20 Ekim 2010 Çarşamba

Köpeğimiz Gel Komutunu Neden Uygulamaz, Nasıl Öğretilir?

"GEL" komutunun en önemli köpek eğitim komutlarından biri olduğunu düşünüyorum. Bu komut sayesinde onu tehlikeli ya da istemediğiniz durumlardan koruyabiliriz. Aynı zamanda park ve açık alanlarda daha güvenli ve içimiz rahat bir şekilde bırakmamız da mümkün olur.

Ancak malesef köpek sahipleri olarak genellikle "GEL" komutunu öğretmekte pek başarılı değiliz. Bu yüzden GEL komutu köpeğimiz tarafından "ÇABUK DİĞER TARAFA KAÇ" şeklinde uygulanabiliyor. 


Köpeklerin GEL KOMUTU'na uymama sebeplerini kısaca değinmek gerekirse;
- Gel komutunu sadece köpek yanlış bir şey yaparken kullanmamız ve sonrasında köpeğimizi cezalandırmamız
- Gel komutunu "kötü köpek", "ne yaptın sen" gibi köpeğimizin aşina olup da azarlanır veya ceza alırken duyduğu diğer terimlerle birlikte kullanmamız
- Gel komutunu yüksek sesle, hatta bağırarak ve sinirli bir ses tonuyla söylememiz
- Gel komutunu yalnızca köpeğimizin oyun, eğlence gibi çok keyif aldığı anlarını sonlandırırken kullanmamız
- Gel komutunu köpeğimizin kesinlikle gelmeyeceği belli olan durumlarda kullanmamız


Yukarıdaki listeyi daha uzatabilirim. Ama genel olarak mantık aynı; yani köpeğimiz için GEL KOMUTU eşittir NEGATİF ve İSTENMEYEN ŞEYLER olacak pekçok şeyi yapıyor ve sonucunda da köpeğimiz gelmediği için onu suçluyor olabiliriz.

Öyleyse şimdi de neler yaparsak köpeğimiz gelir bundan bahsedelim. Öncelikle köpeğimize GEL komutunun temellerini vermemiz çok zor olmayacaktır, gözümüz korkmasın. Ancak farklı aşamalara geçip her durum ve koşulda gelmesini sağlamak için çalışılması gereklidir. Bu aşamaları köpeğimize nasıl öğretebileceğimiz ile ilgili bazı teknik ve önerileri aşağıda anlatmaya çalışacağım. Aşağıda okuyacaklarınızın benim Jessie ile olan tecrübe ve gözlemlerime istinaden çıkardığım teknikler olduğu ve elbette ki daha pekçok pratik yöntemi olabileceği de unutulmamalıdır.

GEL KOMUTU - TEMEL AŞAMA:
- Köpeğiniz yavruyken içgüdüsel olarak size gelme isteğindan faydalanın. Bunu komut söylemeksizin yaptığı her seferde geldiğine memnun olmasını sağlayın.
- GEL komutunun uygulamasına geçtiğinizde yavru köpeğinizi GEL diyerek yanınıza çağırın ve komutsuzken olduğu gibi yine gelince onu mutlu edin.
- Ödül olarak sevebilir veya ödül mamaları kullanabilirsiniz. Ancak sürekli aynı şekilde ödüllendirmekten kaçının, köpeğinizin merakını arttırmak gelme isteğini de arttıracaktır.
- Uygulamayı evde aynı odada iki ya da daha çok kişiyle uygulayabilirsiniz. Köpek çağıran kişiye gittiğinde aynı şekilde ödüllendirin.
- Aynı oda uygulamasını başarıyla geçtikten sonra dilerseniz aynı uygulamayı köpeğinizi farklı odalardan çağırarak yapabilirsiniz. Böylelikle eğitiminiz aynı zamanda bir arama bulma oyununa yani köpeğinizin doğal içgülerini kullanacağı keyifli bir maceraya dönüşecektir.

GEL KOMUTU - TEMEL EĞİTİMİN PARÇASI OLMA AŞAMASI:
- Köpeğinizi uzun bir tasma (flexi tasma olabilir) ile bahçeye ya da parka çıkarın ve kısa mesafelerle başlayarak evde yaptığınız uygulamayı tekrar edin
- Tasmanın boş kısmını giderek uzatın ve onu daha uzun mesafelerden çağırın
- Farklı mekanlarda bol bol pratik yapın

GEL KOMUTU - İTAAT EĞİTİMİNİN PARÇASI OLMA AŞAMASI, ZOR AŞAMA:
- Öncelikle bu aşamanın ileri aşama olduğu unutulmamalı, köpeğinizin buraya kadarki aşamalardan geçtiğine emin olmalısınız.
- Ailenizden ya da yakınlarınızdan biri ile birlikte çalışabilirsiniz. Belli bir mesafede durun ve elinize köpeğinizin sevdiği bir oyuncağı alarak partnerinize doğru atın. Aynı anda onu en tatlı ve sevgi dolu sesinizle GEL diyerek çağırın. İsmini de komutla birlikte kullanabilirsiniz.
- Dilerseniz kollarınızı da açabilirsiniz.
- Oyuncağa gitmek yerine size gelirse onu bol bol sevgiyle ödüllendirin.
- Arada köpeğinizi GEL komutuyla çağırmayarak oyuncak ve partnerinizle oynamasına izin verin. Böylece komut iyice pekişecek, aynı zamanda da eğitim köpeğiniz için daha eğlenceli bir hal alacaktır.

- Bu eğitimi de daha önceki aşamada olduğu gibi farklı mekanlarda uygulayarak pratik yapabilirsiniz.