25 Temmuz 2010 Pazar

Çak Komutunu Nasıl Öğretilir ve Bir Eğitim Videomuz

Köpeğimizin zıplayarak elimize çakması (çak komutu) nasıl öğretebileceğimizi birkaç kişi sorduğu için elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım..:) 
1. Yol:
  • Öncelikle köpeğimizin zıplaması için elimize onun sevdiği bir oyuncak alıyoruz. 
  • Köpeğimiz zıpladığında elimizle onun patisine dokunurken hemen öncesinde "çak" komutunu veriyoruz.
  • Clicker kullanıyorsak köpeğimiz çaktığı anı hemen işaretleyip köpeğimizi ödüllendiriyoruz.
  • Bir süre bu şekilde uyguladıktan sonra köpeğimizle oyuncak olmadan denemeler yapıyoruz. Elimizi  havada tutarak "çak komutu" veriyoruz ve zıplayarak patisi ile elimize dokunmasını bekliyoruz. 
  • Yaptığı zaman ödüllendirip  bol bol seviyoruz..:)

2. Yol:
İkinci bir yöntem ise "pati ver" komutu ile benzerlik gösteriyor. Pati vermeyi öğretmek için köpeğimizin patisini elimize alıp, aferin diyerek ödüllendiriyorduk. "Çak komutu" için ise yine köpeğimizin patisini kendimiz elimizle çaktırarak, kendisi yapmamış olsa bile hemen aferin deyip ödüllendirebiliriz. Pati ver komutu ile karışmaması için patisini biraz daha yükseğe doğru kaldırmanız gerekecektir. Bu uygulamanın tekrarlarını yerde yaptıktan sonra yavaş yavaş ayağa kalkarak çak komutu verin ve elinize dokunmasını bekleyin. 


3. Yol:
Ben Jessie'ye çakmayı öğrettiğim zaman "zıpla" komutunu biliyordu, bu yüzden ilk önce "zıpla komutu" vererek sonrasında 2. yöntem ile çakmayı öğretmiştim. Yani 2. yöntemi sondan baş doğru uygulamıştım, önce zıplatıp sonra patisine dokunmak şeklinde. 


Umarım anlatabilmişimdir.:) Kolay gelsin ve sevgiler!

golden retriever jessie 9 aylık egitim - 2 | izlesene.com