17 Aralık 2010 Cuma

Cesar Millan'dan: İlgi ve Sevginin Önemi!

Cesar Millan'ı hep eğitimci ve disiplinli halleriyle görmeye alışığız. Ancak tabii ki o da işin sevgi ve ilgi yönünü ihmal ediyor değil. Kaldı ki ben içinde sevgi barındırmayan ve eğitiminin temelini sevgiden yana kurmayan bir eğitimcinin başaroılı olabileceğine de inanmıyorum. Cesar Millan'ın web sayfasında köpeklerimizle paylaşacağımız ilgi ve sevgi üzerine bir yazı buldum. Bu yazıyı Türkçe'ye çevirerek sizlerle de paylaşmak istiyorum. 


Sevgi, köpeklerimizle paylaşabileceğimiz en büyük hediyelerden biridir. Köpekler en sıcakkanlı ve sevgi dolu hayvanlardır. Dokunmak onlar için çok şey ifade eder; hem kendi doğal ve içgüdüsel yaşamlarında, hem de bizimle olan yaşamlarında. Bununla birlikte kazanılmamış ve yanlış zamanda verilmiş sevgi ve ilgi köpeğiniz için zararlı olabilir. 


İlgi ve sevginin paylaşımı ilgili olarak bir kaç öneri;
 - İlginizi gösterin, fakat doğru zamanda: Köpeğinizeilgi gösterdiğiniz her an onun o an yapmakta olduğu hareketi onaylayıp güçlendiriyor olduğunuzu unutmayın. Bu yüzden dengesiz ve hatalı davranış anlarında ona ilgi göstermekten kaçının. Köpeğinizle sevginizi onun sakin olduğu, dengeli anlarında paylaşarak bu halini pekiştirmeye çalışın.

 - İlgi ve sevginizi şu anlardan sonra göstermeye gayret edin: Köpeğiniz yemeğini yiyip egzersizini yaptıktan sonra, yanlış bir davranışını sizin ondan istediğiniz ile değiştirdikten sonra, verdiğiniz bir komutu uyguladıktan  sonra, sakin bir duruma geldikten sonra.

- İlgi ve sevginizi şu anlarda paylaşmayın: Köpeğiniz korkuyor, sinirli, korumacı, sahiplenmeci, dominant, agresif durumlardayken ya da benzer şekilde havlıyor, hırlıyor veya bir ev kuralını ihlal ediyorken.

 - Egzersiz ve disiplinin önemini unutmayın: Sevginize sevginizi göstermenin en güzel yolu
 onun ihtiyaçlarını gidermektir: uzun yürüyüşler, kurallar, sınrlar ve limitler. Köpekler istikrarlı bir lidere itaat etmeyi severler, bunu aklınızdan çıkarmayın. 


Köpeğinize kalbinizin taşıdığı tüm sevgiyi, verebildiğiniz kadar verin. Ama lütfen bunu doğru zamanda verin ki davranış problemlerine giden yolda ilerlemeyin.