10 Haziran 2010 Perşembe

Pisi Otları hangi bölgeye nasıl girer, nasıl gözlemleriz, ne yapmalıyız?


Burun 
Ne zaman ve nasıl girer? Etrafı koklarken pisi pisi otu köpeğin burun deliklerinden içeri girer, farenkse açılan kıvrımlı kısma ilerler ve orada saplanıp kalır.
Nasıl gözlemleriz? Burun mukozasında irkilti yaratmasından dolayı köpek şiddetle hapşurma başlar. Hapşurmaları burun kanaması takip eder.
Hangi ırklarda yaygındır? Pegingeese, Boxer, Bulldog  gibi basık burunlu köpeklerin burunlarına anatomilerinden dolayı daha kolay pisi pisi otu kaçar.
Ne yapmak gerekir? Otluk bir bölgede gezdikten sonra köpeğiniz aniden hapşırmaya, patileri ile burnunu kaşımaya başlarsa vakit kaybetmeden veterinerinize gidin.


Kulak
Ne zaman ve nasıl girer? Kulağa yapışan pisi pisi otu köpeğinizin başının hareketiyle kulaktan içeri girer.
Nasıl gözlemleriz? Kulağın içinden kokulu irinli bir sıvı gelir. Köpeğiniz ağrıyan kulağını elletmek istemez. Geç kalınmış vakalarda kulak enfeksiyonlarına sebep olur.  Pisi pisi otundan dolayı kulak zarı yırtılan köpekler vardır.
Hangi ırklarda yaygındır? Cocker, Cavalier King Charles, Setter gibi uzun kulaklı hayvanlarda daha sık görülür.
Ne yapmak gerekir? Gezintiden döndüğünüzde köpeğiniz kulağını kaşımaya çalışıyor, kafasını yan tutuyor ve sallıyorsa pisi pisi otundan şüphelenmelisiniz.

Parmak araları
Ne zaman ve nasıl girer? Pisi pisi otları köpeğinizin patilerine tutunur ve parmak aralarından girerek ileriye doğru ilerler.
Nasıl gözlemleriz?  Gezintiden döndüğünüzde köpeğiniz parmak aralarını yalıyor,ağzıyla ısırarak kaşıyorsa pisi pisi otu girmiş olabilir.
Hangi ırklarda yaygındır? Labrador, Alman kurt köpeği gibi büyük ırklar ve tüylü köpekler daha büyük risk altındadır.
Ne yapmak gerekir? Dikkatlice baktığınızda parmak aralarında otu göremiyorsanız fakat bir şişlik ve kızarıklık mevcutsa, bölgeyi kurcalamadan veterinerinize gidin. Parmak arasından giren ot bacağın içerisinde ilerler,kapanmayan fistüller oluşturur.

Göz  
Ne zaman ve nasıl girer? Pisi pisi otları  gözden içeri girebilir.
Nasıl gözlemleriz?  Gözde kızarıklık, kanlanma ve akıntıya sebep olurlar. Köpeğiniz patisiyle gözünü kaşımaya çalışır. Gözünü rahat açıp kapatamaz.
Hangi ırklarda yaygındır? Irklar arasında risk ayrımı bulunmuyor.
Ne yapmak gerekir? Hemen veterinere başvurmak gerekir, geç kalırsanız köpeğiniz gözünü kaybedebilir. 

Ağız & Dil & Boğaz
Ne zaman ve nasıl girer? Pisi pisi otları  ağız bölgesinden boğaza doğru ilerleyebilir.
Nasıl gözlemleriz?  Gezintiden geldiğinizde köpeğiniz aşırı salya salgılıyorsa, kusmaya çalışıyorsa,sert ve şiddetli öksürüyorsa,  durmadan su içiyorsa pisi pisi otu ihtimalini düşünmelisiniz
Hangi ırklarda yaygındır? Irklar arasında risk ayrımı bulunmuyor.
Ne yapmak gerekir? Acilen veterinere başvurmak gerekir


Anüs & Genital organlar
Ne zaman ve nasıl girer? Pisi pisi otları  gezinti esnasında anüs bölgesine girebilir.
Nasıl gözlemleriz?  Bu organlara giren pisi pisi otunu gözle görmeniz hemen hemen imkansızdır. Otluk bir alandan geldiğinizde köpeğiniz anüs bölgesini veya genital organlarını ısrarla yalıyorsa pisi pisi otundan şüphelenmelisiz. 
Hangi ırklarda yaygındır? Irklar arasında risk ayrımı bulunmuyor.
Ne yapmak gerekir? Acilen veterinere başvurmak gerekir