13 Ekim 2010 Çarşamba

Kendinizi Köpeğinizin Yerine Koyun: Bunlar Hoşunuza Gider miydi Dersiniz?

Biraz empati yapalım mı ne dersiniz? Köpeklerimiz de psikolojisi ve fiziksel ihtiyaçları olan birer canlı, bu anlamda bizden bir farkları yok. Bazı ihtiyaçları insanlarla aynı ya da benzerlik gösteriyor. Öyleyse bize aşağıdakiler yapılsa hoşumuza gider miydi acaba?

Acaba köpek sahipleri,
-Uzun yolculuklarında tuvalet ihtiyaçları olduğunda ve yol boyunca tuvalet bulamadıkları zaman çektikleri sıkıntıyı hatırlasalar sabah evde terkedip gittikleri köpeklerinin akşama kadar dayanamayıp eve tuvaletini yaptığında kızar hatta onu döverler miydi?

- Yazın kavurucu sıcağında bardak bardak su içer ve susuz bir adım atamazken, köpeklerinin önüne su koymayı unuturlar mıydı?

- Yazın plajda çıplak ayakla kızgın kumlar üzerinde yürüyemediklerini ve şapkasız güneş altında gezemediklerini hatırlasalar, günün sıcak saatlerinde köpeklerini kızgın kaldırımların üzerinde, tüyleri bir numara kesilmiş halde gezdirir miydiler?

- İlköğretim çağlarında kulaklarını çeken, cetvelle ellerine vuran öğretmenlerinden korktuklarını, çekindiklerini hatırlasalar köpeklerine boğma tasmalar takar veya onlara vururlar mıydı?


Ne zaman ki kendinizi başkalarının ve köpeğinizin yerine koyma yeteneğini kazanırsınız, köpek davranışları üzerine kendinizi eğitirsiniz ve bilgi sahibi olursunuz, Dünyayı köpeğin gözünden görmeye başlarsınız, köpeğiniz ile aranızdaki iletişim gelişir, köpeğinizin ve sizin hayatınız kolaylaşır. İnsanlarda olmayan pek çok meziyeti üstünde toplayan bu hayvanları anlamaya çalışmak, onların aramızda insanca muamele görmesini sağlamak hepimizin insani bir vazifesi olmalıdır.