Köpeğimizi kısırlaştırmamak için bahanelerle ilgili bir yazı paylaşmıştık daha önce. Şimdi de erkek ve dişi köpeklerde kısırlaştırma ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevaplarına bakalım. İlk yazı erkek köpeklerle için olan olsun.
Kısırlaştırma ne zaman yapılabilir?
Kısırlaştırma operasyonunu ergenliğe ulaştıktan sonraki her hangi bir dönemde yaptırabilirsiniz.
Kısırlaştırma yaptırmadan seksüel isteği bastırabilir miyim?
Evet hormon kullanarak seksüel isteği önleyebilirsiniz. Ancak bununda yan etkilerini ve hekimlerce önerilen bir yöntem olmadığını unutmayınız.
Kısırlaştırmanın faydası var mıdır? Varsa nelerdir?
Davranış bozuklukları, sinirlilik, ısırma, rahatsız edici inlemeler ve ulumalar, evden kaçmalar ve söz dinlememeler gibi strese neden olan bütün problemler ortadan kalkacaktır.
Seksüel isteğe bağlı olarak görülebilen hoş olmayan cinsel hareketler, her yere idrar yapma gibi problemler bitecektir. Diğer erkek köpeklerle yaşanan kavgalar azalacaktır.
Kısırlaştırılmış köpeklerin eğitimi ve uyumluluğu, kısırlaştırılmayanlara göre çok daha iyi ve kolay olmaktadır.
Sağlık açısından kontrol dışı çiftleşmelerinde önüne geçileceğinden olası bulaşıcı hastalıklardan da korunmuş olacaktır.
Kısırlaştırmanın zararı var mıdır? Varsa nelerdir?
Sağlıklı yapılan kısırlaştırma operasyonunun hiçbir sakıncası yoktur. Sadece operasyon sonrası kilo artışı (obezite) görülebilir. Bunu da uygun bir diet mama rejimi uygulayarak genellikle ortadan kaldırmak mümkündür.
Nadirde olsa bazı kısırlaştırma operasyonlarından sonra olumsuz yönde huy değişimi görülebilir.
Kısırlaştırma hangi durumlarda sakıncalıdır?
Genel sağlık durumu uygun değilse operasyon yapılmamalıdır.