2 Temmuz 2010 Cuma

Köpeğiniz için yaz ve sıcak hava önerileri - 2

Daha önce "Sıcak Havalar ve Güneş çarpması" ile ilgili bilgilenmiştik. Köpeğimizin sağlıklı bir yaz geçirmesi için yine yaz ve sıcak havalar dolayısıyla başımıza gelecek farklı konulara bir göz atalım. 

1) Açık renk tüy yapısına sahip hayvanların özellikle burun ve kulaklarının güneş ışınlarından korunması gerekir. Böylece olası güneş yanığı, solar dermatit ve cilt kanserlerinin önüne geçmiş olursunuz.

2) Yaz aylarında sıcak hava kadar kalabalık ve gürültülü ortamlardan da köpeğinizi uzak tutmalısınız. Bu tip ortamlar onu sinirli, huzursuz ve saldırgan yapabilir.

3) Yaz aylarında gıda ile zehirlenme vakaları da sık gözlenmektedir. Bunun nedeni konserve gıdaların oda sıcaklığında bekletilmesi ve bu şekilde tüketilmesidir. Köpeğiniz eğer tabağında mama bırakıyorsa bunu daha sonra yeniden yemesine izin vermemelisiniz.Kuru mama da olsa sıcakta beklemesi onun bozulmasına neden olacaktır. Balık,tavuk,süt ve süt ürünleri de çok çabuk bozulan ve bakteri üreten gıdalardır ve zehirlenmelere neden olurlar.

4) Sinekler sadece bizleri değil petlerimizi de ısırırlar. Sivrisinekler birçok kan hastalığının taşıyıcısıdır. Kedi ve köpekler içinse “Kalp Kurtları”nın (Heartworm) taşıyıcısı olmasından dolayı ayrı bir önem taşırlar.Bu çok ciddi bir hastalıktır ve veteriner hekim kontrolünde dostlarımızın korunmaları gerekmektedir.

5) Yürüyüşe çıktığınız alanlar kısa süre önce bitki ilaçlamasının yapıldığı alanlar olabilir. Bu ilaçların tadı ve aroması köpeğiniz için çekici olabilir ve bu ilaçlı bitkileri köpeğiniz yiyebilir. Çok kısa sürede kana karışıp zehirlenmeye neden olan bir çok ürün vardır(organofosfat zehirlenmeleri vb) ve köpeğinizin ani ölümüne neden olabilir. Gezinti sırasında herhangi yabancı madde yediğini ve rahatsızlandığını görürseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi arayınız. 


6) Yine daha önce bahsettiğimiz gibi "Pisi pisi otları" gibi batıcı ve yaralayıcı bir çok bitki köpeğiniz için tehlike oluşturabilir. Lütfen gezinti sonrası köpeğinizin kulak içlerini, parmak aralarını ve tüylerini dikkatlice kontrol ediniz. Gözünüze çarpan herhangi bir anormal durumda derhal vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi arayınınız.  


Köpeğinizle sıcaklardan uzak, iyi gezintiler..:)