27 Ağustos 2010 Cuma

Köpeğinizi Kısırlaştırmamak İçin Bahaneler ve Asıl Gerçekler

Kısırlaştırılan hayvanlar kilo alıyor
Hayvanların kilo alma sebebi kısırlaştırılmaları değil sizin doğru bir beslenme programı uygulamamanızdır. Doğru miktarlarda beslenen, günlük egzersizini yapan kısırlaştırılmış hayvanlar kilo almazlar. Günlük mama miktarını belirlemede sorun yaşıyorsanız veteriner hekiminizden yardım istemekten çekinmeyin.

Ameliyat masraflarını ödemek istemiyorum
Kısırlaştırma ameliyatı bütçenize bir yük getirebilir; fakat kısırlaşan hayvanlar ilerde başlarına gelebilecek birtakım hastalıklardan kurtulmuş olurlar (rahim-yumurtalık-testis kanserleri, enfeksiyonları & ayrıca erken yaşta kısırlaşan dişilerde meme tümörü; erkeklerde prostat kanseri görülme ihtimali kısırlaşmamış hayvanlara göre çok düşüktür). Ayrıca bir dişinin gebelik süresindeki sağlık kontrolleri, doğum masrafları, yavruların ihtiyaçlarının maliyeti bir kısırlaştırma ameliyatından kat be kat fazladır.
 

Doğum yapmak sağlık açısından faydalıdır
Bu bilimsel bir söylem değildir. Doğum ve yavruların bakımı anne köpeği yoran, hırpalayan bir süreçtir.
 

Bari bir kez çiftleşsin
Özellikle erkek köpek sahiplerinden duyduğumuz bir cümledir bu… erkek köpeğin bir kez çiftleşmesinin hiçbir anlamı yoktur çünkü çiftleşmenin ertesi günü erkek köpek yine bir dişi köpek arıyor olacaktır. Hayvanlarda çiftleşme sadece soyun devamını sağlamaya yönelik içgüdüsel bir davranıştır, duygu içermez.
 

Köpeğim çok tatlı, karakteri değişsin istemiyorum
Hiçbir hayvanın kısırlaştırma ameliyatından sonra karakteri değişmez. Sadece çiftleşmek isteği yüzünden gösterdiği agresyon azalır. Erkek köpeklerin dişi bulmak için evden kaçmaları son bulur.
 

İleride tıpkı kendisi gibi bir yavru istiyorum
Maalesef köpeğinizin / kedinizin yavrularının kendine benzemesinin hiçbir garantisi yoktur.
 

Ameliyattan sonra bana küsebilir
Hiçbir köpek/kedi geçirdiği ameliyattan sonra çok sevdiği sahibine küsmez. Sadece birkaç gün sıkıntısı olacağı için bu süreçte biraz keyifsizdir. Bir hafta sonra normal günlük hayatlarına dönerler ve sahipleriyle hiçbir sorun yaşamazlar.
 

Kısırlaşan hayvanlar hareketsizleşiyor
Bu kesinlikle doğru değildir. Sadece kısırlaşan hayvanlar hormonal değişimlere bağlı olarak daha az agresif, daha sevecen olurlar. Oyun oynamalarında, günlük aktivitelerinde hiçbir azalma olmaz.
 

Anneliği bir kez tatmalı
Kedi ve köpeklerde annelik kavramı insanlardaki gibi değildir. Anne köpek yavrularına belli bir aya gelene kadar bakar; daha sonra ebeveyn ilişkisi biter (Anne veya baba köpek ileride kendi yavrularıyla çiftleşebilir).