14 Ekim 2010 Perşembe

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma: Sorular ve Cevaplar

Erkek köpeklerde kısırlaştırma ile ilgili soru ve cevaplardan sonra şimdi de aynı sorulara dişi köpekler için bakalım. 

Kısırlaştırma ne zaman yapılabilir?
Kısırlaştırma operasyonunu ergenliğe ulaştıktan sonraki her hangi bir dönemde yaptırabilirsiniz. İlk kızgınlıktan önceki kısırlaştırmalar meme tümörleri riskini azaltma açısından faydalıdır. Ayrıca bu dönemde operasyonlar daha kolaydır ve komplikasyon riski düşüktür.

Kısırlaştırma yaptırmadan kızgınlığı önleyebilir miyim?
Evet hormon kullanarak kızgınlığı önleyebilirsiniz. Ancak bununda yan etkilerini ve geçici bir çözüm olduğunu göz ardı etmeyiniz. Hormon uygulamalarına 2 veya 3 oestrus dönemi yapıldıktan sonra mutlaka ara verilmelidir.

Kızgınlık döneminde kısırlaştırma yaptırabilir miyim?

çok zorunlu olmadığı sürece kızgınlık döneminde operasyondan kaçınılmalıdır. çünkü bu dönemde operasyon sırasında kanama riski daha fazladır. Ayrıca bu dönemdeki hormonal düzeni bozmak da fazla mantıklı değildir. Bu nedenle oestrus döneminin bitmesini beklemek daha yararlıdır.

Kısırlaştırmanın faydası var mıdır? Varsa nelerdir?

Dişi köpekleri kısırlaştırmanın öncelikli yararı oestrus döneminin ömür boyu ortadan kalkmasıdır. Bir daha köpeğiniz kanama dönemi geçirmeyecek ve çiftleşme isteği ortadan kalkacaktır. Dönemiyle ilgili davranış bozuklukları, sinirlilik, ısırma, rahatsız edici inlemeler ve ulumalar, evden kaçmalar ve söz dinlememek gibi strese neden olan bütün problemler ortadan kalkacaktır.

Dönemine bağlı olarak görülebilen erkek köpek tacizleri, hoş olmayan cinsel hareketler, sık idrar yapma gibi problemler bitecektir. Diğer dişi köpeklerle yaşanan kavgalar azalacaktır. Zamansız ve değişik ırklarla çiftleşmeler olmayacaktır.

Yavru bakma ve sahiplendirmenin zorlukları yaşanmayacaktır. Kısırlaştırılmış köpeklerin eğitimi ve uyumluluğu, kısırlaştırılmayanlara göre çok daha iyi ve kolay olmaktadır.

Sağlık açısından meme kanseri riski, kısırlaştırılmış köpeklerde kısırlaştırılmamış olanlara göre çok düşüktür. Yumurtalıklar ve rahim alındığından bunlara ait kist, kanser ve iltihaplanma gibi olası riskler ortadan kalkacaktır. özellikle ileri yaştaki kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde yumurtalık kanseri, rahim iltihapları tehlikeli ve sık karşılaşılan problemlerdir.

Maddi açıdan bakıldığında kısırlaştırma operasyonu ekstra bir gider olarak düşünülebilir. Oysa daha sonra yapmanız muhtemel olan birçok harcamayı ortadan kaldırmaktadır.

Kısırlaştırmanın zararı var mıdır? Varsa nelerdir?

Sağlıklı yapılan kısırlaştırma operasyonunun hiçbir sakıncası yoktur. Sadece operasyon sonrası oestrojen hormonunun azalması sonucu aşırı kilo artışı (obezite) görülebilir. Bunu da uygun bir diet mama rejimi uygulayarak genellikle ortadan kaldırmak mümkündür.
İleri yaşlarda kısırlaştırılan köpeklerde kısırlaştırılmayanlara göre daha fazla kemik erimesi görülebilir. Bununda tedavisi veteriner hekimin önereceği ilaçlarla gerçekleştirilir.

Nadir de olsa bazı kısırlaştırma operasyonlarından sonra idrar tutamama veya tüy dökülmesi gibi hormonal yetersizliğe bağlı komplikasyonlar görülebilir.

Kısırlaştırma hangi durumlarda sakıncalıdır?
Doğumdan hemen sonra veya yavrular sütten kesilmeden önce yapılan operasyonlar, yalancı gebelik sırasında yapılan operasyonlar sakıncalıdır. Kızgınlık döneminde mümkünse operasyon yapmaktan kaçınılmalıdır. Genel sağlık durumu uygun değilse operasyon yapılmamalıdır.

Hamile bir köpeği kısırlaştırabilir miyim?

Evet kısırlaştırabilirsiniz. Ancak bu işlemi hamileliğin erken dönemlerinde yaptırırsanız daha uygun olur. Eğer bir zorunluluk varsa gebeliğin son gününde dahi operasyon yaptırabilirsiniz.