20 Kasım 2010 Cumartesi

Köpeğinize Otur Komutunu Nasıl Öğretebilirsiniz? (Videolu Anlatım)

Eğitim komutları konusunda pekçok yazı yazdım şimdiye dek. Bununla birlikte "Otur komutu" gibi en temel komutlardan birini atlamış olduğumu farketmemiştim. Bloğumuzun takipçilerinden sevgili Gözde, 3 aylık yavrusu Maya'ya bu komutu nasıl öğretebileceğini sorduğunda farkettiğim bu açığımı hemen kapatmak istiyorum..:) Maya ve Gözde'ye kolay gelsin diyor sevgilerimizi yolluyoruz..:)

Bekle Komutu
Köpeğiniz otur komutunundayken yerde oturur pozisyonda olmalıdır. 

Yavru Köpeklere Otur Komutu Nasıl Öğretilir?
  1. Köpeğinizin oturuyor olduğu veya oturmak üzere olduğu anları kollayın.
  2. Köpeğinizin oturuyor veya oturmak üzere olduğu anda OTUR komutunu verin
  3. Oturduğu anlarda bol bol sevin ve ödüllendirin.
  4. Bu teknik yavru köpeklerde oldukça işe yarar ve bir süre sonra yavru köpeğiniz oturma komutu ile oturma eylemi arasındaki bağlantıyı kavrar.
  5. Farklı mekanlarda ve zamanlarda bol bol tekrar yapmayı ihmal etmeyin.
Yavru ya da Yetişkin Köpeklere Bekle Komutu Nasıl Öğretilir?
  1. Elinize bir ödül maması alın. Köpeğiniz ise karşınızda ayakta duruyor olsun.
  2. Ödül mamasını kafasının üzerinde baş hizasında, burnuna yakın bir şekilde tutun; köpeğiniz mamaya odaklanacaktır.
  3. Burada köpeğinizin mamayı takip etme isteği ve içgüdüsünden faydalanacağız. Bu yüzden mamayı burnunun üzerinden kafası üzerine geri ve yukarı doğru yavaşça taşıyın. Gözleriyle mamayı takip etmek isteyecek ve kafasını geri ve yukarı doğru kaldıracaktır, aynı anda köpek mamayı kolayca izleyebilmek için oturma eğilimi de gösterecektir.
  4. Köpeğinizin oturacağını anladığınız an Otur Komutu'nu verin ve oturunca hemen aferin diyerek elinizdeki ödül mamasıyla köpeğinizi ödüllendirin.
  5. Dikkat: Köpeğiniz geri geri yürüme, mamaya atlama ya da yalnızca kafasını yukarı hareket ettirme eğilimi gösteriyorsa muhtemelen elinizdeki mamayı kafasından ya da burnundan çok uzakta tutuyorsunuzdur. Yanlış hareket ettiği zamanlarda hayır diyerek mamayı burnuna yaklaştırın ve tekrar deneyin. 
  6. Köpeğiniz oturma komutu ve eylemi arasındaki bağlantıyı kurduktan sonra yalnızca vücut hareketleriniz ve ellerinizi kullanarak egzersizin tekrarlarını yapın.
  7. Farklı yerlerde ve her an bu komutu uygulayarak pekiştirin.

kopeklere otur komutu nasil ogretilir | izlesene.com