8 Eylül 2010 Çarşamba

Köpeğinize Takla At Komutunu Nasıl Öğretebilirsiniz?

Bloğumuzun takipkiçi arkadaşlarımızdan birinin sorusu üzerine takla at komutunu nasıl öğretebileceğinizi paylaşıyorum. 
Jessie bu numarayı 2,5 aylıkken öğrenmişti. Otur ve yattan sonra takla atmayı öğretmiştim. Herkese kolay gelsin!

Takla At Komutu: 
Köpeğiniz takla atarken bir taraftan yatar pozisyonda sırt üstü yuvarlanarak diğer yandan yatış pozisyonuna geri döner. 

Nasıl Öğretilir?
Takla at komutunu öğretmek daha önce yazdığımız "öl komutu" ile büyük benzerlik gösteriyor. Bu yüzden ilk adımlar "öl komutu" ile aynıdır. 
  1. Bu numarayı köpeğiniz bir miktar egzersiz yaptıkten ve dinlenmeye hazırken öğretin. Öncelikle köpeğinizi yat komutu ile yatar komuta getirin.
  2. Başının yan tarafına bir ödül maması tutun ve mamayı kürek kemiğine doğru taşıyın. Bu sırada köpeğiniz mamayı takip edeceği için yana yuvarlanacaktır.
  3. Mamayı üstten diğer yana doğru geçirmeye devam edin. Köpeğiniz sırtüstünden mamayı takip edip diğer yana doğru yuvarlanacaktır. Diğer yandan yatma pozisyonuna döner dönmez onu övün, aferin deyin ve ödüllendirin. 
  4. Köpeğiniz mayayı takip ederken gerekirse onu elinizle destekleyebilir, pozisyonu doğru alması için hafifçe itebilirsiniz.  Gelişme kaydettikçe onu yalnızca yemle yönlendirerek dokunmaksızın pozisyon almasını sağlayın.
  5. Bu numarayı "takla at" komutuyla ve el işaretiyle yapmasını sağlayana kadar alıştırma yapın. El işareti olarak ben elimle havada daire çiziyorum.