11 Ekim 2010 Pazartesi

Köpeğiniz Üzerinize Atlayarak Ne Demek İster ve Nasıl Engellersiniz?

Köpeğinizin Üzerinize Atlaması Ne Anlama Gelir?
Köpeğiniz patilerini sizin belinizden yukarıya yasladı ve size bakıyor. Acaba köpeğiniz ne demek istiyor?
    A) Seni seviyorum.
    B) Haydi benimle ilgilen.
    C) Sana üstünlük kuruyorum.
    D) Haydi dışarı çıkalım.

Eğer A B ve D yanıtlarını verdiyseniz birçok kişi gibi yanıldınız. Çünkü cevap C şıkkı. Köpeğiniz patilerini sizin üzerinize atarak sizi kontrol etmek ve sizi domine etmeye çalışmaktadır. Bu köpeklerin vücut dili olarak kullandıkları çok sık bir davranış şeklidir. Köpeğinizin size karşı kesinlikle bu davranışı sergilemesine izin vermemelisiniz ve bu davranışı sergilediği anda her ne yapıyorsanız (oyun oynama birlikte vakit geçirme) derhal birlikte yaptığınız eylemi sona erdirmelisiniz. Böylece köpeğiniz sizin bu durumdan hoşnut olmadığınızı anlayacak ve zamanla bu davranışından vazgeçecektir.


Köpeğinizin Üzerinize Atlamasını Nasıl Engelleyebilirsiniz? 
Genel olarak pozitif eğitimdeki temel aşamaları uygulamalısınız;
    Birinci Adım: Hangi davranışı istediğinizi seçin.
    Adım İki: İstediğiniz davranışı gerçekleştirirse onu ödüllendirin.
    Üçüncü Adım: İstediğiniz davranış gerçekleşmezse tepkisiz kalın
 

Uygulama Örneği:
Eve geldiniz ve köpeğiniz üzerinize atladı. Görmemezlikten gelin ve "HAYIR" deyin. Hemen ardından da bildiği bir komutu ("OTUR" olabilir) getirin. Eğer uygularsa "AFERİN" diyerek onu sevin ve ödüllendirin. 


Uygulalamaz ve davranışını devam ettirirse sanki köpeğiniz yokmuş gibi davranın. Eğer sizden olumlu bir tepki alırsa davranışını devam ettirmesi için bu bir neden olacaktır. Köpeğiniz çok kısa bir süre sonra sıkılacak ve ayaklarını yere koyarak üzerinizeden inecektir. Şimdi yine ikinci adımı hatırlayalım. Ona ilgi gösterin ve ödüllendirin.

Peki acaba hemen öğrendi mi? Hayır çok aceleci olmayın. Bu davranışınızı bir süre sürdürmeniz gerekecek. Sonraki günlerde eve gelişinizde de hep aynı davranışı sergileyin ve asla taviz vermeyin. Yine eve geldiğiniz bir gün köpeğiniz artık üzerinize atlamak yerine gelip yanınızda oturunca çok mutlu olacağınıza emin olun.