16 Aralık 2010 Perşembe

Köpek ve Kedilerde Alerji Sorularınıza Cevaplar - 2. Kısım

Kedi ve köpeklerde alerji, belirtileri ve en çok görüldüğü yerleri BURADA yazmıştık. Bu yazıda ise alerjinin teşhisi, tedavisi, tedavinin etkinliği ve alerji aşıları ile ilgili bilgileri bulacaksınız.
- Kedi ve köpeklerde gerçekten alerji oluyor mu?
Evet! Kedi ve köpekler de insanlarda olduğu gibi alerjik bünyeli olabilirler. Bu hayvanlarda tüm deri problemlerinin %30’dan fazlası alerjilerle ilgilidir. Sevimli dostunuzun bahar ve yaz aylarında daha da kötüleştiğini görebilirsiniz. Bunun nedeni havadaki polen miktarının artmasıdır.

- Kedi ve köpeğimde alerji olup olmadığını nasıl teşhis edebilirim?
Tam bir muayene sonrasında veteriner hekiminiz eğer hayvanınız için alerji testi gerekiyorsa size bildirecektir. Mümkün olan diğer hastalıkları bertaraf etmek için küçük bir miktar kan örneği alıp Spectrum Laboratuarına gönderecektir. Böylelikle solunum yoluyla etkilenebileceği ağaç, ot ve yabani otlar, mantar, ev tozları, akarlar ve ticari olarak pet mamalarının hazırlanmasında kullanılan unsurlar gıda tipleri olarak petinizin kanında duyarlılığı test edilmiş olacaktır.

- PETLERDE ALERJİ TEDAVİSİ NASILDIR?
Alerji için en iyi tedavi alerjenden uzak durulmasıdır. Pek çok olguda bu mümkün olmamaktadır. Steroid ilaçlar (kortizonlar) belirtilerin kısa süreli olarak ortadan kalkmasını sağlar. Fakat bu tip ilaçların uzun süre kullanılması ciddi yan etkilere neden olur. Hiposensitizasyon (duyarlılığın azaltılması-Aşı) diğer seçenektir. Burada petiniz için alerji testi sonuçlarına göre hazırlanan bir tedavi seti hazırlanır. Bu tedavi seti (enjeksiyonlar) artan yoğunluklardadır. Böylelikle alerji yapan maddelere karşı hayvanın toleransını artırarak çevresi ile daha uyumlu ve çok daha rahat yaşam sürmesi sağlanır. En önemlisi de istenmeyen yan etkiler olmaksızın.

- BU TEDAVİ ŞEKLİNİN ETKİNLİĞİ NASILDIR?
Bazı alerjiler zaman ve tedavi ile yok edilir. Diğer olaylarda alerji yapan maddelere karşı toleransı sağlamak için alerji aşılarına devam edilir. Tedavi şemasına uyulması ile steroid ilaçlara bağımlılığın azaltılması ya da ortadan kalkması sağlanır. Olayların çoğunda iyileşme tedavinin 3-5 ay sonrasında izlenir ve aylık aşılamalar devam ettirilir.

- GIDA ALERJİLERİ HAKKINDA NE SÖYLENEBİLİR ?
Kedi ve köpekler gıdalara karşı hiposensitize edilemeyebilir. Gıda alerjilerinde tedavi, alerji yapan gıdanın ortadan kaldırılması, yani verilmemesidir. Petinizin testi bir gıdaya karşı pozitif ise Spectrum Lab veteriner hekiminize bu alerjik gıdanın içerisinde kullanılmadığı mamaların ve bunların üretici firmalarının bulunduğu bir liste verecektir. Bu listede bulunan hazır mamaları kedi ve köpeğiniz gıda alerjisi olmadan yiyebilir.

- ALERJİ AŞISININ BİR TEHLİKESİ VAR MIDIR?
Yan etkiler çok nadirdir ve her hangi bir yan etki görülse bile bu geçicidir, hayati bir tehlike yaratmaz.