3 Temmuz 2010 Cumartesi

Barf Diyeti ve Faydaları

BARF, Biologically Appropriate Row Food (Biyolojik olarak uygun çiğ besin) nin kısa adıdır. Aynı zamanda Bones And Raw Food (kemik ve çiğ besin) in kısaltılmışıdır.

Yaşayan her canlının biyolojik olarak uygun bir beslenme düzenine ihtiyacı vardır. Düşünecek olursanız, yeryüzündeki hiç bir hayvan pişmiş besinler yemek üzere evrimleşmemiştir. Bu yüzünden çiğ besin diyeti hayvanlarımız için en uygun biyolojik diyettir. 

Çiğ beslenmede köpeklere kemik, meyve, sebze, et, yumurta ve süt ürünleri verilir. BARF diyeti kısaca hayvanınızı pişmiş yada işlenmiş yiyecek yerine, kendi doğal, vahşi ortamlarında yaşamaya devam ederken, uzun yıllarca yaptıkları gibi beslenmelerini sağlamaktır. 
Bu yazıda Barf'ın faydalarını ve dikkat edilmesi gerekenleri yazalım. Besin olarak neyi ne kadar vermemiz gerektiğini bir sonraki yazıda detaylandırırız. 

Barf Diyeti'nin faydaları;  
  1. Barf hayvanın ömrünü uzatır, bağışıklığı arttırırKonserve ya da kuru mamalar, bir dönem sonra hayvanda birikim yapar. Çünkü hepsinde çok miktarda katkı maddesi vardır. 
  2. Alerji sorunları ortadan karkar. Çünkü köpeklerin sindirim sistemleri tahıllarla mücadele edecek kadar güçlü değildir. Tahıllar köpek maması üreten şirketlerin başlıca ürünüdür ve alerjilerin baş sebebidir. 
  3. Çiğ kemik dişleri bembeyaz yapar ve diştaşı sorunu olmaz. Ayrıca köpeğinizin boynunu, çenesini, kaslarını güçlendirir. Çiğneme hareketi mideyi besin kütlesine hazırlar ve yiyeceğin hemen bitirmesini engeller.
  4. Güçlenmiş bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi. (Böbrek, kalp, ciğer ve bağırsak sağlığı)
  5. Daha sağlıklı deri, kürk ve tırnaklar
  6. Hayvanlar severek yer. Taze olduğu için daha aromatiktir. 
  7. Pişmediği için besleyiciliği daha iyidir. Kemik, kaynattığınız zaman hem besleyiciliğini yitirir, hem de sertleşip mide bağırsak mukozasını çizebilir. 
  8.  Daha yüksek enerji seviyesi.
  9. Eklem iltihabı ve kireçlenme azalır. 
  10. Çok daha az dışkılama. Birkaç gün içinde yumuşak olan dışkı sert ve kireçli bir renk alır. 
  11. Daha iyi kilo kontrolü, yağsız vücut kütlesi
  12. Köpeğiniz kokmaz, dışkı ve gaz kokusu sorunu azalır
  13. Hem dişi hem erkekler için çok daha iyi üreme durumu
  14. Veteriner masraflarını yok denecek kadar azaltır çünkü köpeğiniz çok sağlıklıdır
ÖNEMLİ!!!
Çiğ besin tüketimi üzerine kurulu olan Barf diyetiyle ilgili hayvan sahiplerinin tek dikkat etmesi gereken noktanın hayvanların parazit tedavilerinin daha sıklaştırılması. İç parazit haplarını 3 ayda birden 2 aya çekmek tedbir olarak önerilmektedir.