12 Haziran 2010 Cumartesi

Köpeklerde Kennel Cough Hastalığı - Tecrübelerimiz

Jessie’nin BİR ONCEKİ POST’da bahsetmiş olduğum hastalığı Kennel Cough. Küçük köpeklerde çok riskli olan bu hastalık Jessie 8 aylık olmak üzere olduğu için aynı oranda riskli değil.
 Umarım en kısa sürece atlatır ve ben de derin bir nefes alırım. Onu bu şekilde böğürür ve öksürürken gördükçe içim parçalanıyor çünkü.  
Kennel Cough ile ilgili benim ilk tecrübelerim ve öğrendiklerim neler öncelikle onları paylaşmak istiyorum
Kennel Cough – Gözlemlerim ve Öğrendiklerim
    Kennel Cough Barınak Hastalığı anlamına geliyor. Zira barınaklar gibi köpeklerin bir arada bulunduğu ortamlarda sık görülüyor ve hızlı yayılıyor.
  Köpeğimizi hastayken onu fazla dışarı  çıkarmamalıyız. Çünkü başka köpeklerle oynaması ya da dışarı salgı bırakması özellikle de yavru köpekler için çok tehlikeli.
   Enfeksiyonun klinik belirtileri etkeni aldıktan 3 ya da 4 gün sonra ortaya çıkıyor, ve eğer başka bir virüs ya da hastalık yoksa yaklaşık 10 gün sürüyor.
   Enfeksiyonun geçmesinden sonra ise 6-14 hafta arası bakteri etraftaki diğer köpeklere bulaşabiliyor.
  Bebeklik aşıları tamamlanmış köpeklerde hastalık oluşma sebebi insanlardaki ile aynı. Yani hastalık virüsü sürekli değişen ve gelişen birçok çeşide sahip. Aşılar içinde tabii ki tüm virüsler bulunamıyor. Yurt dışından gelmiş bir köpekle iletişim ya da aşı içerisinde bulunmayan bir virüsle irtibat köpeğinizin aşıları tam olmasına rağmen hastalığa neden olabiliyor.

  Yavruyken Kennel Cough geçirmiş köpeklerin akciğerleri çok fazla gelişemeyebilir. Tabii insanlarda olduğu gibi köpeklerde de performansı etkileyen birçok faktör bulunur (gen haritası, bakım, beslenme, vs.)  ve söz konusu durum her zaman geçerli olmayabilir.
    Köpeğiniz Kennel Cough ise ve onu dışarı çıkarırsanız ona boyun tasması takmayın, zira boyun tasması boynunun daha da tahriş olmasına, öksürmesine ya da kusmasına neden olabilir.

    Bebek köpeğiniz Kennel Cough ise onu veteriner gözetiminde bırakmanız çok daha iyi olacaktır.

!!! ÖNEMLİ:
Aşıları tamamlanmamış yavru köpekleri dışarı çıkarmamamız ve banyo yaptırmamamız gerektiğini biliyoruz. Ancak az döneminde dışarıda çok fazla ufaklık görüyorum, Hastalık bu aralar nüksetmiş ve çok sık görülmekteymiş: Lütfen miniklerimizi dışarı çıkmak için biraz daha sabredelim, o günlerin hiç olmaması gibi bir risk almayalım!