25 Eylül 2010 Cumartesi

Köpeğinizin Mikroçip'i Var mı?

Mikroçip dostunuzun size ait olduğunu dünyanın her yerinde kanıtlayabilen elektronik nüfus cüzdanıdır denebilir. Yurtdışında pek çok ülkede evcil hayvanlar için şart koşulan mikroçip uygulaması, kalıcı bir kimlik sağlamayı ve hayvana ait bilgileri ortak bir veri tabanında toplamayı hedefliyor. Kedi ve köpeklere takılan bu minik çipler, sadece o hayvana özel bir numara barındırıyor ve mikroçip ortak veri tabanına kayıt edilen kedi ya da köpeğin her yerde tanınmasını sağlıyor.


Türkiye'de yapılan bu uygulama yurtdışında da geçerli oluyor. Ayrıca farklı ülkelerin kendi içlerinde kurdukları veri tabanlarının bir araya getirilmesi amaçlı bir proje başlatıldı ve biz de bu projenin içerisindeyiz. Yakında bu veri tabanlarının hepsi birleşecek ve dünyanın neresine giderse gitsin hayvan görüntülenebilecek. Ancak köpekte takılı olanın navigasyonlu (GPS'li) mikroçip olması şartıyla tabii. 

Jessie'nin mikroçip'i geçtiğimiz hafta KIF uluslararası ırk standartları yarışmasında takıldı. 3 saniye süren bir uygulama sonrası oğlum da artık çiplendi. Önceden kendisini severken "tipitip" derken şimdi artık "çipiçip" diyorum şaşkın şaşkın bakıyor suratıma..:)