21 Haziran 2010 Pazartesi

Clicker Eğitimi: Clicker Nedir, Neden ve Nasıl Kullanılır?

Ülkemizde köpek eğitiminde henüz yeni kullanılmakta olan clicker yurt dışında birçok hayvan üzerinde kullanılıp geçerliliğini kanıtlamıştır. Atlar, fareler, yunusbalıkları, kuşlar, lamalar, tavuklar, kediler, hamamböcekleri üzerinde kullanılmış olan bu yöntem bütün köpekler için de geçerlidir.


Köpeğinize Clicker yüklenmesi
Clicker ödül maması ile kolaylıkla ilişkilendirilebilir. Bu ilişkilendirme mamanın köpeğe verilmesi ve klik sesinin aynı anda çıkarılması şeklinde yapılır. Köpek klik sesini ödül ile ilişkilendirdikten sonra gerçek kullanıma geçilebilir. 


Zamanlama
Clickerın eğitimdeki kullanım amacı istenilen davranışın işaretlenmesidir. Köpek istenilen bir davranışı sergilediğinde arkasından gelecek ödülün hemen ve kesin bir şekilde gelmesi gerekir. Birkaç saniyelik bir gecikme bile köpeğin yanlış yorumlamasına sebebiyet verebilir.

Neden Clicker, yalnızca ödül değil?

Ödül mamasının köpeğe anında verilmesi çoğu durumda mümkün değildir veya mamanın yalnızca ödül amaçlı kullanılmadığı durumlar olabilir (yolda köpeğinize birinin yemek vermesi gibi). Bu yüzden mama kullanımı kafa karıştırıcı olabilir. 
İşte bu gibi durumlarda clicker devreye girer. İstenilen davranış elde edildiğinde kliklenir ve arkasından ödül gelir. Böylece köpek hangi davranış için ödülü aldığını bilir.

Clicker'ın çıkardığı ses

Clicker yerine kullanılabilecek başka kelimeler, sesler vardır. Fakat kelimeler ve sesler kişinin duygusundan, moralinden ve hatta sağlık durumundan etkilenir. Clickerın ise sesi farklıdır, son derece kesindir ve kısadır, ayrıca duygulardan etkilenmez. Bu sebeple köpeğe kesin ve doğru enformasyonun aktarımını sağlar. Klikler kullanımı sırasında zamanlama çok önemlidir. Yanlış bir klik veya gereksiz klikler köpeğe tamamen yanlış bilgi aktarımına sebebiyet verir.


Clicker bulabileceğiniz birkaç internet sitesi
Ben her ikisinden de sipariş vermiştim ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım. 
İyi eğitim seansları..:)


http://www.pozitifenik.com/store/clicker-e%C4%9Fitim
http://www.juenpetmarket.com/urun_detay.aspx?kat=0&urn=4164