27 Eylül 2010 Pazartesi

Köpeğinizi Evde Yalnız Kalmaya Alıştırmak

Bloğumuzu takip eden bir arkadaşımızın köpeği evde yalnız kaldığında çok havlıyor ve huzursuz oluyormuş. Bu konuda bildiklerimi paylaşıyorum, umarım faydası olur.

Yavru köpeğiniz sizi, ailesi ya da sürüsü olarak görür ve mümkün olduğunca sizinle birlikte olmak ister. Her ne kadar bazı zamanlar onu yalnız bırakmanız gerekli de olsa, bu onlar için stresli bir durum olacaktır. Çünkü yavru köpeğiniz sizin ne zaman döneceğinizden emin olamaz. Endişelenebilir ve ağlayabilir, mızmızlanabilir, uluyabilir (sürüsünü bulmaya çalışan bir kurt gibi). Yavru köpeğiniz yalnızlıkla başa çıkabilmeyi öğrenmek için güven verilmeye ve övgüye ihtiyaç duyar.

Köpeğinizi Evde Yalnız Kalmaya Alıştırmak İçin Öneriler;

  1. Köpeğiniz dışarı çıkabilecek kadar büyükse onu dışarıda iyice yorun, evde sakin bir şekilde uyumasına yardımcı olacaktır.
  2. Yalnızlık olgusundan dikkatini çekmesi için ona güvenli oyuncaklar verin. Siz evdeyken en az sevdiklerini, siz çıkarken de en çok sevdiklerini önünde bırakmaya gayret edin.
  3. Evden ayrılma ve eve dönüş anlarını büyük bir mesele haline getirmeyin. Bu durum yavru köpeğinizin endişe duygusunu destekleyecektir.
  4. Odada hafifçe çalan bir radyo bulundurmayı tercih edin. Böylece yavru köpeğiniz sesler duyacak ve kendini güvende hissedecektir.
  5. Çalışmadığınız günlerde kısa zamanlı dönemlerde evi terk edin. Bu zaman dilimlerini kademeli olarak artırarak yalnız başına kalması durumunu olağan hale getirin.
  6. Çıkarken erişebileceği yerlerde ona zarar verebilecek veya parçalayabileceği nesneler bırakmayın.
Kulübe yöntemi uyguluyorsanız; Yavru köpeğinize yalnız başına kalmayı öğretmeye, siz evde iken kısa zaman dilimlerinde kulübesinde yalnız bırakarak başlayın. Kulübesinde sessizce oturduğu zamanlarda onu takdir edin ve övün. Onu kulübesinin dışına çıkardığınız zamanlarda, onun bu durumu onu kurtarıyormuşsunuz gibi algılamasına izin vermeyin.