13 Ekim 2010 Çarşamba

Köpeğinizi Sakinleştirici Masaj

Jessie küçükken okuduğum ve o zamanlar Jessie'ye günde birkaç defa uyguladığım bir masaj yöntemini sizlerle paylaşmak istiyorum. Şimdilerde daha nadir olmakla birlikte günde 1 kez ya da gün aşırı yapmaya gayret diyorum. 

Köpekleri daha sakin bir hale getirmede kullanılabilecek yöntemler arasında genellikle gözden kaçanlardan biri de köpek masajıdır. İstenmeyen davranışları değiştirmede özellikle etkili olabileceğini söyleyebileceğimiz masaj tekniği Tellington Dokunuşu ya da T-Dokunuşu’dur. Linda Tellington adlı bir kadın tarafından ilk önce atlara uygulanmış, ardından bütün davranış problemleri için çok çeşitli hayvanlar üzerinde denenmiştir.

Köpeklerin hisleri daha çok yüz, özellikle de ağız bölgelerinde yoğunlaşır. Gergin ve aşırı aktif köpekler öfke ve endişelerini havlayarak ya da bir şeyleri çiğneyerek gidermeye çalışırlar. Genel olarak huzursuz, aşırı aktif, saldırgan ya da aşırı havlayan köpeklerin çoğunda ısırma ve çiğneme problemi de görülür. Bu hayvanlar burun, ağız çevresi ve dişetlerine yapılan tedavi edici masajdan çok fayda görebilirler.

T-Dokunuşu’nun en iyi uygulaması işaret ve orta parmak uçlarıyla köpeğin burun ve çene bölgelerine küşük dairesel hareketler yapmaktır. Parmaklarınızın ucundaki deriyi saat yönünde bir daire çizecek biçimde hafifçe hareket ettirebilirsiniz. Daha sonra hemen yanındaki bir noktaya aynı dairesel basıncı uygulayabilirsiniz. Acele etmeyin, her noktaya yaklaşık beş saniye masaj yapın ve köpeğinizin nefes almasını engellememeye dikkat edin.

Bu masaja başkamadan önce bir koltuğa ya da yere oturup, köpeğinizin de bacaklarınızın arasına oturmasını sağlayın. Bir elinizle çenesinin altından destek olurken öteki elinizi masaj yapmak için kullanın. Kendi göz kapağiniza yapıldığında tahammül edebileceğiniz kadar masaj uygulamaya çalışın. Parmaklarınızı köpeğin dudakları arasından kaydırıp dişetlerine de masaj yapabilirsiniz. Köpeğinizin ağzı kuruysa parmaklarınızı önceden ıslatın.