23 Temmuz 2010 Cuma

Tuvelet Eğitimi - Kafes Yöntemi

Esas tuvalet eğitimi, köpeğe tuvaletini evde gazete üzerine değil ihtiyacını dışarıda yapması gerektiğini öğretmektir ve hiç de kolay bir eğitim değildir.  
En Başta köpeğimize bir mağara sağlamalıyız. Kafes kullanmak yavruya açık bir mesaj vermektir ''Çişini, kakanı TUT!''.  
Kafes kullamak tuvaletini ev dışına yapma eğitimine hazırlıktır ve bu süreci hızlandırır. Yavru (15-17 haftadan küçük) çoğu zamanını kafesinde geçirmelidir, sadece sizin denetiminizde çıkmalıdır. 

Peki kafes eğitimiyle tuvaletini öğretirken hangi içgüdülerden faydalanıyoruz acaba?
  1. Köpeklerin ataları kurtlar tuvalet ihtiyaclarını yaşadıkları mağara dışına çıkarak yaparlar. Biz de genlerine işlenmiş bu doğallıklarından faydalanabiliriz.  
  2.  Köpekler bulundukları mekanları pisletmek istemezler.Yattığı yere tuvalet yapmama detayından da faydalanacağız.
Adım adım tuvalet eğitimi;
  1. İlk başlarda tuvalete havlu gazete parcaları vb. yumusak malzeme koymayın. En azından 15-20 gün tuvaletini tutmayı becerene dek. Yavru tuvaletini yapın bu parçaları bir köşeye itebilir. 
  2. Tuvalet saatlerini siz belirleyin 1-3 saat arasında zamanlar belirleyin, zamanla kademeli olarak arttırın, (unutmayınki yavrular sünger gibidir, yerler ve çok çabuk çıkarırlar)
  3. Yavrunun tuvaletinin geldiği çıkardığı seslerden veya etrafında dönmeye başlamasından anlaşılır. Yavruyu kafesten çıkarır çıkarmaz önceden belirlediğiniz tuvalet alanına getirin.
  4. Köpeğinizi ihtiyac için dışarı çıkardığınızda daha önceden tespit ettiğiniz yerde 3-5 dk bekleyin, tuvaletini yaptığı anda clicker ya da sözle etiketleyin (temiz ol, işine bak, hadi yap, vb). 
  5. Tuvaletini yaparsa ödül olarak biraz oynayın, eğer yapmazsa direk kafesine koyun, 20-30 dk sonra tekrar dışarı çıkarın.
Önemli!!! 
!!! Kafesinde bulunan yavru iniltilemeye havlamaya başlarsa duymazdan gelin, sustuğunda dışarı çıkarın. Belirli aralıklarda çıkarıp oyunlar oynayın, ama çoğu zamanını kafeste geçirsin. En azından tuvaletine hakim olana kadar. Sık sık kafesine koyup yalnız bırakın her zaman onunla olamayacağınızı öğrenmesi lazım. Unutmayın ki köpeğiniz kafesini severse onun en güvenli yeri kafesi olacaktır.
    !!! Büyük olasılıkla evde küçük kazalar olacaktır, bir zaman cizelgesi oluştuup tuvalet saatlerini kestirebilirsiniz.