kemik pişirildiği zaman sertleşir ve köpeğinizin diş minelerine zarar verebilir, zımpara etkisi gösterebilir veya dişlerinin kırılmasına sebep olabilir. Köpeğinize küçük yaşlarındayken kemik yemeyi öğretirseniz dişlerini daha doğru kullanmayı ve onları korumayı da öğrenecektir.