3 Ekim 2010 Pazar

Cezalandırma, Düzeltme ve Pekiştirme Nedir, Hangisi Tercih Edilmelidir?

Köpeğinizi yanlış bir davranışından dolayı cezalandırmanız normaldir. Fakat cezalar anlık olarak işe yarar ve bir sonraki kez köpeğinizin aynı hareketi yapmasını engellemez. Pozitif eğitimde cezalandırma bulunmaz; bunun yerine düzeltme ve pekiştirme vardır.  Düzeltme ve pekiştirmeler eğiticidir ve köpeğinizin kötü davranışını o an kendi isteğiyle sonlandırmasını sağlar, tekrarlandıkça ise zamanla kötü davranışını engeller. 
Peki düzeltme ve pekiştirme tam olarak nedir ve nasıl uygulanır derseniz anlatmaya çalışayım. Bunu anlatmak için önce cezalandırmadan bahsetmek daha iyi anlamamızı sağlayacak. 
Cezalandırma:
Köpeğinizi davranış probleminden ötürü onun istemediği bir şekilde cezalandırırsınız.
Örnek: Sizin istemediğiniz bir yere gitti ve siz çağırınca gelmedi. Siz de ceza olarak ona tasmasını takabilir ve gitmesini engelleyebilirsiniz. Ama bu zoraki ve istemediği bir hareket olacaktır ve anlık olarak işe yarayacaktır. Bir sonraki kez köpeğinizin gitmesini engellemeyecektir ve siz çağırdığınızda tasmaya takılacağını bildiğinden yine gelmeyecektir.

Düzeltme ve Pekiştirme:
Aynı hareket için düzeltme ve pekiştirme uygulamak ise köpeğinizi başka bir kanala yönlendirerek, kendi isteğiyle gelmesini sağlamak olacaktır.
Örnek: Köpeğinize biraz yaklaşır ve ona ilgisini daha çok çekecek başka bir seçenek sunarsınız. Bu bir yiyecek ya da sevdiği bir oyuncak olabilir. Köpeğiniz bu durumda kendi isteğiyle gelecektir. Gelir gelmez ise onu ödüllendirip ona sunduğunuz şeyi vermeniz onun yanlış hareketini düzeltmenizi sağlar. Zaman içerisinde tekrarlarla bunu pekiştirerek hareketi sonlandırabilirsiniz.

Pekiştirme ve Düzeltme neden Cezalandırmadan daha iyidir?
1. Düzeltme ve pekiştirme köpeğinizin kötü davranışını kendi isteğiyle sonlandırmasını sağlar, zorlama yoktur.
2. Düzeltme ve pekiştirmede davranış problemlerini anlık olarak değil, kalıcı olarak giderirsiniz.
3. Köpeğiniz cezadan dolayı mutsuz değil; tam tersi sevdiği bir şeyi elde ettiği için oldukça mutludur.

Sevgiler ve iyi pazarlar dileyerek sizi ufaklık Jessie'yle başbaşa bırakıyorum, evde ilk gününde..:)