25 Ağustos 2010 Çarşamba
Köpeğiniz Egzersiz ve Az Mamaya Rağmen Kilo Veremiyor mu?
Daha önce BURADA detaylı olarak yazmış olduğumuz gibi Köpeklerin en az %25 ila 40'ı obez sınıfına giriyor. Bununla birlikte düzenli egzersiz yapmaya ve mama miktarının kısılmasına rağmen zayıflama sorunu yaşayan köpekler bulunuyor. Bunun altında yatan bir takım sebepler olabilir. Yabancı bir makaleden çevirdiğim aşağıdaki yazıda bu nedenlerin bir kısmına değmeye çalıştım;
Kısırlaştırma:
Kısırlaştırma köpek metabolizmasını yavaşlatır. Ancak köpeklerin yalnızca kısırlaşma operasyonu nedeniyle farkedilir oranda kilo aldığı ve veremediği durumlar çok nadirdir. Genel olarak sorun beslenme ve egzersiz programının kısırlaştırma sonrası köpeğin yaşı ve kondisyonuna göre düzenlenmemesidir. Aktif bir köpek yavrusuna verilen yemek miktarı onu zayıflatabilirken aynı miktar kısır ve orta yaşlı bir köpekte kilo sorunları oluşturabilir.
Hormonal bozukluklar:
Çeşitli tiroit problemleri insanlarda olduğu gibi köpeklerde de kilo sorunu neden olabilir. Ya da köpek böbreküstü bezleri çok fazla bir hormon kortizol üretiyor olabilir. Bu hormon Cushing olarak bilinen bir hastalığa yol açabilmektedir. Cushing hastalığı olan köpekler easen kilo almazlar, fakat yağlar özellikle karın bölgesinde toplanarak göbekli ve fit olmayan bir görünüm oluşturur.
Yavaş Metabolizma:
Metabolizma yavaşlaması hepimiz için olduğu gibi köpekler için de orta yaşa gelince kilo sorunları oluşturmaya başlar. Araştırmalar köpekler için orta yaşın 5 ila 6 yaş arasında başladığını göstermektedir. Bu yaşa geldiğinde köpeğiniz halihazırda kilolu bir köpekse sorun daha da ciddileşebilir. Bu yüzden 5-6 yaştan önce önlem alınması büyük önem taşımaktadır.
Köpeğin Irkı:
Köpek ırklarından bazıları kilo almaya daha yatkındır. Köpeğiniz kırma ya da safkan Beagle, Cocker Spaniel, Collie, Sheltie, Basset Hound, Dachshund, Lab veya Labrador/Golden Retriever ise kilo riski olan gruba girmektedir.