28 Temmuz 2010 Çarşamba

Köpek Alerji Testleri

Jessie'ye geçtiğimiz günlerde deri alerji testi yaptırmıştık, dün onun sonuçlarını aldık. Sanıyorum birçok veterinerde olan bir uygulamadır ama yine de kısaca anlatmak isterim.

Önce veterinerde Jessie'nin kızarmış olan bölgelerinden kanatarak kazıntı alındı ve bu kazıntılar veterinerlik faültesine yollandı. Gelen sonuçlarda bu bölgede bakteri ya da virüs gibi üremeler olup olmadığı çıkıyor. Hemen bu bilgilerin yanında bulunan bir diğer kolonda ise kullanılabilecek ilaç isimleri ve köpeğinizin bu ilaçlara karşı tepkisi bulunuyor. Dirençli, Hassas veya Az Hassas gibi seçenekler var. Eğer ki köpeğiniz o ilaca "Dirençli" ise onun kullanılmaması gerekiyor, "Hassas" yazan ilaçlar kullanılabiliyor.

Antibiyotik verilecek köpeklerde antibiyotik çeşidinin test sonucuyla belli olan bu bilgiye göre belirlenmesi önemli. Sonuçta köpeğinize antibiyotik veriyorsunuz ve eğer ki bir işe yaramayacak veya köpeğinizde başka tepkilere yol açacaksa bu detaylar bilinmeden verilmemesi gerekir.

Bizim yaptırdığımız kazıntı alınarak yapılan bir test çeşidi; fakat kan alarak yapılan detaylı alerji testleri de mevcut. Alerjik reaksiyonlar tek tip olmadığı, birçok yolla ortaya çıkabileceği, vücudun değişik bölümlerinde ve çeşitli şiddetlerde meydana gelebileceği için kortizon ya da antihistaminik gibi ilaçlar kullanılmadan önce kan testi yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Sağlıklı günler..:)