4 Eylül 2010 Cumartesi

Köpek Almadan Önce Düşünülmesi Gerekenler

İnsanların köpek alırken yapmış oldukları en sık hata ve hatalar zinciri köpek almadan önce yapılmakta. Unutulmamalı ki bu konuda yapılan bir çok hata hep köpek almadan önce yapılır. Bu olumsuzlukları yok etmek için iyice düşünüp öyle karar verilmelidir. Çünkü alınan şey bir canlıdır ve ilgi ister. Bu ilgiyi nasıl tesis etmeliyiz? Köpekler en çok ilgi ve sevgiye muhtaçtır. Bu olamazsa olmaz bir durumdur. Bu nedenle kendimize bazı sorular sorup öyle köpek almalıyız. Aksi taktirde mutsuz ve huysuz bir şekilde büyüyecek bir canlı sahibi olup üzülürüz. Köpek almadan önce aşağıdaki konuları düşünüp, kendimize samimi yanıtlar vermeliyiz. Bütün maddelerin olumlu cevapları varsa gidip doğru yerden, doğru köpeği almalıyız.

1- Irk: Kendinize uygun olan köpek ırkını tespit edin

2- Irk Özellikleri: Köpek hakkında (özellikleri) bilgi sahibi olun

3-Eviniz müsait olmalı: Alacağınız köpeğin özelliklerine göre yerinizin müsait olması gerekir, köpeklerin yaşam alanı bir köpek için çok önemlidir.

4-Amaç: Köpeğinizi almadan önce ne amaçla köpek almak istediğinizi tespit etmelisiniz. Mutlaka bir amacınız olmalı Korunma, Arkadaş veya Spor amaçlı köpek alabilirsiniz

5-Zaman: Köpek beslemek için mutlaka zaman yönünden müsait olmalısınız. Yoğun iş temponuz varsa bu köpeğinizi yalnız ve mutsuz yapacaktır.

6-Sevgi: Mutlaka köpek sevginiz olmalı.

7-Sosyal Yapı: Sosyal bir yapıda olmalısınız köpeğinize ayıracağınız zamanlar haricinde de (Pikniğe balık tutmaya veya sahilde gezmeye gittiğinizde) mutlaka köpeğinizi de yanınızda götürmelisiniz.

8-Bütçe: Ne tür canlı beslerseniz besleyin mutlaka maddi bir harcama sizi bekler .Köpek yetiştirmenin de mutlaka size yükleyeceği bir maddi yük olacaktır.Bunu asla göz ardı etmeyin. Köpek almadan önce bir araştırma yapın ve ortalama bir aylık gider tespit edin. Bu miktarın bütçenize uygun olup olmadığını kendinize sorun. Köpeklerin en fazla masrafı ilk alındığında olur. İlk yaşına girene kadar da en önemli gideri beslenme olmalıdır, zira gelişme çağı köpekler için çok önemli bir süreçtir.

Köpek yetiştirmek sanıldığı kadar basit bir hobi değildir. Ancak şunu unutmayın doğru ve profesyonelce yetiştirmeye gayret ederseniz karşılığını mutlaka alırsınız.